Türkiye Kanada İş Günleri Toplantısı
 
 

 

ÇAĞLAYAN, KANADALI İŞADAMLARINI TÜRKİYE DE YATIRIMA ÇAĞIRDI

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Kanada arasındaki ticaret hacminin yeterli olmadığını artırılması gerektiğini belirterek, "İşadamlarının önündeki engelleri kaldıralım. Otobanları geniş yapalım" dedi.

 

Kanadalı iş adamları ile Türk işadamlarını buluşturan Türkiye Kanada İş Günleri Toplantısı İstanbul Ceylan Otel de gerçekleştirildi. Bilişim-iletişim teknolojileri, yenilenebilir enerji, çevre ve havacılık sektörlerini temsil eden Kanada Ticaret Heyeti; Kanada Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı ile Türkiye den de MÜSİAD ve DEİK organizasyonuyla Türkiye ye geldi. İki ülke işadamları arasında ikili iş görüşmeleri yapıldı.

 

Türkiye Kanada İş Günleri Toplantısı nda konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kanada ya 45 gün önce bir ticaret heyetiyle birlikte ziyaret gerçekleştirdiklerini, bugün Türkiye ye gelen ticaret heyetinin bunun ikincisini gerçekleştirdiğini belirterek, bu ziyaretin Türkiye-Kanada ticari ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir kilometre taşı olacağını belirtti. Kanada nın Türkiye yi geç de olsa fark etmesi ve hedef ülke olarak tespit etmesinin altı çizilmesi gereken önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Çağlayan, Kanada nın gelecekte Türkiye de ve özellikle üçüncü ülkelerde işbirliği arayışı içine girmesinin önemli olduğunu kaydetti.

 

Kanadalı iş adamlarını Türkiye ye yatırım yapmaya davet eden Çağlayan, Türkiye nin özellikle yenilenebilir enerji konusunda çok önemli yatırımlar yapılabilecek bir ülke olduğunu kaydetti. Çağlayan, "Türkiye fırsatlar ülkesidir. Kanadalı firmaları enerjinin birçok alanında Ülkemizde görmek istiyoruz" dedi. Toronto da Türkiye yatırım ofisi açacaklarının bilgisini de veren Çağlayan, iki ülke arasındaki uçak seferlerinin artırılması gerektiğine de dikkat çekti. Çağlayan, haftanın yedi günü iki ülke arasında uçak seferlerinin yapılmasının önemine işaret etti.

 

Toplantıda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye Kanada İş Günleri Toplantısı nda, uzun soluklu işbirlikleri, ticaret anlaşmalarının gerçekleşmesi dileğinde bulundu. Türkiye Kanada İş Günleri gibi toplantıları önemsediklerini vurgulayan Vardan, bu tür toplantılara verdikleri önemi bir örnekle şöyle anlattı:

 

"Bundan 20 yıl önce, yani 1990 yılının Kasım ayında yine İstanbul da Kanada-Türk İş Günleri adlı benzeri bir program vardı. O toplantıya da Kanada dan işadamları katılmışlardı. Biz de o günlerde farklı konular üzerinde araştırma yapıyorduk. Organizasyonda hem Grimsby, Ontario, Kanada da hem de Buffalo, NY da faaliyet gösteren bir firma ile tanıştık ve o günden bugüne 20 yıldır karşılıklı ticaret yapıyoruz. Sonuçta, biz, Çukurova Isı Sistemleri Ltd. olarak, bu firmanın Türkiye mümessilliği ile başlayan ticaretimizi zaman içinde karşılıklı ticarete dönüştürerek her iki firmanın da istifade ettiği önemli bir boyuta taşıdık. Halihazırda, Türkiye de bu konuda lider firma olduğumuzu da belirtmek isterim. Tabii ki, bu ve benzeri örnekleri çoğaltmak mümkün. Bu tür toplantılarda, doğru kanalı yakalamak mümkündür ve doğru kişilerle tanışıldığında da kendi çalışma sahamıza uygun iş ortakları bulabiliriz."

