Türkiyede güneşten elektrik üretmek, yenilenebilir enerji sektörü ve çatılar ...
 
 

 

Güneşten elektrik üretmek için mevzuatın dışında her şey hazır!

Dünyada güneş, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir enerji sistemlerinin gücü, toplam kurulu gücün yüzde 25 ini aştı.

 

Yenilenebilir enerji sektöründe çalışan sayısı ise 2,5 milyon kişiye ulaştı. Bu sektörde kemikleşecek iş kolları ve istihdamda Türkiye nin ciddi pay almasını isteyen enerji uzmanları ve şirketleri, ilgisizlikten yakınıyor. Güneşten elektrik enerjisi üretmek için sistem ve altyapının hazır olduğunu ancak halen yasa ve yönetmeliklerin çıkarılmadığını vurgulayan enerji çevreleri, ilgili yasa ve yönetmeliklerin yürürlüğe girmesiyle birlikte yüz binlerce kişiye yeni iş imkânı ve ekonomide büyük canlılığın ortaya çıkacağını öngörüyor.

 

Almanya nın yüzde 16 olan temiz enerji kaynak kullanım oranını 2050 de yüzde 80 e çıkarmayı planladığını hatırlatan Onduline Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, "Türkiye de gündelik hayatın bir parçası olan temiz enerjiyi görmezlikten gelmemeli. Yenilenebilir enerjinin sadece çatılara yüklediği yeni görevler yeni istihdam kanalları oluşturacak." dedi.

 

İstanbul da Onduline Avrasya nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Elektrik üreten çatılar konulu konferansta söz alan Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği İletişim Komisyonu Başkanı Ateş Uğurel ise "Dünya, yenilenebilir enerjide endüstrileşiyor, Türkiye bu dönemi iyi değerlendirmeli. Sadece çatılarda gerçekleştirilecek dönüşüm için birçok alanda istihdam söz konusu olacak." diye konuştu. Endüstrileşmenin oturtulması halinde ileride dünyada en iyi ihracatçı olunabileceği vurgulandı. Konferansta Türkiye de henüz bir yasası yahut yönetmeliği olmamasına rağmen güneş enerji sistemlerinde 5 megavatlık bir kurulum gerçekleştiği, bunun Türkiye deki istekliliği ortaya koyduğu belirtildi. Yenilenebilir Enerji Politikaları Uzmanı Dr. Baha Kuban, 4 yıldır çıkarılmaya çalışılan yasa taslağı ve yönetmeliğin 500 kW ın altında enerji üretimi için çatılara yerleştirilecek sistemlere teşvik getirmediğini, bu durumun düzeltilmemesi halinde yerel montaj ve satış şirketlerinin oluşumunun engelleneceğini vurguladı. Şu an dünyadaki elektrik enerjisinin yüzde 18 i yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor ve sadece 70 milyon evde güneşle su ısıtma sistemleri bulunuyor. Bunun yanında sektördeki endüstrileşme hızla artıyor. Şu an Türkiye nin ısıtmada kullanılan güneş paneli üretim kapasitesi yıllık 1 milyon metrekare. Türkiye yılda 2.738 saat, her gün ortalama 7,5 saat güneşleniyor. Toplam kurulum alanı 12 milyon metrekare. Bu potansiyel, Türkiye yi sıralamada Çin den sonra 2. sıraya yerleştiriyor. Geçen yıl elektrik enerjisi üretim kapasitesindeki artışın yüzde 62 si sürdürülebilir enerji kaynaklarında gerçekleşti. www.zaman.com.tr / 25.09.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: