Mersin Akkuyudaki santral devreye alındı !
 
 

 

Mersin’in Gülnar İlçesine bağlı Büyükeceli Beldesindeki Camiye Norm Enerji Sistemleri tarafından Güneş Enerji Santrali (GES) kuruldu.

 

Norm Enerji Sistemleri, Silifke’ye yaklaşık 1 saat mesafede, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santral alanına ise yürüme mesafesindeki Büyükeceli Beldesi Camiine Güneş Enerji Santralı (GES) kurdu. Maliyeti Greenpeace tarafından karşılanan proje Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED tarafından da desteklendi.

 

2,25 kW gücündeki sistem Büyükeceli Camiinin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Norm Enerji Sistemleri tarafından geliştirilen ‘şebeke bağlantılı sistem’de 10 adet 225Wp model SUNRISE güneş paneli ve 1 adet ‘grid invertör’ mevcut.

 

Yerli, yenilenebilir, ekonomik ve çevre dostu

Yılda yaklaşık 3500 kWh elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahip sistem, bugünkü elektrik fiyatları ile de yılda yaklaşık 1.000.-TL tasarruf sağlıyor. Temiz enerji kullanımı sayesinde yaklaşık 2100 kg karbon (CO2) salınımını engelleniyor. Çevre dostu sistem sayesinde, bundan böyle her yıl 6 adet yetişmiş ağaç kesilmekten kurtulacak. Sistemin öngörülen işletme ömrü ise 50 yıl.

 

Sistemin devreye alınması üzerine bir açıklama yapan Norm Enerji Sistemleri Şirket Müdürü İbrahim Erkan Yenen, “Türkiye’de bir camide uygulanan ilk sistem olma özelliğine sahip GES’in çalışma prensibi, tüm dünyada yaygın ve etkin çalışan SOLAR PV sistemler gibi. Bilindiği üzere günümüzde 500 kW altı güçler için lisans ve izin zorunluluğu bulunmamakta. Yani bireyler, kurumlar veya işletmelerin kendi elektriğini üretmesi mümkün” dedi.

 

Sosyal sorumluluk

Yöre insanı ve Türkiye kamuoyunda çevreye ve güneş enerjisine dair farkındalık yaratacak projeyi, bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini kaydeden Norm Enerji Sistemleri Şirket Müdürü Yenen, güneş enerjisinde Türkiye’nin yüzde 50’si kadar potansiyeli olan Almanya’da sektörün ve uygulamaların çok gelişmiş olduğunu hatırlattı.

 

Yenen, “Mekanik, elektrik, ulaşım, konaklama gibi hizmetlerin yöreden sağlanmasına özen gösterilen projede sadece supervizör hizmeti sağladık. Bilindiği üzere sektörün gelişmesi ile birlikte çok yeni iş sahaları ve istihdam imkanı doğacak. Garantili alım tarife uygulaması olan ülkelerde aynı sistemler kendilerini çok daha kısa sürede amorti edebiliyor ve uzun yıllar bedava elektrik kullanımı olanağı bulunuyor. Sağlıklı bir arz-talep dengesi yakalandığında Ar-Ge, imalat, uygulama ve hatta yurt dışına satış imkanı ülkemizde de kendiliğinden gelişecektir” dedi.

 

Kayıp, kaçak ve yatırım

Benzer uygulamaların sayısı arttıkça, elektriğin tüketildiği yerde üretilmesi sayesinde kayıp kaçak oranının doğal olarak düşeceğini söyleyen İbrahim Erkan Yenen, ayrıca devletin yeni enerji nakil hatları, trafo merkezleri gibi yatırımlar ile ilave bakım ve işletme masraflarından da tasarruf etme imkanı olacağını kaydetti.

 

Türkiye için, sürdürülebilir bir geleceğin güneş enerjisi ile mümkün olduğunu belirten Yenen, projenin, ortak kullanılan bir mekanda gerçekleştirilmesi sayesinde, geleceğimiz için birlikte sorumluluk almaya da gönderme yapan, sembolik bir anlam taşıdığını söyledi. Halihazırda bir Yenilenebilir Enerji Yasası’nın (YEK) bulunduğunu hatırlatan Yenen, “Son dönemde önemli ve olumlu gelişmeler oldu. Bunlara ek olarak, dünyadaki başarılı örnekler gibi, ilgili yönetmelikler ile tarifeli alım sistemine ve lisanslama sürecine ilişkin düzenlemeleri bekliyoruz” dedi.

 

Yöre insanı güneşine sahip çıktı

Bu arada, Norm Enerji Sistemleri tarafından kurulan sistemin devreye alınmasına paralel olarak düzenlenen etkinliklerde, yöre halkı ve basın bilgilendirildi. Elektriği olmayan yerlerde sulama ve aydınlatma ihtiyaçlarını karşılayacak sistemler yoğun ilgi görürken, farklı alanda kurulan ve çalışan akülü sistem üzerinden bir demo yapıldı. Ayrıca, ‘güneşsever’ yöre insanı, 10-13 Mart 2011 tarihinde gerçekleşecek 4. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’na davet edildi.

               

Ayrıntılı bilgi için:

Şişli İstanbul

Tel: +90 212 444 0 941

www.solar-santral.com

 
 
 
 
 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: