Yenilenebilir Enerji Kaynakları Fiyatlandırmasını Yapacağız ...
 
 

 

Nükleer santral Paris te zarar vermiyor, neden Türkiye de versin?

 

Dünyayı kirletme çabalarının, temizlemekten çok daha fazla olduğuna değinen Yıldız, Türkiye nin Çin den sonra ikinci, 31 OECD ülkesi arasında da en fazla büyüyen ülke konumunda olduğunu kaydetti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız:

 

"NÜKLEER SANTRAL PARİS´TE ZARAR VERMİYOR, NEDEN TÜRKİYE´DE VERSİN"

 

BURSA da düzenlenen sempozyumda konuşan Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, ALTERNATİF ENERJİ kaynakları ile ilgili ortaya koydukları projelere karşı çıkıldığını belirterek, " Mersin Akkuyu da nükleer güç santrali yapacağız dedik. Turizme balta vurursunuz dediler. Bugün dünyanın en fazla turist çeken şehri Paris. 55 milyon kişi gelir. Bu oran Türkiye nin çektiği toplam turistin yaklaşık 2 katı. Hemen yakınlarında nükleer güç santrali var. Neden santral Paris teki turizme zarar vermiyor da bizim Türkiye dekine zarar veriyor. Ben bu yaklaşımı çok iyi görmüyorum. Bunu Türkiye ye kurulmuş bir tuzak olarak buluyorum" dedi.

 

Bu yıl 8 incisi düzenlenen Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi nde gerçekleştirilen tören ile başladı. Büyükşehir Belediyesi, Su Vakfı ve Uludağ Üniversitesi tarafından organize edilen ve 5 Aralık a kadar devam edecek sempozyumun açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Yıldız, Türkiye nin, yenilebilir enerji ile alakalı konuları görüşürken dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek gerektiğini söyledi.

 

Dünyadaki gelişmelerin politikalarını etkileyebilecek kadar güçlü olduğuna değinen Bakan Yıldız, "Eğer ozon tabakası deliniyorsa, iklimlerimiz değişiyorsa, biz buna kayıtsız kalamayız. Dünya ya genel bakmak lazım. 7,1 milyar nüfusu olan dünyada her saniyede 3 çocuk doğuyor. Ama bunlar dünyaya eşit dağılmıyor. Tablo bize bunu gösteriyor. Afrika nın Ekvatoru nda, Güney Afrika yı hariç tutarak Sahra Afrikası nı hesaba kattığımızda yaklaşık nufusu 790 milyon. Bu nüfusun kullandığı elektrik miktarı, nüfusu 19,5 milyon olan New York un kullandığı elektriğe eşit. Burada bir dengesizlik var. Toplam 1,5 milyar insan da elektrikle hiç tanışmamış durumda. 4,6 milyon kişi de sadece su kirliğinden hayatını kaybetmiş durumda" diye konuştu.

 

"LÜTFEN DÜNYAYA KİRLETENLER TEMİZLESİNLER"

 

Dünyayı kirletme çabalarının, temizlemekten çok daha fazla olduğuna değinen Yıldız, Türkiye nin Çin den sonra ikinci, 31 OECD ülkesi arasında da en fazla büyüyen ülke konumunda olduğunu kaydetti. Böyle bir tabloda bazı söyleyecek haklarının bulunduğuna işaret eden Yıldız, "Lütfen dünyayı kirletenler dünyayı temizlesinler. Kirletenlerin ayrı, temizleyenlerin ayrı olduğu bir ortam çok adilane bir ortam olmuş olmaz. Ortak akıla göre siz gelişirken dünyayı kirlettiğiniz kadar, ben gelişirken temizliyor olmamalıyım. Bu bizim milli menfaatlerimize aykırı bir durumdur. Değişen, büyüyen ve gelişen Türkiye nin dünyaya olan mükellefiyetleri neyse biz onu yapabilecek bir siyasi istikrara ve son derece stabil hale gelmiş bir iktidara sahibiz. O yüzden biz onun altında kalmayız. Üzerimize düşen görev neyse biz onu fazlasıyla yapmaya hazırız ama bizden çok daha fazlasının istenmesinin adil olmadığını vurgulamak istiyorum" dedi.

 

"SİYASİ NEDENLERLE KARŞI ÇIKIYORLAR"

 

Bugün üretime sunulan nükleer güç santralleri ile alakalı enerji kaynaklarına itirazlar yapıldığını anlatan Bakan Yıldız, bazı sivil toplum örgütlerinin bazen spekülatif, bazen manipülatif, bazen de iyi duygularla gerçekleştirdiği bu tepkilerin masum olmadığını dile getirdi. Rüzgar enerjisine kuşlar ölüyor, suya yeşilin yanında akıyor, nükleere turizme balta vuruyor, jeotermale yeraltı kaynaklarını bozuyor, güneşe teknoloji getiriliyor diye karşı çıkanlar bulunduğunu kaydeden Yıldız, "Bunların her birinin masum olmadığını söyleyebilirim. Bunların bir kısmının siyasi nedenlerle yapıldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Siz hiç suyun akıp da yeşillendirmediği bir yeri gördünüz mü? Su bozkırın yanında akmaz. Mersin Akkuyu da nükleer güç santrali yapacağız dedik. Turizme balta vurursunuz dediler. Bugün dünyanın en fazla turist çeken şehri Paris tir. Yaklaşık 55 milyon kişi gelir ve Türkiye nin çektiği toplam turistin yaklaşık 2 katını sırf Paris çekiyor. Hemen yakınlarında nükleer güç santrali var. Neden santral Paris teki turizme zarar vermiyor da bizim Türkiye ninkine zarar veriyor. Ben bunu çok iyi bir yaklaşım olarak görmüyorum. Bunu Türkiye ye kurulmuş bir tuzak olarak buluyorum. Bu tür tuzakları Türkiye nin idare edilmesinde irade koyanlar müsaade etmeyecektir. Ben her türlü görüş ve fikrin konuşulmasından yanayım. Hükümetimiz de aynı şekilde. Bu tür özgürlüklere son derece önem vermektedir. Tabiki bunlar konuşulacak. Ama bizlerde omuzlarımızda hissettiğimiz sorumluluğun gereği bir yandan işimize bakacağız. Biz çevreyi de kültür varlıklarımızı da koruyacağız" diye konuştu.

 

"TÜRKİYE GERİ KALMAYACAK"

 

Yıldız, temiz enerji kullanılıyor diye Türkiye de 22 saat elektrik var ama 2 saat yok deme lüksünün bulunmadığını vurgulayan Yıldız, ulaşılan çıtadan daha geriye gidilemeyeceğini vurguladı. Hedefini daha ileriye konulan bir yapı içinde enerji arz güvenliğini önplana aldıklarını açıklayan Bakan Yıldız, temiz ve yerli yenilenebilir enerji kaynaklarıyla Türkiye nin kaynakları yetmiyorsa bunu ithal enerji ile sağlayacak bir yapının bulunduğunu kaydetti. Dünya Uluslararası Enerji Ajansı nın verdiği rakamlara göre 2035 yılına kadar enerji yapılanmasında 25 - 26 trilyon dolarlık bir yatırım olacağının belirtildiğini anlatan Yıldız, Türkiye nin bu süreçte geri kalmayacağını vurguladı.

 

"YENİLEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI FİYATLANDIRMASINI YAPACAĞIZ"

 

TBMM Genel Kurulu nda yenilebilir enerji kaynaklarıyla alakalı kanunun çıkacağını da açıklayan Bakan Yıldız, "Fiyatlandırmayla alakalı yatırımcılarımız çok ciddi bir yükselme beklemiyorlar. Biz de ona göre davranacağız. Çünkü her birinin yol, su, köprü olarak değil, orada arttırdığımız fiyatların tarifeye yansıyacak zam olarak değerlendirmemiz lazım. Hem yatırımcımızın para kazanabileceği, hem de vatandaşımızın mağdur olmayacağı bir yapıyı her zaman sağlamamız gerekiyor" diye konuştu.

 

"SANAYİCİMİZ LİG ATLAYACAK"

 

Karadeniz ve Akdeniz de birer nükleer güç santrali kuracaklarını da anlatan Yıldız, "Bildiğiniz gibi Sayın Medvedev, önceki gün Duma nın onayından sonra çok bekletmediler ve onayladılar. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Aralık ayının 15 inde yaklaşık 2 hafta içinde biz proje şirketinin kurulmasıyla alakalı bir toplantı yapacağız. Ben de partnerimi bu manada Türkiye ye davet ettim. İnşallah Karadeniz de kuracağımız nükleer güç santraliyle beraber yalnızca enerjimizi değil, sanayimizin de lig atladığı bir tabloyu hep beraber görmüş olacağız" dedi.

 

Konuşmaların ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız a plaket verildi. Daha sonra Toplantı salonunun yan tarafından bulunan fuarın açılışı gerçekleştirildi. Bakan Yıldız burada elektrikli araçları inceleyip, direksiyon başına geçti. www2.dha.com.tr / Bursa / 01 Aralık 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: