Minimum fiyatlarla güneş tarlalarının kurulması ...
 
 

 

Meclis in öncelikli gündemi Yenilenebilir Enerji Kanunu olacak 

TBMM Genel Kurulu, 69 gün aradan sonra 1 Ekim Cuma günü 5. yasama yılı için yeniden toplanacak. Yeni yasama yılında Meclis in öncelikli gündem maddelerinden birisi Yenilenebilir Enerji Kanunu olacak. Düzenlemeyle rüzgar, güneş, jeotermal gibi enerji kaynaklarından elektrik üretimini önemli ölçüde teşvik edilmesi kanunlaşacak.

 

Kanun tasarısında herhangi bir değişiklik olmaz ise Enerji Bakanlığı rüzgar enerjisinin 1 kilovatsaati (KWh) için 5,5 Euro/cent, güneş enerjisinin 1 kWh ı için ise 12 dolar/cent verecek. Sektörde faaliyet gösteren uluslar arası dev sermaye grupları ise ürettikleri enerjiyi 15-16 euro/cent ten satmak için yoğun lobi faaliyeti yürütüyor.

 

AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Mehmet Şahin, Meclis in açılmasıyla yenilenebilir enerji ile ilgili yasa tasarısının gündeme gelmesini beklediğini söyledi. Dünyada birçok şirketin Türkiye deki yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili yatırım yapmak istediğini ifade eden Şahin, bu firmalardan bir tanesinin de Çin in dünyaca ünlü güneş enerjisi firması Albright International Trade olduğunu ifade etti. Yaklaşık 2 yıldır Türkiye deki yenilenebilir enerji kaynakları, özellikle de güneş enerjisi ile ilgili araştırmalar yaptığını belirten Şahin, yurt dışında bu firma ile de görüştüğünü, firmanın Türkiye de yatırım yapmak için karar aldığını kendisine ilettiklerini dile getirdi. Şahin, güneş enerjisinin elektriğe dönüştürülmesi yatırımı ile ilgilenen Çin li firmanın, ürettiği elektriğin kilovat saatini 12 dolar/cent satmayı taahhüt ettiğini, bunun da dünya devletleri için en ucuz maliyet olduğunu ileri sürdü. Mehmet Şahin, bir önceki yasama döneminde yenilenebilir enerji yasasının vakitten dolayı çıkmadığını ifade ederek, Meclis açılır açılmaz bu yasamın gündeme geleceğini belirtti.

 

Enerjinin büyük bir sektör olduğunu anlatan Şahin, sektörde faaliyet gösteren dev firmaların yasanın kendi menfaatleri çerçevesinde çıkması için baskı yaptıklarını aktardı. Şahin, şöyle devam etti: "Güneş tarlalarıyla ilgili olarak çok büyük bir sektör ve yeni bir teknoloji transferi söz konusu. Bu yeni teknolojilerle ilgili dünyanın dev firmaları, enerji sektöründeki pazar paylarının azalacağı kaygısıyla yatırımları engellemeye çalıştığını gözlemliyoruz. Bu yasanın bir an önce çıkması için biz ne kadar emek sarf ediyorsak, bu çevreler de söz konusu yasayı kendi istekleri doğrultusunda çıkarmaya çalışıyorlar. Biz en kısa zamanda minimum fiyatla enerji sektöründe firmaların yatırım yapması için çalışmalar yapmıştık. Baskı grupları ve uluslar arası çaptaki bazı firmalar, kendi menfaatleri doğrultusunda yasal düzenlemenin yapılmasını istiyorlar. Biz mesela 12 dolar/cent üzerinden enerji satacak firmaları yatırım yapmak için bulmuşken, onlar 16, hatta daha yukarı miktarlarda hem de euro/cent üzerinden elektriğin kilovat saatini satmak istiyorlar. Bu aradaki fark vatandaşın cebinden senede milyarlarca liranın çıkması demek. Bu nedenle tartışmanın bir an önce sona ermesi için en minimum fiyatlarla güneş tarlalarının kurulmasını sağlamaya çalışıyoruz."

 

Bu yasanın çıkmasıyla, dünyadaki enerji üreten dev firmaların gözünün Türkiye ye döneceğini belirten Şahin, birçok yabancı ülke yatırımcısının Türkiye de yatırım yapmak için sıra beklediğini dile getirdi. Şahin şöyle devam etti: "Türkiye de kendi kaynaklarımızla kendi enerjimizi üretemediğimiz için dışarıya 40 milyar dolar parayı yabancı ülkelere vermek durumundayız. Bir önceki yasama döneminde yenilenebilir enerji yasası vakitten dolayı çıkmadı. Şimdi, Meclis açılır açılmaz bu yasanın gündeme geleceğini tahmin ediyorum. Bu yasanın çıkmasıyla dünyanın birçok ülkesinden birçok yatırımcı Türkiye de yatırım yapmak için sıra bekliyorlar. Benim görüştüğüm firma, şu ana kadar dünyada güneş enerjisini en ucuza üreten tek firma. Çünkü daha önceki dönemlerde teklif veren firmalar, kilovat saatini 26 eurodan devlete satmak için yatırım kararını almıştır. Bu da demektir ki, milyonlarca kilovat saat enerji üretildiği ya da tüketildiğini düşünürseniz, bir kilovat saatini 26 eurodan almak yerine 12 dolardan almak daha karlı olacaktır." (CİHAN) 27.09.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: