İspanyada güneş enerjisi sektörü, alım garantileri ve fiyatlar
 
 

 

Güneş Enerjisi Sektörünün Fendi Hükümeti Yendi

İspanyol hükümeti yeni güneş enerjisi yatırımlarına verilecek alım garantilerinin önemli oranda düşürüleceğini açıkladı. Hükümet mevcut santrallere sağlanan teşviklerin düşürülmesinden ise geri adım attı.

 

Jose Luis Rodrigez Zapatero nun başbakanlığını yaptığı İspanyol hükümeti bütçe açığını ve güneş enerjisi sektörünün ülke ekonomisine yüklediği yüksek maliyetleri gerekçe göstererek mevcut güneş enerjisi santrallerinin yararlandığı yüksek teşvikleri düşürmek istemişti. Ülke güneş enerjisi sektörünün ise kazanılmış haklarını korumak için mücadelesini mahkemelerde sürdürme tehdidi ve ortaya çıkabilecek 1 milyar avroluk maliyet hükümetin geri adım atmasına neden oldu.

 

Yeni yasal düzenleme ile yeni güneş enerjisi yatırımlarında büyük ölçekli yatırımlara verilen alım garantileri 2007 de yürürlüğe giren önceki düzenlemelerden yüzde 45 daha düşük fiyat vermekte. Konutlarda yapılacak yeni yatırımlarda ise alım garantileri sadece yüzde 5 oranında düşürüldü.

 

İspanyol Sanayi Bakanlığı ndan yapılan açıklamada alınan bu kararın ülke bütçesine üç yıl boyunca yılda 200 milyon avroluk katkı sağlayacağının öngörüldüğü belirtildi.

 

Bununla birlikte sektör için tek olumsuz yan mevcut santraller için sağlanan alım garantilerinin yatırım sürelerinin dolması ile 25 yıl sonra önceki düzenlemede sağlanan fiyatlar ile yenilenmesi yerine tamamen iptal edilecek olması oldu.

 

İspanyol hükümeti bir yandan tüketicilerden tahsil edilemeyen 14 milyar avro düzeyine ulaşan elektrik faturaların bütçesinde yarattığı olumsuz etkileri hafifletmek diğer yandan ise 2012 Mayıs ayında ülkede yapılacak seçimler öncesinde tüketicilerin elektrik harcaması için ödediği fiyatı düşürmenin yolunu arıyor.

 

Hükümetin yenilenebilir enerjileri teşvik etmek için yaptığı yıllık 5 milyar avroluk harcamanın yarısından fazlasını elde eden güneş enerjisi sektörünün toplam temiz enerji üretimindeki payının yüzde 11 ile sınırlı olması ise sektörü hükümetin tasarruf tedbirlerine karşı zor durumda bırakıyor.

 

Enerjide tahsilat sorunu yaşayan hükümetin aynı zamanda enerji şirketlerine yapacağı ödemeleri gerçekleştirememesi Iberdrola ve Endesa gibi sadece ülkenin değil dünyanın da en büyükleri arasında yer alan enerji şirketlerini zor durumda bırakıyor. Bankalardan sağladıkları krediler ile ülkedeki operasyonlarını devam ettiren şirketlerin karşılaştığı maliyetlerin sınıra gelmesi nedeni ile hükümet bu borçları bir kerede kapatabilmek için uzun vadeli tahvil çıkarma çalışmaları yapıyor. www.yesilekonomi.com / 30.11.2010

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: