Türkiye ile Portekiz arasında dış ticaret ve yenilenebilir enerji ...
 
 

 

Portekiz İzmir Fahri Konsolosu ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Portekiz İş Konseyi Başkanı Fahri Gökyayla, Türkiye-Portekiz arasında dış ticaret hacminin bu yılın ilk 7 ayında yüzde 35,3 lük artış gösterdiğini bildirdi.

 

Gökyayla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa ülkeleri içinde ekonomik yapısıyla dış ticaret hacmi ve potansiyeli oldukça yüksek olan Türkiye nin, son açıklanan verilerle birlikte dünya genelinde ekonomisi en çok gelişme gösteren ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

 

Türkiye - Portekiz arasındaki dış ticaret hacminin 2010 yılı ilk 7 aylık verilere göre, 284 milyon dolarlık ihracat ve 296 milyon dolarlık ithalat ile toplamda 580 milyon Dolar seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Gökyayla, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,3 lük bir artış getirdiğini söyledi.

 

Türkiye nin Portekiz den ithal ettiği ürünler arasında şarap ve zeytinyağı için şişe mantarı bulunduğunu anlatan Fahri Gökyayla, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

İthalat yapılan ürünler arasında kağıt, kimyasallar, plastik kalıp, örme giyim eşyası, şarap, seramik yer alıyor. İhracatımızda önde gelen sektörlerimiz ise tekstil (kumaş, iplik), demir-çelik, çimento, elektrikli aletler, otomotiv yan sanayi, makine ve beyaz eşyadır. 2010 yılı itibariyle Portekiz firmalarının Türkiye ye doğrudan yatırımı 1 milyar dolara ulaşmıştır. Avrupa nın en büyük çimento firmalarından Cımpor Lafarge ın Orta Anadolu daki 7 fabrikasını satın almış ve Ankara merkezli işletmeye devam etmektedir. İstanbul da bulunan Tımwe ise enformasyon teknolojisi sektöründe faaliyet göstermektedir. Emparque, Türkiye de park yönetimi şirketini kurarak İstanbul da özel otoparklar işletmeye başlamıştır. Mota Portekiz den ithal ettiği seramik hammaddelerinin dağıtımını yapmaktadır. Türk - Portekiz ortaklı Katavento, güneş ve rüzgar enerjisi santrallerini inşa edecektir. İzmir de yatırıma başlayan Sparks firması elektronik parçalar üretmektedir. Alkeg-Tekopi şirketi, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi nde rüzgar enerjisi direklerini imal etmektedir.

 

Gökyayla, Portekiz ve Fransa da 5 golf oteline sahip olan Grupo Onyria nın, İzmir Özdere de bulunan Carpe Diem Claros Otelini satın aldığını ve bu yaz işletmeye başladığını açıkladı.

 

Portekizli grubun 450 milyon avroluk yatırım hedeflediğini ve otelin yanında 27 delikli golf sahası kurmak istediğini dile getiren Gökyayla, ayrıca Portekiz in önde gelen otoyol işletmecisi Brisa nın bu yıl Türkiye de ortak yatırım yapmayı planladığını vurguladı.

 

Fahri Gökyayla, Portekizli firmaların Türkiye de yenilenebilir enerji , bilgi teknolojileri , İnşaat-alt ve üst yapı müteahhitliği , yapı malzemeleri , ilaç sanayi , turizm- yatırımcılık ve işletmecilik gibi sektörlere ilgi gösterdiğini, olabilecek yatırımların büyüklüğünün 500 milyon Dolar ile 1 milyar Dolar arasında bulunduğunu kaydetti.

 

Gökyayla, Portekiz firmalarının Türkiye ye yapacakları yeni yatırım ve projeler bu yılın sonbaharında daha şekillenecektir. DEİK in düzenleyeceği iş seyahatinde Portekizli yatırımcılara Türkiye deki yatırım ve iş imkanları anlatılacaktır. Her iki ülke de daralan AB pazarına ALTERNATİF aramaktadır diye konuştu. AA / İzmir / 30 Eylül 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: