Sektörlere uygun finansman ...
 
 

 

Sektöre uygun FİNANSMAN ALTERNATİFLERİ yaratılmalı

Her yıl ortalama 4-5 milyar USD yatırım gerektiren enerji sektörüne ucuz ve uzun vadeli finansman sağlanması gerekiyor. Yenilenebilir enerji sektörünün en önemli sorunlarından bir tanesi, finansman. Kalkınma Bankalarının kaynakları elbette çok önemli ancak yeterli değil.

 

Türkiye’nin tekno-ekonomik rüzgar (7m/s’den büyük) elektrik üretimi potansiyelinin 48 bin MW civarında olduğu öngörülüyor.

 

Jeotermal enerji kaynağı potansiyeli olarak ülkemiz, Avrupa’da birinci ve dünyada üçüncü sırada yer alıyor.

 

2700 saat/yıl ortalama güneşlenme saati söz konusu. Bazı bölgelerimizde bu oran daha yüksek.

 

Türkiye, Norveç’ten sonra Avrupa’nın en büyük hidrolik enerji kapasitesine sahip.

 

Ülkemizde önemli olabilecek bir diğer enerji kaynağı ise, biyokütle. Az gelişmiş ülkelerde biyokütle, sosyo-ekonomik bir kaldıraç olarak kullanılırken gelişmiş ülkelerde ise modern teknoloji kullanan büyük bir endüstriye dönüşüyor. Türkiye’den daha az toprağa sahip bir çok AB ülkesinde dahi enerji bitkilerinin üretimi, enerji ormancılığı ve atık değerlendirme büyük gelişim gösteriyor. Özel teşvikler ve düzenlemelerin gerçekleştirildiği biyokütlenin ALTERNATİF ENERJİ kaynakları içerisinde büyük bir potansiyele sahip olduğunu görülüyor. Farklı ihtiyaç alanlarına yönelik katı, sıvı ve gaz formlarında değişik enerji ürünleri elde edilebilen biyokütle ile ilgili stratejinin belirlenmesi de büyük önem taşıyor.

 

Kurulu gücün üretime dönüşme oranı düşük

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ortaya konulan rakamlara bakıldığında ülkemizde hidrolik kapasitesinin 26.958 MW, proje sayısının 690, rüzgar kapasitesinin 3.266 MW, proje sayısının 89, jeotermal kapasitesinin 163 MW, proje sayısının 7, çöp gazı kapasitesinin 36, proje sayısının 5, biyogaz kapasitesinin 9 MW, proje sayısının 4, biyokütle kapasitesinin 17, proje sayısının 2, toplam yenilenebilir kapasitesinin 30.449 MW, proje sayısının 797 olduğunu görüyoruz.

 

Kurulu güç MW başına enerji üretiminde yılda yüzde 10 civarında bir iyileşme söz konusu. Ancak kurulu gücün üretime dönüşme oranı bakımından Türkiye, OECD ortalamasının altındadır.

 

Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız Deloitte’ın "ALTERNATİF DÜŞÜNCE 2011: Yenilenebilir enerji sektöründe öne çıkan ilk 10 konuya ve eğilimlere bakış" başlıklı raporunda da ifade edildiği gibi sektörün en önemli sıkıntısı, finansman. Rapor’da değinilen en önemli konuların başında sektörde sermayeye ulaşmanın giderek daha zorlaşması, vergi ve yasal mevzuat ile sektör liderlerinin büyük ölçekli operasyonları yönetme ve uygun çalışanları bulma zorunlulukları geliyor.

 

Enerji Yatırım Fonları kurulabilir

ENVER Enerji Verimliliği Derneği tarafından geçtiğimiz günlerde sonuçları açıklanan “Yeşil ekonomiye geçiş” raporunda da ifade edildiği gibi her yıl ortalama 4-5 milyar USD yatırım gerektiren enerji sektörüne ucuz ve uzun vadeli finansman sağlanması gerekiyor. Kalkınma Bankalarının kaynakları elbette çok önemliler ancak yeterli değiller. Rapor’da sektöre kaynak girişinin krediler, yabancı yatırım fonları ve halka arzlarla sağlanabileceği gibi kamu, özel sektör hatta vatandaşların dahil olabileceği sermayeyi ve karı tabana yayabilecek özerk yapıda Enerji Yatırım Fonları kurulabileceği ifade ediliyor. Böylece bir yandan sektöre yabancı sermaye çekmeye çalışılırken diğer yandan geniş katılımlı fonlar verimli bir sermaye yapısı oluşturabilir. www.geleceginenerjisi.com / 14 Ekim 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: