Yerli, yabancı birçok şirketin beklediği RES lisans başvuruları ...
 
 

 

8 bin 500 megavat için rüzgâr yarışları başlıyor

Yerli, yabancı birçok şirketin 4 yıldır beklediği Rüzgâr Elektrik Santralı (RES) lisans başvurularının önü açıldı. 8 bin 500 megavatlık elektrik enerjisi için yaklaşık 17 milyar TL’lik yatırım yapılması öngörülüyor.

 

Türkiye’nin şu anda toplam kurulu RES kapasitesi ise 1050 megavat. Yatırımların 4 yıl içinde bitirilmesi hedefleniyor. Yatırımlar bitince Türkiye’deki kurulu RES kapasitesi yüzde 80 artacak.

 

2007 yılından beri bekleyen yaklaşık 74 bin megavatlık Rüzgâr Enerjisi lisans başvurularının önü Danıştay’ın kararı sonrası açıldı. Tekli başvurular için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) lisans vermeye başladı, çoklu başvurular için yarışma yönetmeliği önümüzdeki hafta yayınlanacak. Burada da sistem kullanım bedelini en yüksek teklif eden firma açık artırma olmadan lisansı alacak. İhale yapılmamasının nedeni açık artırma sonucu fiyatların yükselip elektrik fiyatına yansımasının engellenmesi olarak açıklandı.

 

21 bine indirildi

Enerji yetkilileri, EPDK tarafından verilecek olan ve 1 Kasım 2007 tarihinde yapılan 74 bin megavat’ın üzerindeki lisans başvuruları ile ilgili hukuki engel kalmadığını ve tekli başvurulara lisans verileceğini bildirdi.

 

Bazı şirketlerin 1 Kasım 2007 tarihi öncesinde yaptıkları başvurularla ilgili aldıkları uygun bulma kararlarına ve TEİAŞ’tan aldıkları bağlantı görüşüne rağmen EPDK aleyhine açtıkları yürütmeyi durdurma davasını Danıştay reddetti.

 

2007 yılından beri 74 bin megavatlık toplam 730 projenin beklediği rüzgâr santralı başvurularıyla ilgili EPDK kararı açıklandı. Tüm lisans başvuruları bir arada değerlendirilerek tek bir havuzda toplandı. 77 bin megavat kapasiteli 730 proje başvurusu 21 bin megavat seviyesine indirildi.

 

Dev şirketler sırada

Diğer taraftan TEİAŞ aynı bölge için birden fazla başvuru yapılan şirketlerin arasındaki yarışmanın usul ve esaslarını düzenleyen yönetmenliği hazırlayarak Başbakanlık’a gönderdi, önümüzdeki hafta yayınlanacak.

 

Rüzgâr lisansı bekleyen yabancı firmalar arasında dünyanın önde gelen enerji şirketleri bulunuyor. Bu şirketler arasında Italgen Elektrik Üretim, EDF Falck Energy, General Electric, AES Corp, EnBW gibi şirketler bulunuyor.

 

TEİAŞ sistemine bağlanacak

Uzmanlar, sektörün, 1 Kasım süreci ile ilgili hukuki sorun yaşanacağı yönündeki kaygılarının da sona erdiğini vurguladılar. 74 bin megavatlık başvuru EPDK tarafından 21 bin megavata indirildi.

 

Reddedilen başvurular arasında Aksa’nın 210 megavat, Sanko’nun İzmir için 80 megavat, Ege Res’in Çanakkale için 350 megavatlık başvuruları da bulunuyor.

 

21 bin megavatlık başvuru TEİAŞ’ın belirlediği sisteme bağlanabilecek payı olan 8 bin 500 megavat için yarışacak. www.milliyet.com.tr / ekonomi / 14.08.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: