Temiz enerji sektörü, 2020 yılında 2.3 trilyon dolarlık yatırımı çekecek
Pew Charitable Trusts tarafından yayınlanan rapora göre, G-20 ülkelerinde temiz enerji projelerine yönelik özel kesim yatırımları 2020 yılında 2.3 trilyon dolara ulaşacak. Yoğun enerji talebi ve güçlü enerji politikaları, yatırımların Asya ya özellikle de Çin ve Hindistan a yönelmesine neden olacak.
Global Clean Power: A $2.3 Trillion Opportunity başlıklı rapor rüzgar, güneş, biyokütle, hidro, jeotermal alanlarındaki enerji projelerini araştırdı. Raporun veri altyapısı, Bloomberg New Energy Finance tarafından desteklendi. Rapor, 2020 yılına kadar meydana gelebilecek büyümeyi öngörmeye çalışırken üç farklı senaryo üzerinden değerlendirmelerini gerçekleştirdi: Bugünkü politikaların bir değişime uğramadığı durum; Kopenhag da alınan kararların hayata geçirildiği durum; artan yatırım ve kapasite artırımını destekleyecek maksimium politikaların üretildiği durum.
Pew İklim ve Enerji Programı Başkanı Phyllis Cuttino "Rapor un ortaya koyduğu mesaj oldukça net: Özel kesim yatırımlarını artırmak, yeni iş alanlarını oluşturmak, ihracat fırsatlarını çoğaltmak, üretimi canlandırmak isteyen ülkeler temiz enerji politikalarını geliştirmek zorundalar" dedi.
Rapor, temiz enerji sektörünün muazzam ekonomik fırsatlar sunmaya devam edeceğini ortaya koyuyor. Mevcut koşulların değişime uğramadığı senaryoya göre, G-20 ülkeleri önümüzdeki on yıl içerisinde temiz enerji yatrımlarından 546 milyar dolar kazanma potansiyeline sahipler. Daha gelişmiş politikaların söz konusu olduğu senaryoya göre ise, temiz enerji projelerinin küresel ekonomiye katkısı 2.3 trilyon düzeyinde olacak. Bu süreç içerisinde G-20 ülkelerinin toplam yenilenebilir enerji kapasitesinin bugünkü düzeyinin dört katına çıkarak bin 180 GW seviyesine ulaşması öngörülüyor.
Mevcut koşulların değişime uğramadığı senaryoya göre G-20 ülkelerinde temiz enerji yatırımlarının 2020 yılı itibariyle 1.7 trilyon olacağı bekleniyor. Eğer Kopenhag da tartışılan hususlar hayata geçirilirse bu rakamın 18 trilyon dolar seviyesine ulaşacağı öngörülüyor.
Asya, dümende
Rapor a göre 2020 itibariyle Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore dünya temiz enerji yatırımlarının yaklaşık yüzde 40 ını oluşturacak. Bloomberg New Energy Finance CEO su Michael Liebreich "Asya daki güçlü ve istikrarlı politikalar, geçtiğimiz iki yılda bölgenin temiz enerji yatırımlarında lider olmasını sağladı. Ve Avrupa ile ABD bu sektörün desteklenmesi konusunda adım atmadığı sürece Asya liderliğini güçlendirerek sürdürecek" diyor.
Üç senaryoda da Çin, küresel lider pozisyonunu koruyor ve önümüzdeki 10 yılda yaklaşık 620 milyar dolarlık temiz enerji yatırımını çekme potansiyeline sahip gözüküyor. 2009 yılında 10 uncu sırada yer alan Hindistan ın ise temiz enerji politikaları sayesinde 2020 yılında üçüncü sıraya yerleşeceği tahmin ediliyor.
Rapor, gelişmiş temiz enerji politikalarının uygulandığı senaryoya göre, Avrupa Birliği nde önümüzdeki 10 yıl içerisinde temiz enerji yatırımlarının 705 milyar dolar seviyesine ulaşacağını ortaya koyuyor. Avrupa nın temiz enerji güçleri İngiltere ve Almanya, üç senaryoda da temiz enerji yatırımlarını çekme bakımından ilk beş ülke arasında yer alıyorlar. Tuba İLZE
www.geleceginenerjisi.com / 09 Aralık 2010