Hızla büyüyen Çin ve yenilenebilir temiz enerji ...
 
 

 

738 Milyar Doların Cazibesi

Hızla büyüyen ekonomisi, yüksek nüfusu, hızlı büyüme ve sanayileşme oranları fosil yakıt bağımlılığı ile birleşince Çin i bir numaralı çevre düşmanı yaparken, ülkenin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarındaki çabaları ise ülkeyi temiz enerjilerin liderliğine taşımakta.

 

Özelikle rüzgar enerjisinde hırslı bir büyüme ivmesi yakalamış olan ve 2009 yılında dünyadaki yeni türbin kurulumlarının üçte birinin kendi topraklarında gerçekleştiği Çin in 2010 yılında kurulu güçte liderliği ABD nin elinden almasına kesin gözü ile bakılıyor.

 

Aynı zamanda temiz enerjilerin her alanında gelişerek bu alanda aynı sanayi devi olma hedefi taşıyan Çin in resmi rakamlara göre yenilenebilir enerji sektörünün gelişmesi için 2020 yılına kadar sektöre 5 milyon yuan (738 milyar ABD doları) harcama yapması bekleniyor. Çin in yenilenebilir enerji alanında koyduğu hedeflere şimdiye kadar zamanından önce ulaşması ve planlarını revize etme alışkanlığı bu rakamın daha da yükselebileceği beklentilerini de beraberinde getiriyor.

 

Hızla büyüyen bu genç ama hırslı pazarda pay sahibi olmak isteyen yabancı şirketler ve hükümetler Çin ile bu alanda işbirliği yapmak için adeta yarışıyorlar. Hemen her ay ülkede yeni bir yabancı yatırımcının önemli bir yatırım haberi gelmekte.

 

Bu haberlerin en dikkat çekici olanı yıl başında Amerikan General Electric şirketinden gelmişti. GE den yapılan açıklamada şirketin Çinli Harbin Enerji Ekipmanları ile ülkede faaliyet göstermek için ortaklık kurduğu bilgisi verilmişti.

 

GE Power & Water ın yenilenebilir enerji bölümü başkan yardımcısı Vic Abate konu ile ilgili açıklamasında Çin pazarında faaliyet gösterebilmek için mutlaka yerel olmak gerektiğini belirttikten sonra Harbin firması ile yaptıkları ortaklığın kendilerini bu ülkede öncü pozisyona taşıyacağını söylemişti.

 

Dünyanın en byüük türbin tedarikçilerinden İspanyol Gamesa nın  ise rüzgar türbini üretimi konusunda yakın zamanda Çinli Guangdong Nükleer Enerji ve Longyuan Enerji şirketi ile işbirliği yaptığı açıklanmıştı.

 

Bununla birlikte Çin hükümeti özellikle ABD tarafından ülkedeki yenilenebilir enerji yatırımları için yapılan ihalelerde yerli firmalara ayrıcalık tanıdığı yönünde suçlamalar ile karşı karşıya kalıyor. ABD hükümeti bu suçlamalar nedeni ile Eylül ayında açtığı bir soruşturmada Çin i uluslararası ticaret kurallarını ihlal etmek ile suçlamıştı. www.yesilekonomi.com / 29.11.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: