"Yenilenebilir enerji takviye edilmeli"
 
 

 

Bakan Yıldız: Yeni yatırım imkanlarının yenilenebilir enerji kaynakları ile takviye edilmesi gerekiyor.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeni yatırım imkanlarının yenilenebilir enerji kaynakları ile takviye edilmesi gerektiğini vurguladı. Bunun; cari açık ve girdilerin azaltılması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Yıldız, "Anadolu da, Karadeniz de açılan kuyularla petrol arıyoruz. Bu noktada 50 aktörümüz var. En temel stratejilerimiz arasında ithal kaynakların yerel olması bulunuyor. 8 yıl içinde arama faaliyetlerine kamu yatırımları 12 kat arttı. Yeni yatırım imkanlarının da yenilenebilir enerji kaynakları ile takviye edilmesi gerekiyor." dedi.

 

World Energy Outlook 2010 Tanıtım Toplantısı nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, dünyada enerji tüketiminin dengeli bir biçimde dağılmadığını belirterek, "Dünya nüfusu Birleşmiş Milletler tarafından geçtiğimiz günlerde güncellendi. 7 milyar nüfustan 2 milyarının cep telefonu ile, 1,4 milyarının elektrikle tanışmadığı bir ortamda yaşıyoruz. Buna karşın dünyada bekleyen yatırımlar sıhhatli ortamlara meyil ediyor. Türkiye de bu ortamlardan biri. Enerji kalemine yapılan yatırımlar bağlamında böyle bir şey görüyoruz." dedi.

 

Türkiye nin son 8 yılda aldığı kararlara uyması ve siyasi kararlılığı ile uluslararası sermayeyi çekmeye devam edeceğini dile getiren Yıldız, "Ülkemizde enerji sektörü liberalleşecek, özelleşecek ve rekabetçi bir yapıya kavuşacak." diye konuştu. Yerli kaynaklarla ilgili arama ve tarama faaliyetlerinin devam ettiğini bildiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, şu açıklamalarda bulundu:

 

"Cari açıkta ve girdilerin azaltılmasında en önemli çalışma kuşkusuz yerli kaynaklara yöneliktir. Anadolu da, Karadeniz de açılan kuyularla petrol arıyoruz. Bu noktada 50 aktörümüz var. En temel stratejilerimiz arasında ithal kaynakların yerel olması bulunuyor. 8 yıl içinde arama faaliyetlerine kamu yatırımları 12 kat arttı. Yeni yatırım imkanlarının da yenilenebilir enerji kaynakları ile takviye edilmesi gerekiyor. Hem ekoloji hem de karbon emisyonu bağlamında yenilenebilir enerji harekete geçirilmeli. Biz bu noktada önemli faaliyetler yürüttük. Güneş ile alakalı tartışmaların sonuçta bizi haklı çıkaracağını göreceğiz. Bizim vereceğimiz alım garantilerinin kimi finanse edeceğini bilmeliyiz. Bu, teknoloji sahiplerini mi, yatırımcıları mı yoksa tüketiciyi mi finanse edecek? Avrupa da kimi ülkelerin yalnız teknoloji sahibini ya da yalnız yatırımcıyı finanse ettiğini görüyoruz. Buna karşılık finanse edilen tüketicilerin sayıca az olduğunu gözlemliyoruz. Kanaatim o ki burada kazanan Türkiye olacak, Türkiye nin sanayicisi ve vatandaşlarımız olacak."

 

Orta Vadeli Program daki büyüme rakamlarını dikkate alındığında Türkiye nin 2023 te bulunduğu rakamların iki katını tüketecek hale geleceğine işaret eden Enerji Bakanı Yıldız, "Bunun maliyetleri ise 100 ile 120 milyar dolar arasında. Önümüzdeki dönemde özel sektörün, uluslararası sermayenin yapacağı yatırımlar hayati önemdedir. Malum yakında üretim şirketleri ile ilgili özelleştirmeler başlayacak. Özel sektörün enerji piyasasında ağırlığı artacak. Kuşkusuz bu sevindiricidir zira rekabet artacak, daha kaliteli hizmet verilecektir. Umuyorum önümüzdeki dönemde nükleer güç santralleriyle ilgili girişimlerimiz somut olacak. Türkiye nin arz güvenliği problemlerinden ziyade enerji yatırımlarını, yenilenebilir kaynakları ele alıp değerlendireceğiz." şeklinde konuştu.

 

Toplantıda konuşan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkan Ümit Boyner de enerjide tam rekabetçi bir piyasa oluşturulmasını istedi. Enerjide arz güvenliğinin önemli olduğuna vurgu yapan Boyner, yenilenebilir kaynakların geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. TÜSİAD Başkanı, enerjide rekabetin yapısal reformlarla gelişeceğini de sözlerine ekledi. (CİHAN) 24 Kasım 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: