İhracat Almanyanın yüzünü güldürüyor
Birkaç hafta öncesine kadar, Avrupalı ortakları ‘egoist Almanların çok ihracat yapıp az tükettiklerinden’ yakınmaktaydı. Şimdi ise Almanya yı öve öve bitiremiyorlar. Deutsche Welle den Ahmet Günaltay ın haber-analizi...
Avrupa Birliği Komisyonu nun tahminlerine göre, Avrupa ekonomisinin lokomotifi durumundaki Almanya nın büyüme hızı bu yıl %3,4 ü bulacak. İhracatın gözbebeği makine endüstrisinin sipariş girdilerinden çıkardığı tahmini büyüme rakamları daha da yüksek.
Komisyon un raporunda Avrupa ekonomisinin Almanya sayesinde durgunluğu atlattığı ve kriz aylarını geride bıraktığı vurgulanıyor. Ekonomiden sorumlu Komisyon üyesi Olli Rehn Almanya nın yüksek büyüme hızıyla ortaklarını peşinden sürüklemesine rağmen, olumlu gelişmeye gölge düşürebilecek risklerin de göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret ediyor. Rehn yılın ikinci yarısında beklenen küresel ekonomik soğumanın ihracatın düşmesine yol açabileceğini, ayrıca müflis durumdaki Yunanistan ile krizi atlatamayan İrlanda bankacılığının düzelmeyi sekteye uğratabileceğini de hatırlatıyor.
Düşük enflasyonlu büyüme
AB genelinde enflasyon bu yıl %1,8, Euro Bölgesinde ise %1,4 olacak. 27 ülkenin büyüme hızı ortalaması ise %1,8 de kalacak. Brüksel deki uzmanlar da, ekonomik araştırma enstitüleri gibi Merkez Bankası ndan daha iyimser bir tahminle, Almanya nın büyüme hızının %3,5 uğu zorlayacağı görüşündeler.
Konjonktürün beklenenden çok daha iyi bir gelişme göstermesi Alman yatırım malları endüstrisine de yaradı. Makine ve tesis imalatçıları üretim tahminlerini ikiye katlayarak yüzde altıya çıkardı. Kriz yılı 2009 da makine üretimi yaklaşık dörtte bir oranında daralmış, sipariş girdilerinde de yüzde 38 ile son 50 yılın en hızlı düşüşü kaydedilmişti. İhracatın omurgasını oluşturan makine endüstrisinin 2005 düzeyini yeniden yakalamasının yıllar alacağı tahmin ediliyor.
Canlanmayı ihracat tetikliyor
Ekonomik refahını ihracata borçlu olan Almanya 2010 yılının ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %17 oranında fazla ihracat yaparak 458 milyar euroluk ihracat hacmine ulaştı. Avrupalı ortaklarının Almanya nın ihracatındaki payı küçülürken, Avrupa Birliği dışındaki ülkelere yapılan ihracat %26 oranında artarak, genel artış oranının üzerine çıktı. Almanya bu yılın ilk yarısında Brezilya ya %61, Çin e %55, Türkiye ye ise %38,8 oranında daha fazla mal ve hizmet ihraç etti. Almanya nın ihracatını geçen yıla göre yüzde onun üzerinde arttırdığı ülkeler ise İsviçre, Japonya ve Rusya.
Avrupa borç krizi ve yapısal noksanlar
Ekonomi uzmanlarının, küresel krizden çıkışın geçici olabileceği ve ekonominin yeniden dibe vurabileceği şeklindeki uyarılarına rağmen Alman özel sektörü ve öncelikle de ihracatçı şirketler iyimserliğini koruyor. Berlin hükümetinin kaygıları ise öncelikle, krizdeki euro ülkelerinde durumun ilkbahardakinden de kötü olmasından kaynaklanıyor. Kriz ülkelerinde reformlar gecikiyor, işsizlik artıyor ve borç stoku hedeflenen hızla eritilemiyor. Almanya yı, borcunu öngörülen sürede azaltamayacağını duyuran Yunanistan dan çok İtalyan, Fransız ve İspanyol ekonomileri düşündürüyor. Ekonomistler, ücret zamlarını frenleyip emeklilik yaşını yükseltmedikleri sürece bu ülkelerin ağır bir krize sürüklenme tehlikesini atlatamayacağını belirtiyorlar.
www.dw-world.de/dw / 14 Eylül 2010