 

Türkiye nin, dünyanın hemen her tarafına ulaşma, kendini tanıtma, hem ihracat yapabilme hem de yeni teknolojileri ithal etme ve üretebilme adına var gücüyle, devlet ve özel sektörün el ele vererek dünyayı karış karış dolaştığını dile getiren Vardan, işadamları ve STK lar olarak ellerinden geldiği kadar devlet yetkililerinin, Sayın Cumhurbaşkanının, Başbakanın ve Dış Ticaret Bakanının düzenledikleri gezi ve programlara katıldıklarını ve yapılanları desteklemeye çalıştıklarını söyledi.

 

Vardan, "Bu tür organizasyonlarda işadamlarını ağırlıyor, tanışıp, görüşüyor, iş yapma imkanlarını araştırıyoruz. Tabii ki, tanışmadan iş yapmak mümkün değil. İletişim olmadan da tanışmak mümkün değil. Bu nedenle bu tür buluşmaları sıklaştırmamız gerekiyor" dedi.

 

1990 yılında kurulan MÜSİAD ın 20 inci yılını doldurduğunu belirten Vardan, gönüllülük esasına göre çalışan derneklerinde bugün 3 bin 250 si asil, bin 850 si 19-29 yaş grubundaki genç üyeleri olmak üzere toplamda 5 bin 100 üyeleri bulunduğunu belirtti. Vardan, "KOBİ niteliğinde olan üyelerimiz arasında milyar dolar yatırım yapan üyelerimiz de bulunmaktadır" dedi.

 

İş ortamının iyileşmesi ve ticaret imkanlarının artırılması adına fuar, forum, yurt dışı ticaret gezileri organize ettiklerini ve yabancı işadamları delegasyonlarını ağırladıklarını dile getiren Vardan, Ortadoğu dan Balkanlara, Afrika dan Çin e, hatta Avustralya dan ABD ye kadar 42 ülkedeki 93 irtibat noktasıyla dış ilişkiler faaliyetlerini yürüttüklerini kaydetti. Vardan, "Dış ilişkiler faaliyetlerimize örnek olarak Ekim ayında gerçekleştirdiğimiz 14. IBF ve 13. MÜSİAD uluslararası fuarımızı gösterebiliriz. 71 ülkeden 3 bin 402 yabancı işadamını ve 22 ülkeden 36 bakanı ülkemizde misafir ettik. Bunun haricinde yıl boyunca 13 ülkeden 18 yabancı heyeti ağırladık. 7 ülkeye de resmi heyet ziyaretlerimiz oldu. Bu kapsamda bu yıl Haziran ayında 75 kişilik bir heyetle ABD ye de gittik. Aslında hedefimizde Kanada ya da gitmek vardı ama bunu yetiştiremedik. Şimdi ilk aşamasını gerçekleştirdiğimiz Kanada - Türkiye İş Günleri programının ikinci aşamasını da umuyorum ki 2011 Mayıs ayında Kanada da gerçekleştirebiliriz" diye konuştu.

 

DEİK Türk-Kanada İş Konseyi Başkanı Yılmaz Argüden, Türkiye ile Kanada arasındaki ticaret hacminin son 10 yıl içinde beş kat artarak 1.2 milyar dolara yükseldiğine işaret etti. Argüden, "Kanadalı firmaların Türkiye deki yatırım toplamı ise 1,1 milyar dolar. İki ülke arasında 2009 yılında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması imzalandı. Ancak bütün bu gelişmelere rağmen Türkiye ile Kanada arasındaki ticaretin olması gereken seviyeye ulaştığını söyleyemeyiz. İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanırsa ticaret istenilen seviyeye doğru hızla yol alacaktır" diye konuştu.

İSTANBUL (İHA) 07 Aralık 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: