Çölün ortasında rüzgar kuleleri ve dev paneller ...
 
 

 

Çölün ortasında ilk gerçek ‘yeşil kent’i yaratıyorlar

Abu Dabi’de çalışmaları sürdürülen 22 milyar dolarlık bütçeye sahip Masdar kentinde 45 bin kişi yaşayacak. Uzun-dar sokaklar ve rüzgâr kuleleriyle kent serinlerken, dev panellerle binaların enerjisi sağlanacak.

 

Abu Dabi, çalışmaları 2007’de başlayan Masdar Kent projesi 2013 yılında tamamlandığında dünyanın ilk tam yeşil (karbon-nötral) ve atmosfere ‘sıfır karbon’ salan çevre dostu kentine sahip olacak.

Projeyi, Londra’daki Millenium Köprüsü, Pekin Başkent Havaalanı, Hong Kong HSBC Gökdeleni, İrlanda’da bulunan U2 Gökdeleni ve Rusya’da Crystal Island gibi devasa yapıtları ile tanınan Foster&Partners mimarlık şirketi hayata geçiriyor.

 

22 milyar dolarlık bütçe

Masdar kent projesinin 22 milyar dolara (32,5 milyar TL) mal olması bekleniyor. Abu Dabi’den 32 kilometre uzaklıkta çöl üzerinde 6 kilometrekarelik bir alan üzerine kurulacak olan kentte, sadece temiz enerji kullanan 1500 iş sahası bulunması hedefleniyor. Kent tamamlandığında 45 bin kişiye yaşam alanı sağlayacak ve yaklaşık yine 45 bin kişi de bu kente günü birlik çalışmaya gelecek. Kentte bir de sürekli olarak yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji üzerine araştırmalar yapan Masdar Institute of Sience and Technology (MIST) adında, Massachusette Institute of Technology (MIT) tarafından da desteklenecek bir yüksek teknoloji enstitüsü kurulacak.

 

İlham İslam mimarisinden

Credite Suisse ile Siemens tarafından da desteklenen dünyanın ilk tam yeşil kenti projesinin fikir babası ise Sultan Ahmed Al Jaber’in CEO’su olduğu Abu Dabi Gelecek Enerji Şirketi.

Projenin mimari sorumluluğunu alan Foster&Partners’ın ortağı Norman Foster, projeye başlamadan önce Suriye’deki Halep Kalesi ile Yemen’de 16. yüzyılda inşa edilen Shibam binalarını gezerek, sıcaklığın 150 derece gibi hissedildiği yerlerde insanların nasıl serin ve yaşanabilir yerler inşa ettiklerini araştırdı.

 

Foster’ın ilhamını modern teknoloji ile birleştirdiği Masdar kentinde inşa edilmekte olan rüzgar kuleleri, içinde bulunan su spreyleri ile havayı soğuttuktan sonra kentin iç noktalarına iletecek. Ulaşım sistemiyle de tam yeşil olmayı hedefleyen kentte trafik yeraltından sağlanacak. Çevre dostu yöntemlerle elde edilmiş enerjiyi kullanan otomatik elektronik araçlar kentin altından insanların ulaşımı sağlayacak.

 

Tüm bu özelliklerine rağmen, Masdar’ın elitisyen bir kent olması tasarlanmıyor. Öğrencilerden işçi ve memurlara kadar toplumun her kesiminden insan çevre dostu yeşil kentte yaşayabilecek. www.milliyet.com.tr / 28.09.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: