Yeni Çağın Ekonomisi : Yeşil Ekonomi
 
 

 

Enver: Türkiye de Yeşil Ekonomi Bilincinin Acilen Gelişmesi Gerekiyor

Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gürkan, önümüzdeki dönemde Türkiye nin enerji ve iklim odaklı yeni bir kalkınma yaklaşımı geliştirmesinin şart olduğunu söyledi.

 

Yeniçağın ekonomisini en iyi tarif eden kavramın Yeşil Ekonomi olduğunu vurgulayan Gürkan, "Kim toprağı, havayı, suyu, enerjiyi daha iyi kullanırsa veya daha iyi kullanacak aletler geliştirirse, yarışı o kazanacak. Türkiye de yeşil ekonomi bilincinin acilen gelişmesi gerekiyor" dedi.

 

Türkiye Enerji Verimliliği Derneği tarafından hazırlanan Türkiye Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışmaları Raporu dernek üye ve temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda masaya yatırıldı. Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gürkan, dernek başkan yardımcıları URAK Başkanı Ali Y. Koç ve TİM Başkanvekili Adnan Ulubaş ın katıldığı toplantıda, dernek üyelerinden Socar& Turcas Enerji Holding CEO su Kenan Yavuz, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar, raporun hazırlanmasında proje liderliğini üstlenen Ömer Turhan ve Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Akça da hazır bulundu. Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gürkan, "Türkiye rekabetçilik, sürdürülebilirlik ve yeşil ekonomiye geçiş programı etrafında ulusal ve uluslararası işbirlikleri geliştirilmeli." dedi.

 

Türkiye de enerji ve verimlilik konusunda çalışan, politika yapan, karar veren kamu yöneticilerine, girişimcilere ve profesyonellere katkı sağlamak amacıyla her yıl düzenli olarak hazırlanan Türkiye Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Raporu 2010 yılı sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Bu yılki Yeşil Ekonomi başlıklı raporun hazırlanma sürecinde 200 den fazla sektör temsilcisi, kamu yöneticisi, akademisyen ve uzman ile derinlemesine mülakat yapıldı, küresel yönelimler incelendi, tarandı ve ortak akıl toplantıları yapılarak veriler toplandı.

 

Raporun sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gürkan, önümüzdeki dönemde Türkiye nin enerji ve iklim odaklı yeni bir kalkınma yaklaşımı geliştirmesinin şart olduğunu söyledi. Enerji arz güvenliği sorunları, artan enerji maliyetleri, kentleşme, iklim değişikliği ve küreselleşmenin sebep olduğu etkiler nedeniyle enerjinin verimli kullanılması gerektiğine dikkat çeken Erkan Gürkan, şunları söyledi:

 

"Türkiye nin bu konuda kat edecek çok yolu var. Yeniçağın ekonomisini en iyi tarif eden kavram Yeşil Ekonomi . Yeşil ekonomi aynı zamanda uluslar arası rekabetin yaşanacağı yeni bir yarışma alanı. Kim toprağı, havayı, suyu, enerjiyi daha iyi kullanırsa veya daha iyi kullanacak aletler geliştirirse, yarışı o kazanacak. İşte Türkiye açısından kritik soru, biz bu yarışmaya katılacak mıyız, katılmayacak mıyız? Türkiye de yeşil ekonomi bilincinin acilen gelişmesi gerekiyor."

 

KARBON EMİSYON AZATLIMI FAALİYETLERİNE BAŞLANMALI

Bir yandan yüksek enerji maliyetleriyle baş etmeye çalışan Türk sanayisinin diğer tarafta rekabetçi gücünü koruyacak bir biçimde Kyoto sonrası karbon emisyon azaltımı faaliyetlerine başlaması gerektiğine dikkat çeken Erkan Gürkan, Türkiye nin dünyada oluşan yeni gidişata uyum sağlamasının yaşamsal öneme sahip olduğunu söyledi. ENVER Başkanı şöyle devam etti:

 

"Uluslararası Enerji Ajansı nın ve AB nin verilerine göre Türkiye verimlilik konusunda üye ülkeler arasında maalesef geride. 1000 USD GSYİH başına tüketilen enerji miktarı olarak tarif edilen enerji yoğunluğu Türkiye de 0,27 TEP düzeyinde. Örneğin bu rakam Japonya da 0,10, Almanya da 0,16 düzeyinde. Türkiye, ekonomisini büyütürken verimliliği de artırmak zorunda. Yenilenebilir, yerli ve ALTERNATİF ENERJİ  kaynaklarının ve teknolojilerinin geliştirilmesi için derhal Enerji Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi nin kurulması gerekiyor."

 

Uluslararası Enerji Ajansı nın raporuna göre Türkiye nin verimlilik uygulamalarının gerçekleştirilme yüzdeleri bakımından sonuncu olduğuna dikkat çeken Erkan Gürkan, Türkiye deki binaların yüzde 95 inden fazlası yalıtımsız olduğunu söyledi. "Atık ısı kullanımı yüzdesel olarak neredeyse sıfıra yakın. Üstelik attığımız, verimsiz kullandığımız enerji için döviz ödemekteyiz." diyen Gürkan, son 10 yılda dış ticaret açığının yüzde 41 ini petrol ve doğalgaz ithalatının oluşturduğunu vurguladı. Son 10 yılda Türkiye nin 154 milyar USD birincil enerji ithal ettiğine dikkat çeken Erkan Gürkan, bu rakamın dış ticaret açığının yüzde 41 ini oluşturduğunu söyledi. Gürkan, "Enerjiyi boşa harcamamak Türkiye için yaşamsal bir öneme sahip. Verimlilik tüm toplum katmanlarını ilgilendiriyor. Şehirler, sektörler ve şirketler artık yeşil stratejiler geliştirmeli ve uygulamalı." dedi.

 

RAPORDAN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

• Kentleşme ve sanayileşme enerji ihtiyacını arttırıyor. Sanayileşen ve kentleşen ülkemizde enerji arz güvenliği en önemli sorunların başında geliyor.

 

• İklim değişikliği ve artan sera gazı emisyonu tüm dünyada yeni bir ekonomik anlayışı tetikledi. Yeşil ekonomi olarak tarif edilen bu yaklaşım ülkemizde henüz yeterince anlaşılabilmiş değil. Kyoto sonrasına ülkemizi hazırlamak için bir dizi çalışmanın yapılması gerekli.

 

• Ülkemizin rekabetçi gücünü yükseltmek için yeşil ekonomi ürün ve hizmetlerini bir kaldıraç olarak kullanmalıyız.

 

• Uluslararası Enerji Ajansı nın hazırladığı bir çalışmaya göre enerji verimliliği ve yeşil ekonomi kapsamında dünya çapında 2010-2030 arası 8,3 Trilyon USD yatırım yapılırsa bu yatırımdan 8,6 trilyon kazanç elde edilecek ve karbon emisyonu azalacak.

 

• Son 10 yılda Türkiye 154 milyar USD birincil enerji ithal etti. Bu dış ticaret açığımızın %41 ini oluşturdu. Enerjiyi boşa harcamamak Türkiye için yaşamsal bir öneme sahip.

 

• Verimlilik teknik bir mesele değil bir kültür ve anlayış meselesi. Enerji verimliliği konusunda toplumsal bilinç oluşturmak şart. Verimlilik tüm toplum katmanlarını ilgilendiriyor.

 

• Şehirler, sektörler ve şirketler artık yeşil stratejiler geliştirmeli ve uygulamalı.

 

• 0,27 TEP olan Türkiye nin enerji yoğunluğunu 0,10 TEP düşürecek bir ulusal verimlilik hedefi benimsenmeli.

 

• Ulaşım araçlarında elektrik kullanımı artacak. 2030 da araçların yarısından fazlası natif yakıtlarla çalışacak.

 

• Verimliliğe sadece enerjiyi kullanırken değil, üretirken, dağıtırken, piyasa ve kamu mekanizmalarını çalıştırırken kısaca her aşamada dikkat edilmeli.

 

• Elektrikli ev aletleri, aydınlatma, yalıtım, ısıtma ve soğutma, elektrikli motorlar, ulaşım ve sanayi üretiminde verimlilik için yapılması gereken çalışmalar var.

 

• İklim değişikliği tehditi altındaki bölgelerimiz için özel çalışmalar yapılmalı. Toprak, su ve havanın korunması verimlilik bağlamında ele alınmalı.

CİHAN / 27 Eylül 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: