Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımız, yatırımlarda bürokratik engeller ...
 
 

 

Bürokratik engelleri aşarsak daha çok yatırım yaparız

Son iki yıldır enerji yatırımlarıyla dikkat çeken Ağaoğlu Şirketler Grubu nun Mersin deki rüzgâr santrali hizmete açıldı. Şirket Balıkesir ve Bandırma daki santrallerin üretime girmesiyle Türkiye nin rüzgârdan elde ettiği elektriğin yüzde 12 sini tek başına karşılayacak. Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, bürokratik engellerden şikâyetçi.

 

Ağaoğlu Şirketler Grubu, Mersin in Mut ilçesinde 12 bin konutun bir yıllık elektriğini karşılayacak 33 megavatlık rüzgâr santralini hizmete açtı. Açılış töreninde konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, işadamı olarak bürokratik engellerden şikâyetçi oldu. Ali Ağaoğlu, "İki yılda kurulacak santrali altı ayda üretime geçirdik. Bürokratik engeller olmasa 2023 yılındaki, Türkiye nin dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefine daha erken ulaşırız." dedi.

 

Santralin açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Ağaoğlu na hak verdiğini söyledi.

 

Türkiye nin bir yılda ithal ettiği doğalgaz ve kömüre ödediği paranın 25 milyar dolar olduğunu açıklayan Erdoğan, "Bizim petrolümüz, doğalgazımız yok. Ama ALTERNATİF ENERJİ kaynakları zengin olan bir ülkeyiz. Yerli kaynakların kullanımını destekliyoruz." dedi.

 

Mersin Mut ta 33 megavatlık rüzgâr enerjisi santralinin açılışıyla birlikte Ağaoğlu Grubu nun Bandırma daki 99 megavatlık rüzgâr santralinin temeli de atıldı. İki santralin toplam gücü 126 megavat. 45 bin konutun bir yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar üretim yapacak. Mersin santrali yılda 120 milyon kilovatsaat, Bandırma da 332 kilovatsaat elektrik üretecek. Bandırma santrali 2010 yılı sonunda devreye girecek. 136 milyon Euro ya mal olan yatırımların 85 milyon Euro luk kısmı Akbank ın 8 yıllık kredisiyle gerçekleştirildi. Ağaoğlu iki yıl önce enerji yatırımlarına girdi. Balıkesir ve Bandırma nın üretime girmesiyle Türkiye nin rüzgâr enerjisinde elde ettiği elektriğin yüzde 12 sini tek başına Ağaoğlu Grubu karşılayacak. Ağaoğlu nun üçüncü rüzgâr santrali kurucağı yer ise İzmir in Seferihisar ilçesi. Bu santralin gücü 14 megavat. Ağaoğlu Enerji Grubu, rüzgâr santralleri dışında baraj projeleri ile de ilgeniyor. Gürcistan da üç hidroelektrik santral ihalesini kazanan şirket, Türkiye içinde de lisansını aldığı Yeşilırmak üzerinde, Amasya da, Bingöl de baraj inşa projelerine başladı. www.zaman.com.tr / 05.09.2010

-.-

Mut Coğrafyası:

Akdeniz Bölgesi nde, Mersin İli nin on ilçesinden birisi olan ilçemiz, ilin kuzey batısında, Mersin e 165 km uzaklıkta, Mersin-Karaman karayolu üzerinde kurulmuştur. Mut, kuzeyinden Karaman ili, doğusundan Silifke, batısından Ermenek ve güneyinden Gülnar ilçe topraklarıyla çevrilidir. Mut, 2860 km2 lik yüzölçümü ile ilin alanca üçüncü büyük ilçesidir. Denizden yüksekliği 300 metredir. Toros Dağları eteğinde kurulan ve Mersin in denize kıyısı olmayan ilçelerinden biridir.

Ovalar:

İlçemizin batısında Göksu Vadisi boyunca uzanan "Mut Ovası" bulunmaktadır. 150 - 600 kotları arasında yer almaktadır.

 

Dağlar:

İlçemizin merkezi, güneyden kuzeye ve batıya doğru yükselen dağlar arasında çanak görünümünde bir düzlükte kurulmuştur. Bu özelliğinden dolayı bölgede "Mut Çukuru" adı sık kullanılır. Güneyinde 700-800 m, kuzey ve batı yönünde ise 1500-2000 m yüksekliklerde çok sayıda dağ vardır.

 

Yeryüzü Şekilleri:

Mut, ilin en dağlık kesiminde yer almaktadır. Çevresi, 200 -2000 m arasında değişen yükseltilerle çevrelidir. İlçemizin çok yerinde Miyosen devri kıvrımlı tabakalar ve özellikle kalkerler geniş yer tutar. Bu kalkerli arazide çeşitli karstik şekiller (düdenler, obruklar, mağaralar, yeraltı su akışları...) oluşmuştur. Dağlık yerlerde derin ve dar vadiler, güç geçilen boğazlar açılmıştır. Toros Dağları eteklerinde, Göksu Nehri kıyılarında kurulan ilçemiz topraklarının batı kesimi, ırmağın kolları olan akarsu ve dereler tarafından parçalanmıştır. Mut-Karaman ve Mut-Ermenek yollarının Göksu ya bakan yamaçları yükseklik farkları çok olan uçurumlu yerleridir, ilçemiz kuzeyinde Karaman sınırını meydana getiren Orta Toroslar yükselir. Burada iç Anadolu dan Akdeniz e geçit veren ve denizden yüksekliği 1650 m olan Sertavul (Sartavul) Geçidi vardır. İlçemiz kuzeyindeki Orta Toroslar a bağlı dağlar engebelidir. Bu dağlık alan Hadim Göksuyu ve Ermenek Göksuyu ile yer yer derin vadiler şeklinde parçalanmıştır. www.mut.bel.tr / Eylül 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: