Global Ekonomik Sempozyum’da “Ekonomide Sürdürülebilirlik” tartışılacak
Global Ekonomik Sempozyum çerçevesinde geliştirilecek “sistem riskleri karşısında sürdürülebilirliğe yönelik” çözüm önerileri, IMF, OECD, Dünya Bankası ve BM gibi uluslararası kuruluşlara rapor olarak sunulacak.
Dünya ekonomisinin sürdürülebilirlik rotası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ev sahipliğinde 27-29 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan Global Ekonomik Sempozyum’da (GES) belirlenecek. Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso himayesinde, Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü ve Alman Ulusal Ekonomi Kütüphanesi tarafından İstanbul’da düzenlenecek sempozyumda, dünya çapında 500 fikir önderi ve karar verici, “Küresel Ekonomi, Toplum, Politika ve Çevre” başlıkları altında, dünya gündemine damgasını vuran tehditlere karşı, uygulanabilir çözümler üretecekler. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve dünyanın araştırmaya dayalı tek sempozyumu olan GES toplantılarında “Sistem Riskleri Karşısında Sürdürülebilirliği Yakalamak” ana teması işlenecek.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, GES Direktörü Alessio J.G. Brown ve GES Uluslararası Temsilcisi Effect Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş, düzenlenen basın toplantısında, GES’in bu yıl eksenini oluşturan “Dünya ekonomisi ve küresel kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden riskler” ve “sempozyum gündemi” konusunda bilgi verdiler.
İbrahim Turhan: “Türkiye, yeni ekonomik sistemde yükseliyor”
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, “Küresel ekonomiye yönelik, birbiriyle bağlantılı ve karmaşık yapılı çok sayıda sistemsel risk söz konusu. Ülkelerin, bu küresel riskleri tek başlarına yönetmeleri çok mümkün görünmüyor” dedi.
“Sistem Riskleri Karşısında Sürdürülebilirliği Yakalamak” ana temasına odaklanan GES 2010 toplantılarının, küresel diyalog için önemli bir zemin teşkil ettiğini ifade eden Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turhan, şunları söyledi: “Küresel ekonomik sistemin hassasiyetini bir kez daha gözler önüne seren; finansal kriz ve toparlanma süreci, bu diyalogun önemini bir kez daha gündeme taşıyor. Kriz ve sonrasında tüm dünyanın gözünün çevrildiği ülkelerden birisi de Türkiye oldu. Ülkemiz, bu zorlu dönemde, bankacılık sektörü başta olmak üzere dünya çapında örnek alınabilecek güçlü bir performans sergiledi. Fikir ve çözüm üretmesi açısından bu itibarlı sempozyumun Türkiye’de gerçekleştirilmesi, ülkemizin yeni küresel ekonomik sistemdeki yükselişinin bir göstergesi olarak değerlendirilmelidir.”
Alessio J.G. Brown: “Dünyanın ihtiyacı ortak gelecek vizyonudur”
Global Ekonomik Sempozyum Direktörü Alessio J.G. Brown da, konuşmasında, dünyanın geleceğinin; diyalog ile geliştirilen somut politikalara, gerçekçi stratejiler ve küresel işbirliği konusunda cesaret verecek bir ortak gelecek vizyonuna bağlı olduğunu söyledi. “Küresel meseleler tek tek ülkeler tarafından çözülemez” diyen Brown, “bu kadar karmaşık sorunlara çözüm bulunması, ancak politika yapıcılar, iş dünyası liderleri, akademisyenler ve sivil toplumun karar vericilerin, ulusal ve kültürel sınırları aşarak işbirliğine gitmeleriyle mümkün olacaktır” yorumunda bulundu.
Öneriler karar mercilerine iletilecek
27 Eylül akşamı açılışı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yapılacak olan Global Ekonomik Sempozyum kapsamında; Maliye Bakanları ve Merkez Bankası başkanlarına özel oturumlar düzenlenecek. Merkez Bankası Başkanlar oturumuna; Polonya, Nijerya, Macaristan, Hindistan, Meksika ve Türkiye; Maliye Bakanları oturumuna ise; Yunanistan, Suriye ve Türkiye katılacak. GES sürecinde üretilecek çözüm önerileri, “Global Ekonomik Çözümler” başlıklı bir rapor halinde, IMF, OECD, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere, uluslararası kuruluşlara sunulacak.
www.geleceginenerjisi.com / 06.09.2010