Panelleri de Türkiyede beraber üretebiliriz ...
 
Yenilenebilir enerjide işbirliği
 

 

Çin, İstanbulda sanayi bölgesi kurmak istiyor

Çin Başbakanı Ven Ciabao ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla Conrad Otel de Türk ve Çinli işadamlarıyla bir araya geldi.

 

Çin Başbakanı Ven Ciabao, işadamlarının konuşmalarını dinleyerek, her konuşmacının ardından söz aldı. Ciabao, ikili ticaret hacminin 2015 yılında 50 milyar dolara çıkarılması hedefinin gerçekleştirilebilir olduğunu belirterek, İki ülke potansiyelini birlikte yeni pazarlara doğru genişletebilirse, bu rakamı daha da artırabiliriz dedi.

 

Altyapı yatırımları yapabileceklerini, bununla beraber santral, telekom alanlarında işbirliği yapılabileceğini dile getiren Ciabao, Açık bir dille şunu belirtmek istiyorum. Bütün bu iki taraflı birlikte yapılacak projelere, Çin den finansal destek sağlanacaktır diye konuştu.

 

Ciabao, finansal sektörde de işbirliği yapılabileceğine değinirken, biran önce iki ülke arasında swap anlaşması yapmaya çalışacaklarını, ikili ticarette mutlaka kendi para birimlerini kullanma konusundaki süreci hızlandıracaklarını, iki ülkenin bankaları ve finans kurumlarının diğer ülkede şube açma çabalarına destek vereceklerini bildirdi.

 

Sanayi bölgesi oluşturma konusunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini belirten Ciabao, Biz de İstanbul veya başka yerde Çin yatırım, sanayi bölgesi kurmayı arzuluyoruz. Aynı zamanda Türk tarafının da Sincan bölgesinde bir sanayi bölgesi kurmasını da memnuniyetle karşılayacağız dedi.

 

Ciabao, yenilenebilir enerji konusunda işbirliği yapılabileceğini, birlikte fabrika da kurulabileceğini ifade ederek, otomotiv alanına yatırım olanağının araştırılacağını, bunu olumlu değerlendirdiklerini söyledi.

 

İki ülke işadamlarının karşılıklı olarak yatırım yapmaları için vize, pazara girme konularında daha uygun ortam yaratılması gerektiğini dile getiren Ciabao, Türkiye den tahvil satın alma konusunun görüşüldüğünü, Çin Merkez Bankasının tahvil alacağını kaydetti.

 

Ven Ciabao, şu değerlendirmelerde bulundu:

 

Türkiye ile Çin arasında büyük bir işbirliği potansiyeli var. Türk işadamlarının Çin de yatırım yapmaları sürecinde hükümet olarak, hukuk tarafında sizi destekleyecek ve sizi koruyacağız. Sizin için daha çok fırsat yaratmayı umuyoruz. Siz de Çinli işadamlarıyla ilişkiler kurabilirsiniz.

 

Çağlayan, ay sonunda Çin e gidecek

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, konuşmasında, iki ülke arasındaki ticaretin 2015 yılında 50 milyar dolara çıkarılması hedefi doğrultusunda çok yoğun çalışacaklarını ifade ederek, Yükümüz ağır ama aramızda ciddi manada işbirliği yapacak ve geliştirecek anlayış ve Başbakanların desteği var dedi.

 

Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin dengeli olması konusunda iki ülke Başbakanının kendilerini uyardığını kaydeden Çağlayan, dün imzalanan protokol ve anlaşmalara ilişkin bilgi verdi ve dün akşam Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Chen Deming ile bir araya geldiklerinde, Türkiye de Çinli firmaların hangi sektörlerde iş yapabileceğini de konuştuklarını söyledi.

 

Zafer Çağlayan, bu ay sonunda işadamlarıyla beraber Çin e gideceğini sözlerine ekledi.

 

Bank Of China nın Türkiye de şube açmasına ihtiyaç duyuyoruz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak Çin in ekonomik gelişmesini çok yakından takip ettiklerini ifade ederek, 2010 da Çin ve Türkiye nin dünyanın en hızlı büyüyen iki ülkesi konumunda olduğunu hatırlattı.

 

Bu gelişmelerin, iki ülkenin ticaret ve yatırımına da yansıdığına değinen Hisarcıklıoğlu, son 10 yılda ikili ticaretin 5 kattan fazla artmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

 

Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörü olarak bu ticaret hacminin daha dengeli ve adil olmasını istediklerini belirterek, Özellikle karşılıklı yatırımların artırılması açısından Türkiye nin, Çin Eximbank ı tarafından sunulan imkanlardan daha fazla yararlandırılmasını istiyoruz. Karşılıklı iki ülkenin finans hareketlerinin kolaylaştırılması açısından Bank of China nın muhakkak Türkiye de bir şube açmasına ihtiyaç duyuyoruz diye konuştu.

 

Çin in batısında sürdürdüğü kalkınma hamlesi ve üretim üssü yapma çerçevesinde bu ürünlerin Batıya transferine nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda çalışma yaptıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

Bu özellikle tarihi İpek Yolunun yeniden canlandırılması projesidir. Demiryolu bunlardan biri tanesidir. Zaten bununla ilgili olarak hükümetimizle beraber çalışıyorsunuz. Bir önemli husus daha var ki, o da karayolu taşımacılığıdır. Çin de üretilen malların Batıya sevki, hammaddenin Batıdan Çin e sevkinde Türkiye nin güzergah olarak kullanılması kilometre olarak ve süre olarak avantajlar sağlıyor. Özellikle bu çerçevede Çin de üretilen malların hızla Batıya sevkinde en avantajlı yol Türkiye üzerinden geçecek yoldur. Bu çerçevede yürüttüğümüz proje, Sayın Çin Büyükelçisine teslim edilmiştir. Bu konuda desteğinizi istemekteyiz. 2012 de Türkiye de Çin yılı. Bu konuda özel sektör olarak bize düşeni yapacağız.

 

Hisarcıklıoğlu, çok yakın zamanda Şangay daki ofislerini açacaklarını bildirdi.

 

Beklentinin büyük olduğu sektörler

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Çin Yuanı ve TL ile ticaretin doğru olacağına inandıklarını, son aylarda özellikle iki ülke para birimlerinin değer kazandığını söyledi.

 

Büyükekşi, ikili ticaretin dengeli olmasının önemine işaret ederek, Özellikle makine ve aksamları, madencilik, demir ve demir dışı metal ve kimyevi maddeler sektöründe Çin e yönelik ihracatta büyük beklentilerimiz var dedi.

 

Türk şirketlerin fikri mülkiyet haklarının ihlaliyle ilgili sıkıntıları bulunduğunu kaydeden Büyükekşi, bu konuda yapılacak düzenlemelerin beklendiğini belirtti.

 

Büyükekşi, ticaretin daha da gelişmesinin önündeki en büyük engelin, iki ülkenin birbirine daha rahat ulaşamaması olduğunu dile getirerek, Şu anda Şangay ve Pekin e haftada 10 sefer uçuyoruz. Quanzo yu da bunun içine katıp haftada 20 sefer yapılması için Sayın Başbakanımızın desteğini istiyoruz diye konuştu.

 

Çinli şirketlerin ihracatı da düşünerek, Türkiye de yatırım yapıp, Türkiye nin özellikle AB ye gümrüksüz mal satımı konusundaki avantajlarını kullanmasını istediklerini ifade eden Büyükekşi, böylece üçüncü ülkelerde çok daha büyük başarılara imza atılabileceğini söyledi.

 

Şangay Metal Borsası nın uluslararası piyasalara taşınmayı düşünmesi...

 

DEİK Asya Pasifik İş Konseyleri Başkanı ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar ise Türk Lirası ile yuan bazındaki ticaret hacminin imkan dahiline alınmasını, iş dünyasının memnuniyetle karşıladığını, finansman sektörüne verilecek destekle bunun hızlandırılmasının iş dünyasında heyecana sebep olacağını belirtti.

 

Kibar, Türkiye ile Çin arasında en hızlı devreye alınması gereken sistemin, deniz taşımacılığının uygun maliyetlerle Türkiye ye ve Türkiye den giriş-çıkış sistemi olacağını kaydederek, Çin hükümeti olarak Türkiye deki bazı limanlarla ilgili taşımacılıkta adım atılabileceğine değindi.

 

Türkiye de, Çin in İspanya da yaptığı gibi, belirli bir serbest bölgede Çinli firmaların üretim yapacağı bir bölgede, yatırım alanında aktivitesinin çok önemli olduğunu belirten Kibar, Türkiye de Türk ortaklıklarla yapılacak bu tip üretim merkezi ve ilave değer yaratılan ürünler üçüncü ülkelere daha rahat sevkedilme imkanına kavuşur. Aynı zamanda havaalanlarına yakın bir hinterlandda Çinli ticaret merkezi statüsüne gelecek, organize sanayi bölgesi içinde bu tip bir aktivite merkezinin devreye alınması belki Türkiye deki Çin aktivitelerinin miktarını artırması yönünde bir durum oluşturur şeklinde konuştu.

 

Kibar, Şangay Metal Borsasının uluslararası piyasalara taşınmayı düşündüğü takdirde, Türkiye nin metal piyasasına yönelik bu aktivite için bölgede bir merkez olabileceği önerisini sundu.

 

Yenilenebilir enerjide işbirliği yapılabilir

FIBA Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, iki ülkenin yenilenebilir enerji konusunda geniş işbirliği yapabileceğine işaret ederek, asıl yapılması gerekenin, Çin deki Goldway, Sunway gibi firmaların Türkiye ye gelmesi, Türk girişimcilerle ortak rüzgar enerjisi santralı yaparak, bunu hem Türkiye de satmak, hem de çevre ülkelere ihraç eder konuma gelmek olduğunu söyledi.

 

Özyeğin, Türkiye nin güneş enerjisi potansiyeline dikkat çekerek, Çin in dünyadaki güneş enerjisi panellerinin önemli kısmını ürettiğine atıfla, Panelleri de Türkiye de beraber üretebiliriz dedi.

 

Türk tahvillerinin iyi getiri sağladığını, dünyadaki yatırımcıların Türk tahvilleri aldığını vurgulayan Özyeğin, iki ülke arası ziyaretlerde işadamları için vize sürelerinin artırılması ve karşılıklı çalışma izinlerinin daha az bürokratik olmasının, yatırımları ve ilişkileri güçlendireceğini söyledi.

 

Türkiye den ayrıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın davetlisi olarak resmi bir ziyaret için Türkiye ye gelen Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao, temaslarını tamamlayarak ülkesine gitti.

 

Ven Ciabao yu Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi nde, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve diğer ilgililer uğurladı.

 

Devlet Konukevi ne gelişinde İstanbul da yaşayan bir grup Çinli genç tarafından Türk ve Çin bayrakları sallanarak uğurlanan konuk Başbakan Ven Ciabao, gençleri el sallayarak selamladı.

 

Özel bir uçakla İstanbul dan ayrılan Ven Ciabao, Türkiye den ayrılmadan önce özel bir yat ile İstanbul Boğazı nda tur attı. AA / İstanbul / 09.10.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: