Rüzgar, Güneş, Hidrojen : EKOKARAVAN
 
 

 

H2Ekokaravan, yenilenebilir enerji için yollara meydan okuyacak

Dünyanın ilk hidrojen destekli kesintisiz yenilenebilir enerjili mobil yaşam alanı H2Ekokaravan topluma yeşil enerji ile yaşanabileceğini göstermek için yollara çıkıyor. Ekokaravan İstanbul, Ankara, İzmir ve Kayseri nin de aralarında bulunduğu 11 ilde 44 gün boyunca yollarda olacak. Mesaisine 30 Eylül günü İstanbul dan başlayacak H2Ekokaravan 44 gün boyunca vatandaşlara yenilenebilir, yeşil enerjiyi anlatacak.

 

Birleşmiş Milletler (BM) Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) bağlı Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (ICHET) tarafından gerçekleştirilen H2Ekokaravan projesinin tanıtımı düzenlenen basın toplantısıyla yapıldı.

 

Toplantıya katılan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, H2Ekokaravan projesinin orijinal ve çok faydalı bir proje olduğunu söyledi. Projeyi incelerken yapılan işin verilen emeğe değip değmeyeceğine dikkat ettiğini dile getiren Bakan Eroğlu, "Gerçekten komplike bir proje bu bakımdan orijinal. Üç temiz yenilenebilir enerjiyi bir araya toplayan bir proje görmedim. O bakımdan tebrik ediyorum. İkinci husus böyle bir proje acaba ne fayda sağlayacak. Attığımızı taş ürküttüğümüz kurbağaya değer mi? diye bir söz var. O açıdan da bakarım. Bu projeye baktığımız zaman yakın gelecekte ülkemiz için dünya için çok büyük fayda sağlayacak." diye konuştu.

 

Dünyanın ve Türkiye nin küresel iklim değişikliğiyle mücadele ettiğini ifade eden Bakan Eroğlu, geçen sene Kophenang da düzenlenen Küresel İklim Değişikliği Zirvesi ni örnek verdi. Dünyanın iklim değişikliğinin etkilerini hissettiğini aktaran Bakan Eroğlu, etkilerinin Pakistan, kısmen ABD ve sel baskınlarıyla da Türkiye de hissedildiğini aktardı.

 

İklim değişikliğinin +2 derecede tutulmaya çalışıldığını anlatan Bakan Eroğlu, AK Parti hükumeti süresince yenilenebilir enerji alanında büyük adımlar atıldığını aktardı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde Türkiye nin rüzgar haritasının hazırlandığını anlatan Bakan Eroğlu, hidroelektrik enerji kapasitesinin artırılması amacıyla da çalışmalar olduğunu aktardı. Bakan Eroğlu, bin 600 küçük ve büyük hidroelektrik santrali müracaatı olduğunu belirtti.

 

BAKAN EROĞLU NA H2 KAHVE İKRAMI

Projenin orijinal ve insanlık açısından çok önemli olduğunu aktaran Bakan Eroğlu, H2Ekokaravan ın 11 gün boyunca yapacağı gezinin de önemine değindi. Türk insanının yazılandan çok gördüğüne inandığını belirten Bakan Eroğlu, Ekokaravan ın yapacağı gezinin vatandaşların bilinçlendirilmesi açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.

 

Bakan Eroğlu nun konuşmasının ardından proje mühendisleri yapılan çalışma hakkında bilgi verdi. Ardından Bakan Eroğlu ve diğer yetkililer H2Ekokaravan ı inceledi. Eroğlu tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan Ekokaravan da yapılan kahveyi de içti. Kahveyi çok beğendiğini anlatan Bakan Eroğlu, "Bundan sonra herkes Çek bir H2 kahve diyecek esprisi yaptı.

 

H2EKOKARAVAN NEDİR ?

Yaşam alanı enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan H2Ekokaravan, topluma yeşil enerji ile yaşanabileceğini gösteren örnek bir proje olma özelliği taşıyor. Çevreci mobil bir ev olarak tasarlanan H2Ekokaravan, rüzgar-güneş-hidrojen" üçlü hibrid enerji sistemini kullanıyor ve hidrojeni de kendisi üretiyor. Rüzgar türbini ve fotovaltaik hücre dizisi ile donatılmış bulunan H2Ekokaravan, yaşam alanı için ihtiyaç duyduğu elektriği rüzgar ve güneş enerjisinden üretiyor. Bu kaynakların yokluğunda ise elektroliz ile depolanan hidrojen sayesinde enerjinin sürekliliğini sağlıyor. Dolayısıyla, çevre dostu karavanın içinde buluna elektronik eşyalar ve küçük ev aletlerinin 24 saat kesintisiz çalışmasını sağlayan elektrik enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılanmış oluyor. Öte yandan sudan üretilen hidrojeni elektriğe çevirmenin yanı sıra, hidrojeni ocakta yakıp yemek pişirebilme imkanı da bulunuyor.

 

H2Ekokaravan ın içinde yaşayan kişi hem elektrik, hem de gaz konusunda bağımsız hareket edebiliyor. Ayrıca ısıtma yapılabildiği gibi, soğutma da temiz enerji ile sağlanıyor. Yalnızca küçük ev aletleri değil, buzdolabı, çamaşır, bulaşık makineleri gibi beyaz eşya da bu enerji ile çalıştırılabiliyor.

 

H2Ekokaravan ın Türkiye gezisi 30 Eylül günü İstanbul dan başlayacak. Bu gezi süresince ICHET in genç mühendislerinden Gönenç Usta, karavanın içinde yaşayarak yenilenebilir enerji kaynaklarının günlük hayatta nasıl kullanılabildiğini topluma uygulamalı olarak gösterecek. Gezi programı boyunca, H2Ekokaravan da yaşadıklarını www.h2ekokaravan.org adresinde yayınlanacak olan bir blogda da anlatacak. 

(CİHAN) 28 Eylül 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: