ABD için tarih tekerrür edecek mi ?
 
 

 

ABD Enerji Bakanı Steven Chu katıldığı bir toplantıda ABD ile Çin arasında yüksek teknolojili ürünler alanındaki durumu Sovyet Rusya nın 1957 yılında Sputnik adındaki ilk uyduyu dünya yörüngesine yerleştirmesi ile benzetti.

 

Chu açıklamasında ABD nin yüksek teknolojili ürünler ihracatında 1998 yılında küresel pazarda yüzde 25 lik paya sahip olduğunu ve o tarihten bu yana bu payın gerilemekte olduğunu söylerken bunun aksine Çin in 1995-2008 yılları arasında aynı pazardaki payını yüzde 6 dan yüzde 20 seviyesine çıkarabildiğini ifade etti.

 

Çin in bu pazara yönelik uzun vadeli bir planının olduğunu iddia eden Chu 2009 yılında ilk defa olarak ABD de alınan patentlerin yüzde 51 inin ABD merkezli olmayan şirketlerden geldiği, uluslararası patent sayısında ise Çin in 15. sıradan 5. sıraya yükseldiği tespitinde bulundu.

 

Çinli Suntech şirketinin fotovoltaik alandaki başarılarından bahsettikten sonra ise Chu Amerika nın ihtiyaç duyulan enerjiyi ucuz ve karbonsuz şekilde sağlayacak yeni bir sanayi devriminin lideri olma fırsatını kaçırmadığını fakat zamanın geçmekte olduğunu söyledi.

 

Chu açıklamasında günümüzde ABD deki Ar-Ge çalışmaları için yapılan harcamalara değinirken ülkedeki Ar-Ge harcamalarında ilaç araştırmalarının payının yüzde 19, yüzde uzay araştırmalarının payının yüzde 11.5 ve bilgisayar ve elektronik alanlarının payının yüzde 8 olduğunu söylerken bu harcamalarda enerji sektörünün payının ise yalnızca yüzde 0.03 olduğuna dikkat çekerken bu durumun çok endişe verici olduğunu sözlerine ekledi.

 

ABD Enerji Bakanlığı nın çok ilginç teknolojiler üzerinde çalıştığının bilgisini verirken bunlar arasında güneş enerjisi için yapay fotosentez geliştirilmesi, elektrikli araçların kapasitelerini üçe katlayabilecek metal oksit piller, yeni nesil biyoyakıtlar ve enerji verimliliğini geliştirecek bina tasarımları olduğunu söyledi.

 

Chu şu anki durumun bir ABD için bir ¨Sputnik anı¨ olduğunu ama durumun 1957 yılında ABD ile Sovyetler arasında yaşana durumdan farklı olduğunu söyledi. Chu ya göre ABD ile Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkeler arasında yaşanmakta olan yarışta geçmişteki bu dönemin aksine işbirliği yapma imkanı olduğunu da ifade etti.

 

Çin in önümüzdeki 20 yıl içinde binalar, yollar, şehirler, iletim hatları için tüm altyapısını ABD ye eşdeğer olacak şekilde yenileyeceğini, aynısını Hindistan ın da yapacağını söylerken bu ülkeler ile bu alanlarda yapılacak işbirliğinin iki taraf içinde olumlu olacağını belirtti. www.yesilekonomi.com / 01.12.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: