Almanyada Nükleer Atık Gerginliği
 
 

 

Fransa’dan Almanya’nın Gorleben nükleer atık deposuna doğru yol alan ve tehlikeli radyoaktif madde taşıyan özel trene karşı protesto gösterileri sürüyor. Başbakan Merkel sağduyu çağrısı yaptı.

 

Nükleer atık taşıyan trenin Almanya ya ulaşması üzerine onbinlerce kişinin katılımıyla düzenlenen protesto gösterilerinde Angela Merkel liderliğindeki Federal Hükümet’in nükleer enerji politikaları protesto edildi. Aşağı Saksonya Eyaleti ndeki Dannenberg kentinde ve trenin güzergâhında bulunan birçok noktada göstericiler eylemlere traktörlerle katıldı ve tren rayları üzerinde barikatlar kurdu. Protestolarda, Sol Parti ve Yeşiller Partisi’nin önde gelen siyasetçileri de yer aldı.

 

Nükleer enerji karşıtları ve muhalefet, Merkel hükümetinin daha önce kapatılması öngörülen nükleer santrallerin, faaliyet süresini uzatma kararına tepki gösteriyor. Hükümetin politikalarına duyulan tepki nükleer atık nakliyatına karşı protestoların daha büyük destek toplamasını sağladı.

 

Hükümete inancımızı kaybettik

Protesto gösterisi organizatörlerinden Kertsin Rudek, onbinlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada, “Hükümete olan inancımızı kaybettik. Siyaseti, şirketler için değil de yurttaşlar için yaptıklarını ispatlayana kadar güvenimizi kazanamazlar” dedi.

 

Greenpeace Uluslararası Direktörü Kumi Naidoo da Merkel’a, "Kendinizi dev şirketlerin tahakkümünden kurtarın” çağrısını yaptı ve nükleer enerji üreten şirketlerle işbirliği yapmak yerine hükümetin yenilenebilir enerjiye ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.

 

Muhalefet tepkili

Sol Parti nin Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi, “Gorleben’in Almanya’nın nükleer tuvaleti olması kabul edilemez” çıkışını yaparken, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, “Gorleben siyaseten ateşe veriliyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

Sosyal Demokrat Parti nin lideri Sigmar Gabriel, Başbakan Angela Merkel’a, Gorleben’daki nükleer enerji karşıtlarıyla diyaloga girme çağrısı yaptı. Gabriel, daha önce kapatılması kararlaştırılan nükleer santrallerin faaliyet süresinin şu anki hükümet tarafından uzatıldığını anımsatarak, “Toplumsal bir mutabakat sonucunda alınan kapatma kararından geri adım atarak bir toplumsal gerilimi tetikleyen Sayın Merkel ve arkadaşlarıdır” diye konuştu.

 

Merkel’dan sağduyu çağrısı

Başbakan Angela Merkel’dan da gündeme damgasını vuran protestolarla ilgili bir uyarı geldi. “Protesto gösterisi, barışçıl olmak kaydıyla, özgür toplumlarda yararlanılabilen, dünyanın en güzel özgürlüklerindendir” diyen Merkel bununla birlikte göstericilerin tren raylarındaki sabitleyici taşları çıkartmalarına sert tepki gösterdi. Başbakan Merkel, bunun barışçıl gösterilerin bir parçası olmadığının altını çizdi ve “Bu bir suçtur” uyarısında bulundu.

 

Hükümet muhalefeti suçluyor

Federal Çevre Bakanı Norbert Röttgen ise Sosyal Demokratlar ile Yeşiller’in, hükümetin nükleer politikalarına duydukları tepki nedeniyle, nükleer atık taşıyan treni siyasi propaganda malzemesi olarak kullandıklarını öne sürdü ve “Kendileri iktidardayken de bu atıklar aynı şekilde nakledildi” dedi.

 

Polis teyakkuzda

Alman güvenlik kuvvetleri, neredeyse tüm eyaletlerden görevlendirilen 17 bin polis ile trenin güzergâhında güvenliği sağlamaya çalışıyor.

 

Fransa’nın Normandiya bölgesindeki Valognes dan yüklenen “Castor” adlı nükleer atık yüklü 11 konteynerde, 123 ton nükleer atık bulunuyor. Nihai hedef bu atığı hâlihazırda yüze yakın konteynerin tutulduğu Gorleben deposuna ulaştırmak.

 

Tren bugün Fransa-Almanya sınırını geçti ve Kehl kentindeki istasyonda bir süreliğine durdu.

 

Protesto gösterilerinin düzenlendiği Dannenberg kentinde nükleer atık özel kamyonlara yüklenecek ve 20 kilometre uzaklıktaki Gorleben’da soğuk depolara nakledilecek. www.dw-world.de/dw / 06 Kasım 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: