Yeşil enerji öncüsü Almanyada nükleer enerjinin geleceği ...
 
 

 

Nükleer enerjide sil baştan

Yeşil enerji konusunda Avrupa nın öncülerinden Almanya, gelecek 12 yıl içinde tüm nükleer enerji santrallerini kapatmayı planlıyordu. Ancak piyasalardaki gelişmeler, Berlin’in hesaplarını gözden geçirmesine neden oldu.

 

Almanya da son günlerde en çok tartışılan konuların başında, nükleer santrallerin geleceği bulunuyor.

 

Bundan 10 yıl önce, Sosyal Demokrat Parti (SDP) ve Yeşiller den oluşan koalisyon hükümeti, 2022 yılına kadar tüm nükleer santrallerin kapatılması kararı almıştı.

 

Ancak bugünkü muhafazakar-liberal koalisyon hükümeti, bu planı değiştirmeyi hedefliyor. Hrıstiyan Demokratlar ve Hür Demokrat Parti koalisyonu, “uzun vadede” nükleer enerjiden vazgeçilmesi fikrini desteklerken, bu santrallerin kapatılmasının daha ileri bir tarihe bırakılmasını istiyor. Hükümet, yeni enerji politikasını gelecek günlerde kamuoyuna açıklayacak.

 

Merkel "10 ila 15 yıl" dedi

Başbakan Angela Merkel, nükleer santrallerin geleceği konusunda ilk kez bir tarih dile getirdi. Merkel şu açıklamayı yaptı: "Teknik olarak bakıldığında makul olanı, nükleer santrallerin 10 ila 15 yıl daha kullanımda kalması. Başbakan olarak görevim, güvenliği nükleer enerjide en önemli kriter olarak konuşlandırmayı sağlamak."

 

Hükümetin planı gelecek dönemde, hem atom enerjisini hem de “yenilenebilir enerjiyi” birlikte kullanmak. Ancak Alman Yenilenebilir Enerji Birliği Başkanı Björn Klusmann, hükümetin bu planının, işlevsel olmadığını, uygulanamayacağını savunuyor.

 

Klusmann a göre, hükümetin nükleer santrallerin kullanım süresini uzatması, yenilebilir enerji alanında yeni yatırımlara büyük darbe vuracak. Klusmann şöyle konuştu: “Yenilenebilir enerji, doğası gereği esnek bir sistem gerektirmektedir. Örneğin hava koşullarına göre üretim, ALTERNATİFLER  değişebilir. Eğer yenilenebilir enerjiye öncelik verilecekse ama bunun yanında nükleer santraller de kullanılacaksa, o zaman bu atom santrallerin de esnek üretim yapması gerekecek. Ancak nükleer enerjinin, ihtiyaç duyulan bu esnekliği sağlaması mümkün değil.”

 

"Sebep enerji lobilerinin baskısı"

Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti nin lideri Sigmar Gabriel, hükümetin nükleer santrallerin kapatılmasını geciktirme kararının ardında, enerji lobilerinin baskısının yattığını savunuyor. Gabriel, hükümeti, yenilenebilir enerji kaynaklarına yeterli desteği vermemekle suçluyor.

 

Gabriel şöyle konuştu: "Eğer siz yenilenebilir enerjiyle ilgili yatırımları yavaşlatır ve enerji açığı konusunda harekete geçmezseniz o zaman fosil yakıta veya nükleer santrallere ihtiyaç duymanız hiç de şaşırtıcı bir sonuç değil. İklim koruma hedeflerine 2020 yılına kadar ulaşılması mümkün. Ama hükümet bunu istemiyor. Sanayi lobilerine boyun eğiyor ve tekrar ediyorum böylece eski nükleer santraller sayesinde, günde milyonlar kazananlara büyük bir hediye sunuyor."

 

"Enerji fiyatlarına fazla yansımayacak"

Tüketici dernekleri, nükleer santrallerin kapatılma tarihinin geciktirilmesinin, enerji fiyatlarına çok küçük bir yansımada bulunabileceğini tahmin ediyor. Buna göre nükleer santrallerin 12 yıl daha faaliyet göstermesi durumunda, bir ailenin enerji tüketimi yılda yalnızca 24,5 euro daha ucuz olacak.

 

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü nden Claudia Kemfert e göre nükleer santrallerin kapatılması için öngörülen süre uzatılırsa bundan asıl kârı, Almanya nın dört enerji devi yani E.on, RWE, EnBW ve Vattenfall sağlayacak.

 

Kemfert, santrallerde ek güvenlik önlemleri için öngörülen maliyetler düşüldükten sonra, 15 yıllık bir uzatmanın, bu firmalara getirisinin yaklaşık 20 milyar euro dolayında olacağını belirtiyor. www.dw-world.de/dw / 31 Ağustos 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: