İşte Çin in yeni hedefi
Stratejik plana 1.5 trilyon dolar akıtacak
Çin hedef büyütmeye devam ediyor. Çin hükümeti gelecek beş yıl içerisinde yedi stratejik endüstri alanına ve kaynağa yaklaşık 1.5 trilyon dolar para akıtacak. Ülke bu yatırımıyla ucuz mal tedarikçisi olmaktan kurtulup yüksek teknoloji ürünleri üretimi konusunda lider konuma oturmak istiyor. Yani hedef dünyanın süper gücü olmak...
İşte Çin’in mercek altına aldığı 7 stratejik sektör:
ALTERNATİF YAKIT
Dünya nın en hızlı büyüyen ülkesinde milyonlarca kişi alım gücünün artmasıyla birlikte araç sahibi olmanın peşinde. Bu yüksek talep de hükümetin başını ağrıtıyor. Çünkü karbon emisyonundaki yükseklik hava kirliliğini beraberinde getiriyor. İşte bu yüzden hükümet ALTERNATİF YAKIT alanına yoğunlaşıyor.
ALTERNATİF yakıtlardan bir tanesi bitkilerden elde edilen etanol. Ülke, hem tarım ürünleri üretiminde hem de startejik yakıt bitkisi üretiminde yeni tedbirler almak istiyor.
Öte yandan Çin deki araçların bir çoğu farklı ALTERNATİF yakıt türlerini kullanmaya uygun hale getirilmeye devam ediliyor. Bu araçlar sıkıştırılmış doğal gaz, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğalgaz ve yakıt hücreleriyle çalışabiliyor.
Çin ayrıca, haziranda beş şehiri pilot bölge olarak belirleyerek elektrikli ve hybrid araçlar için mali destek verme kararı aldı.
BİYOTEKNOLOJİ
Çin, arazi yetersizliği ve sınırlı su kaynakları nedeniyle ürün verimliliğin artırmak için hzla biyoteknolojiye dönüyor. Reuters’e değerlendirmelerde bulunan bir firma yetkilisi bu teknolojinin gelecekteki arz ve talep dengesi açısından hayati öneme sahip olduğunu bildirdi.
ENERJİ TASARRUFLU VE ÇEVRE DOSTU TEKNOLOJİ
Çin altyapı tesislerini (daha verimli hale gelmesi amacıyla) dönüştürmek için yüksek yatırımlar yapıyor. Ülke ayrıca elektrik iletimi ve güç ölçümü gibi alanlara da yoğun şekilde para akıtıyor. Toplam enerji kapasitesi 874 gigawatt a ulaşan ülkede bu rakamın 2015 te bin 430 gigawatt a ulaşması bekleniyor. Bu ciddi artışın karşılanması da yüksek maliyeti beraberinde getiriyor.
ALTERNATİF ENERJİ
Çin, bir çok diğer ülke gibi petrol konusunda dışa bağımlı durumda bulunuyor. Kömür üretimini yüksek karbon içermesinden dolayı azaltmak isteyen Çin in petrole bağımlılığı ürettiğinden daha fazla. İşte bu yüzden ülke, enerji verimliliği teknolojisine yatırımlarını hızlandıracak. Çünkü ekonominin sürdürülebilir büyümeyi yakalamasında enerji verimliliği hayati önemde.
Zaten hidroelektrik konusunda büyük yatırımları olan ülkenin ayrıca, rüzgar, doğalgaz, nükleer gibi alanlara daha çok odaklanarak halihazırda elektriğin yüzde 70 ini sağlayan kömüre natif oluşturma konusunda kararlı olduğu bildiriliyor. Ülkenin 2020 ye yönelik enerji politikasıyla ilgili olarak yakın zamanda bir plan açıklaması bekleniyor.
YÜKSEK KALİTELİ ÜRETİM
"Ucuz ve adi Çin malı" imajını da kırma konusunda kararlı olan Ülke, dünyada üretim kapasitesi anlamında başı çekiyor. Hızlı tren, rüzgar tribünü ve güneş panelleri gibi yüksek kaliteli ürünleri de ihraç eden ülke bu kapasitesini daha da artırmayı hedefliyor.
Ülkenin hedefinde 2012 ye kadar 13 bin kilometrelik hızlı tren ağı kurmak da bulunuyor. Bu diğer ülkelerin toplamından daha fazla bir uzunluğa tekabül ediyor. Ve bu anlamda 2020 ye kadar 2 trilyon yuan harcamaya hazırlanıyor.
YÜKSEK KALİTELİ MALZEME
Çin stratejik metallerin çoğunu bünyesinde bulunduruyor. Bu yıl bu ürünleri tedarik etmek konusunda kısıtlamaya giden Çin, bu ürünleri ithal eden ülkelerin canını sıkmış gözüküyor. Bu önemli madenler Apple ın iPhone nu, LCD TV gibi yüksek teknolojili ürünlerin üretiminde kullanılıyor. Nadir madenlerini elinde bulunduran ve bu ürünlerin neredeyse yüzde 97 sini tedarik eden ülke bunu silah olarak da kullanıyor. Bunların başında yer alan indiyum ki bu madde televizyon ve bilgisayar monitörlerinde en önemli bileşen olarak kullanılıyor.
Çin ayrıca, dünyanın en büyük lityum üreticisi konumunda bulunuyor. Bu maden ise pillerde, seramik sanayiinde ve nükleer silahlarda kullanılıyor. En önemli nokta ise bu madenin gelecek dönemlerde elektrikli araba endüstrisinin kalbini oluşturacak olması. Bu yüzden Çin, bu madenlere yönelik yatırımlarını artıracak ve üretime hız verecek.
YENİ NESİL BİLGİ TEKNOLOJİSİ
Öte yandan Çin ekim ayında dünyanın en hızlı süper bilgisayarı Tianhe-1 i üretmeyi başardı. Nanoteknoloji ve diğer ileri teknoloji ürünlere de yoğunlaşan Çİn, navigasyon sistemini de geliştirmek istiyor. Bu kapsamda 2020 ye kadar 35 uydu ile ABD nin GPS tekelini de kırmak istiyor.
Ülke tüm bu alanlardaki yatırımlarına hız verirken dünyanın yeni süper gücü olmayı hedefliyor. HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ / 02.12.2010