First Solar ın CEO su Robert Gillette:
"Rüzgarla rekabet edebilecek fiyata ulaşmak istiyoruz"
Solar panel üretiminde dünya lideri ABD li First Solar ın CEO su Robert Gillette: "Rüzgarla rekabet edebilecek fiyata ulaşmak istiyoruz"
PV panel üretiminde dünya lideri ABD li şirket First Solar 1999 yılında kuruldu. 2009 yılında 1.6 milyar Euro ciroya ulaşan şirketin çalışan sayısı 4 bin 700 e ulaşıyor. Şirketin CEO su Robert Gilette, yenilenebilir enerjilere yönelik küresel talebin artmasıyla, üretimlerinin de artığını söylüyor.
- 2009 yılında cironuz 2008 e oranla iki kat artış gösterdi. 2010 yılında yine yükseliş söz konusu. Ekonomik resesyondan etkilenmediniz mi ?
Hayır etkilenmedik. Bizim işimiz dünya genelinde yenilebilir enerjilerin payını artırmak isteyen hükümetlerin talebini karşılamak.
- Bazı Wall Street analistleri solar panel üretiminin çok yüksek olmasından endişe ediyorlar.
Bu durum bizim için geçerli değil. Ürettiğimiz panellerin tamamını sattık. Daha fazla üretebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu sene 1.4 gigavata ulaştık. 2011 hedefimiz 2011 gigavat. Satışlarımızın Çin, Tayvan ve Avustralya da da gelişmesini hedefliyoruz.
- Hangi pazarlarda faaliyetleriniz sürüyor ?
Faaliyetlerimizin yarısı Almanya da. Almanya, çok uzun senelerdir en büyük pazarımız. Bunun ardından Avrupa nın geri kalanı geliyor. Üç ila beş senede bir Kuzey Amerika, Avustralya ve Çin de güçlü bir büyüme gerçekleştirmemiz gerekiyor. California, Nevada, Arizona gibi bölgeler önümüzdeki beş sene içinde 2.2 GW enerjiye ihtiyaç duyacaklar. Bu bölgeler 2020 yılına kadar enerjilerinin yüzde 20 sini yenilenebilir enerjilerden elde etmeyi hedefliyorlar. California da bu oran yüzde 33 e yükselebilir.
- Peki Avrupa da ?
Güneşte dünya lideri olan Almanya pazarının önümüzdeki beş sene içinde yüzde 20 oranında büyümesini ve 2040 ta ise yenilenebilir enerjilerin payının yüzde 40 a ulaşmasını bekliyoruz. Fransa, İtalya, İspanya ve Romanya gibi ülkelerde ise yıllık büyüme oranının yüzde 60 civarında olacağını tahmin ediyoruz.
- Almanya yenilenebilir enerji yasası, pazar fiyatının üzerinde bir alım garantisi veriyor. Bunun size etkileri neler ?
Bu yasa aslında bizim açımızdan tam zamanında oylandı. Biz de tam 2000 yılında üretime başladık. Frankfurt ta bir fabrikaya yatırım yaptık ve bu yasa sayesinde hem büyük miktarda üretim gerçekleştirdik; hem de solar panellerimizin üretim maliyetini düşürdük.
- Peki, bu yönde bir yasa olmasaydı ?
Bizim hedefimiz üretim ve kurulum maliyetlerini mümkün olduğunca aşağı çekmek. Üretim sürecini geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bugün kullanıma hazır bir güneş paneli üretmek için 2.5 saate ihtiyacımız var. Bu süreyi aydan aya azaltıyoruz. İlk kurulduğumuz gün, bir vat ın maliyeti 2 dolardı. Bugün bu oranı 0.76 dolara çektik. 2014-15 yıllarında ise 0.50-0.60 dolara indirmeyi hedefliyoruz. Bunu başardığımızda fiyatlarımız rüzgar enerjisi ile rekabet edebilir hale gelecek.
- Kömürden daha pahalısınız.
Kömürün kilovat/saat fiyatı 5-7 cent e yükseldi. Gaz ise 7-9 cent arasında. Bizim elektrik üretimimiz 15-16 cent e ulaşıyor. Evet en pahalı biziz, fakat karbon ayak izimiz herkesten daha iyi. Öte yandan güneş kaynağı bulmak için tüm dünyayı gezmek gerekmiyor. Güneş tarafından üretilen elektrik, enerji kaynaklarının sadece yüzde 1 ine denk geliyor. Bu açıdan bakıldığında, gelecek için sınırsız fırsatlara sahibiz. Kaynak: Le Monde
www.geleceginenerjisi.com / Eylül 2010