Solar Sektör Geri Dönüşüm Sorunlarıyla Karşı Karşıya
Küresel pazarda neredeyse kontrol dışı büyüme hızına ulaşan solar sektörün sorunları da aynı hızda büyüyor.
Sürekli söylediğimiz üzere ne yazık ki ülkemizde yatırımlar daha başlamasa da küresel solar pazar inanılmaz bir hacme ulaştı. Büyümenin yan etkisi olarak görebileceğimiz önemli bir sorun ise üretim sırasında atıklar. Bir de buna ticari ömrünü tamamlamış ürünler eklenince işin boyutları daha da genişliyor. Çevreyi koruyarak enerji üretmede önemli yere sahip solar ürünlerin içerdiği toksik bileşenler düzgün şekilde imha edilmediği ya da geri dönüştürülmediği zamanda başlı başına sorun oluyor. Çok güçlü seragazı etkisi gösteren “sülfür heksaflüorür”, bunun yanında doğaya salındığında zehir etkisi gösteren kadmiyum, silikon tetraklorid, selenyum gibi maddeler solar panellerde yaygın kullanım hammaddeleridir.
Bir solar panelin ticari ömrünü ortalama 20 yıl düşünürsek şu ana kadar böyle bir sorunla karşılaşan olmadığını varsayabiliriz ancak 15 sene sonra binlerce kişinin ve firmanın aynı sorunla yüzleşeceği kesin. Tabi ki geleceğe dair bu kadar karamsar değiliz. Şimdiden solar geri dönüşümden kar elde etme amacıyla araştırma yapan kuruluşlar ve sosyal bilinçlenmeyi arttırmaya yönelik kurumlar mevcut.
Çözüm ister solar sektörün üreticileri tarafından, isterse üçüncü parti geri dönüşüm firmalarından gelsin solar sektörün sürdürülebilir yapıdan çıkmaması çok önemli. Gelecekte hammadde kıtlığı çekmemek ve çevreye zarar vermemek şimdiden düşünülmesi gereken konular.
www.limitsizenerji.com / 23 Ağustos 2010