Yeşili Yeniden Düşünmek ...
 
 

 

Ashram’da hayat: Yeşili yeniden düşünmek

Hindistan’daki Ashram‘ın dini okullardan ibaret olduğunu sananlar Gujarat‘ın Goraj kasabasındaki Muni Seva’yı görmediler. Burada bilim, teknoloji ve yeşil iş birbiriyle iç içe sosyal bir görevi yerine getiriyor. Bu devrimin arkasında iki adam var: Doktor Patel, Ashram’da çalışıyor ve Deepak Gadhia, güneş enerjisi sistemleri üreten bir şirketin yöneticisi.

 

Vikram Patel, Ashram Başkanı:

“Çünkü sahip olduğumuz hastanelerin büyük oranda enerjiye ihtiyacı var. Bunun için devamlı harcama yapılıyor. Ben de bunun üzerine yeşil ve yenilenebilir enerjinin ihtiyacımıza karşılık vereceğini düşündüm. Sivil toplum örgütü olarak birşeyler yapacak fonu bulmak en güzeli. Fakat her yıl devamlı artan harcamalardan dolayı bağışçılardan para talep ediyoruz. Onlar da bize neden her yıl size para vermek zorundayız, diye soruyor.

 

Deepak Gadhia, Gadhia Güneş Enerjisi Sistemleri Yöneticisi:

“Biz bunu asla bir iş olarak görmedik. Biz bir sivil toplum örgütü olarak başladık. Biz, hükümetin kredilerine ve hayırseverlerin bağışlarına bağımlı olan bir sivil toplum örgütü olmak istemedik. Bir şirket sahibi olmak için başladık ve bu sistemin devam etmesi de bizim finansımızı sağlıyor.”

 

Ashram, yıllardır doğal kaynakları işletiyor. Son yatırımlarını birkaç ay önce yaptılar. Pilot bir güneş enerjisiyle çalışan klima santrali kurdular.

 

Bugün hastanelerdeki klimaların çalışması için günde 5-6 ton oduna ihtiyaç oluyor. Güneş enerjisinin kullanılmasıyla her gün bir ton odun tasarrufu sağlanıyor.

 

Deepak Gadhia, Gadhia Güneş Enerjisi Sistemleri Yöneticisi:

“Toplamda, 1250 metrekare alanda reflektörler var. Bunlar güneş enerjisinden buhar üretiyor. Elde edilen buhar da klima santraline gönderiliyor. Sonuç olarak hastanelerimiz için 100 ton yani 350 kilowatlık klima enerjisi ihtiyacımızı karşılıyoruz.

 

Ashram’daki ilk yenilenebilir enerji porjesi bundan 20 yıl önce yapılan biyogas santrali. İnek gübresi su ile karıştırılır, depolarda mayalanır ve metan gazına dönüştürülür ya da biyogaz mutfaklarda kullanılır. Hatta bu karışım organik gübre üretmek için kullanılır.

 

Deepak Gadhia, Gadhia Güneş Enerjisi Sistemleri Yöneticisi:

“Sahip olduğumuz 160 hayvan, bize her gün 60 metreküplük bir biyogaz enerjisi sağlıyor. Bu da beş mutfakta yemek pişirmek için yeterli oluyor. Her mutfakta günde 100-150 kişi için yemek pişirebiliyoruz.”

 

Muni Seva’da ya güneşle ya da biyogazla yemek pişiriliyor. Beş çift parabolik çanak ışığı yansıtmak için kullanılır ve bu durumda yağın da kullanılmasıyla 250 dereceye kadar ısı elde edilir.

Bu 500 çocuğu yedirmek için yeterlidir. Bu durumda güneş olmasa bile sıcaklık bu özel pillerle korunur.

 

Deepak Gadhia, Gadhia Güneş Enerjisi Sistemleri Yöneticisi:

“10 metrekarelik iki çanağımız ışığı ısı değiştiricisine iletir. Işık, ısı değiştiricisinin iki tarafına düşer ve sıcaklık da 550 dereceye kadar çıkar. Serin sıvı yağ ısı değiştiricisine geliyor. Yüksek sıcaklıktan dolayı o da ısınıyor. Daha sonra mutfaklara gidiyor ve ısıyı geri veriyor.”

 

Yeşil enerjili hayat Ashram için vazgeçilmez. Bugün bu toplumun bir kanser hastanesi, son teknoloji araştırma merkezi, yaşlılar ve yetimler için bir sığınak, engelli kızlar için sağlık merkezi ve birçok okulları var. Daha fazla proje de yolda. Gelecek yıl bu toplum yüzde yüz yenilenebilir olmayı planlıyor. http://tr.euronews.net / 21.09.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: