Güneş enerjisi ile sulamada ŞUTSO Şanlıurfa ile Rakka Suriye arasında işbirliği ...
 
 

 

Suriyeli heyetten Urfa ya milyon dolarlık proje

Suriye nin Rakka vilayetinden gelen bir heyet, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) nı ziyaret ederek güneş enerjisi ile sulama sistemi kurma konusunda iş birliği arayışında bulundu.

 

Suriye nin Güneş Enerjisi konusunda pilot il olarak belirlediği Rakka dan tarım ve ziraat sektöründen temsilcilerin bulunduğu heyet Şanlıurfa ya çıkartma yaptı. Şanlıurfa da güneş enerjisi üretimi konusunda çalışma yapan Harran Üniversitesi ni ziyaret eden 12 kişilik Rakka heyeti daha sonra ŞUTSO yönetimi ile bir araya geldi. Necim El Mişrif başkanlığındaki konuk heyet, ŞUTSO Başkan Vekili Osman Baysal, Cem Göncü, Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim İletmiş, M.Recep Uğur, Bekir Atlas, Kadir Kılıçoğlu ile görüştü. Suriye heyeti, Rakka da 10 milyon dolarlık güneş enerjisi ile sulama konusunda bir çalışma başlatacaklarını belirterek bu konuda işbirliği teklifinde bulundu.

 

Yaklaşık 200 bin hektarlık alanda sulu tarım, 110 bin hektarlık alanda ise kuru tarımın yapıldığı Suriye nin Rakka vilayetinde solar enerji projesinin 2011 yılında başlayacağına vurgu yapan Suriyeli heyet, projenin 50 bin hektarlık alanda uygulamaya konulacağının altını çizdi. Solar enerji konusunda Halep ve Gaziantep in ortak proje geliştirdiklerini hatırlatan Rakka heyeti, benzer projeyi Şanlıurfa ile de yapabileceklerine dikkat çektiler. Güneş enerjisi ile sulamanın önemine değinen ŞUTSO Başkan Vekili Osman Baysal, "Günümüzde yüksek enerji maliyeti, çiftçilerimizin ve besicilerimizin büyük güçlüklerle elde ettikleri gelirlerinin önemli bir bölümünü elektrik faturalarının ödenmesi için ayırmalarına sebep olmaktadır.

 

Güneş enerjisi ile çalışan muhtelif kapasitelerde doğru veya ALTERNATİF AKIMLA çalışan dalgıç ya da yüzey tipi pompalarla sulamanın yapılmasının çiftçi giderini büyük oranda azaltıyor. Sulamanın yapılmadığı zamanlarda üretilen enerjinin evde, çevre aydınlatmasında ya da ihtiyaç duyulan diğer bir alanda kullanılması mümkündür." dedi. "Farklı ülkelerde olsak da sizlerle biz amca çocuklarıyız." diyen ŞUTSO Başkan Yardımcısı Cem Göncü ise Şanlıurfa nın Atatürk Barajı ile sulu tarım alanlarının arttığını söyledi.

 

Amca çocuklarının çeşitli alanlarda iş birliği yapmasını önemsediklerini dile getiren Göncü, "Suriye ile Türkiye arasında vizenin de kalkmasıyla ticaretimiz artmıştır. Daha da artacaktır. Ben inanıyorumki bu ikili görüşmeler tarım alanındaki iş birliğimizi artıracaktır." ifadelerini kullandı. Toplantının ardından ŞUTSO Başkan Yardımcısı Osman Baysal ile Suriye nin Rakka Vilayetinde tarım ve ziraattan sorumlu Necim El Mişrif, karşılıklı hediyeleşti.

www.stargazete.com / ekonomi / 06.08.2010

-.-

ŞUTSO Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası

Sarayönü Cad. No:72 ŞANLIURFA

Tel: +90 414 215 28 20 Fax: +90 414 215 75 05

E-Posta: bilgi@sutso.org.tr  Web : www.sutso.org.tr

-.-

ŞANLIURFA Hakkında

Urfa, 30-36 kuzey enlem ve 37-40 doğu boylamları arasında yer alır. Deniz seviyesinden  518 metre yüksekliktedir. Kuzey, batı ve güneyinde Fırat Nehri, doğusunda ise yine Fırat’ın kollarından olan Habur irmağı ile sınırlandırılmıştır. Doğusunda Mardin, batısında Gaziantep, kuzeybatısında Adıyaman ve kuzeyinde de Diyarbakır ile çevrilidir. Güneyinde ise 1921’deki Ankara Antlaşması ile çizilen 223 km’lik Suriye sınırı bulunur.

www.sanliurfa.gov.tr / Ağustos 2010

-.-

ŞANLIURFA’YI TANIYALIM

Şanlıurfa, Türkiye Cumhuriyeti nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeyde Adıyaman, kuzeybatıda Diyarbakır illeri ve güneyde Suriye sınırı ile çevrelenmiş bir sınır ilidir.

 

Şanlıurfa ilinde merkez ilçeyle birlikte 11 ilçe, 30 bucak, 1,080 köy ve 1,624 köy altı yerleşim yeri vardır. Ortalama yükseltisi 518 metre olan Şanlıurfa 18,584 (D.İ.E. 1997) kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye nin 7. büyük ilidir.

 

İLÇELER

Akçakale, Harran, Birecik, Hilvan, Bozova, Siverek, Ceylanpınar, Suruç, Halfeti, Viranşehir

 

NÜFUS

2000 yılı genel nüfus sonuçlarına göre Türkiye toplam nüfusu 67.844.903 kişidir. Bu nüfusun %9,7’si GAP bölgesi sınırları içinde yaşamaktadır. GAP bölgesi içinde en büyük nüfusa %21,8 ile Şanlıurfa ili sahiptir. Merkez ilçe ise il nüfusunun %37’sini oluşturmaktadır. Türkiye sıralamasında nüfus bakımından Şanlıurfa 9. sıradadır.

 

FİZİKİ YAPISI

COGRAFYA

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şanlıurfa, doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeybatıda Adıyaman, kuzeydoğuda Diyarbakır illeriyle çevrilidir. İl in güneyinde 789 km lik Türkiye-Suriye sınırı uzanır. Yüzölçümü 18.584 kilometre kare olup genelde bir ova görünümündeki il merkezinin rakımı 518 m dir.

 

Şanlıurfa kontinental (kara) iklim özelliği gösterir. Yazları çok kurak ve sıcak, kışları bol yağışlı, nispeten ılıman geçmektedir. Şanlıurfa matematik konum itibariyle Ekvatora daha yakındır. Deniz etkisinden uzak bir bölgede bulunmaktadır. Bu nedenle Kontinental iklim özelliği ağır basmaktadır. Bu özellik sıcaklık ve yağış bakımından kendisini göstermektedir. İlimizde en yüksek sıcaklık 46.8 C (Temmuz); en düşük sıcaklık ise -12,4 (Şubat) olarak ölçülmüştür. Şanlıurfa’da en soğuk -12.4 C (Şubat) ölçülmüştür. Şanlıurfa’da yıllık ortalama yağış 462 mm olarak hesaplanmıştır. Yıllık ortalama sıcaklık 18.6 C, buharlaşma 2048 mm, rüzgar hızı 2.8 m/sn’dir. Karlı ve don olan günlerin sayısı oldukça azdır.

 

Dağlar

Şanlıurfa ili, konum itibarıyla Arap Platformu nun kuzey bölümleri ile Gü­neydoğu Torosların orta kısmının güney etekleri üzerinde yer almaktadır. ilin kuzeyinde bulunan dağların yükseklikleri düşüktür. Dağlar arasında geniş ovalar yer alır. II deki başlıca dağlar; Karacadağ (1938 m), Tektek (449 m), Susuz (801 m), Takur Tukur, Germuş (771 m), Nemrut (800 m), Şebeke (750 m) ve Arat (840 m) Dağlarıdır.

 

Akarsular

İlin en önemli akarsuyu Fırat ırmağı dır. Diğer akarsulardan bazıları Cü­lap, Çeltik, Pınar, Pamuk, Zengeçur, Aslanlı, Karabağ, Bahçecik, Hamdun, Necarik, Titriş, Zadeli, Giresav, Halfeti, Pınarbaşı, Süleyman, Mizar, Bamya­suyu, Kehriz, Germuş, Açık Su, Halilürrahman, Direkli ve Mercihan olarak sayılabilir.

 

Şanlıurfa kenti içinde gölolarak nitelendirilen Halilürrahman ve Aynızeli­ha olmak üzere iki göl mevcuttur. Hz. ıbrahim in ateşe düştüğü yerde oluşan bu iki göl şehir merkezinin güney batısında yeralmaktadır. Hz. ıbrahim in düştüğü yer, Halil ür Rahman Gölü dür. Rivayete göre; Nemrut un kızı Zeli­ha da ibrahim e inandığından kendisini onun peşinden ateşe atmış ve düş­tüğü yerde Aynzeliha Gölü oluşmuştur. Bu göller içerisindeki balıklar kutsal sayıldığından yenilmemekte olup, dünyanın her tarafından gelen ziyaretçile­rin uğrak yeri olmaktadır.

 

Ayrıca GAP Projesi ile yapayolarak oluşturulan Atatürk Baraj Gölü Tür­n en büyük baraj gölü olup, il sınırları içinde bulunmaktadır.

 

Ovalar

Şanlıurfa ili, genelolarak plato görünümünde olup başlıca ovaları şun­lardır: Harran, Suruç, Viranşehir, Hilvan, Ceylanpınar, Bozova ve Siverek ovalarıdır.

 

İklim

Şanlıurfa kontinental (kara) iklim özelliği gösterir. Yazları çok kurak ve sıcak, kışları bol yağışlı, nisbeten ılıman geçmektedir.

 

Şanlıurfa matematik konum itibariyle Ekvatora daha yakındır. Deniz etkisinden uzak bir bölgede bulunmaktadır. Bu nedenle Kontinental iklim özelliği ağır basmaktadır. Bu özellik sıcaklık ve yağış bakımından kendisini göstermektedir. Atmosfer yeteri derecede nemli olmadığından ve karalar daha çabuk ısınıp daha çabuk soğuduğundan Şanlıurfa da günlük ve yıllık sıcaklık farkları şiddetlidir. Türkiye de en yüksek sıcaklık Şanlıurfa Ceylanpınar da 46.5 C (Temmuz) ölçülmüştür. Şanlıurfa da en soğuk -12.4 C (Şubat) ölçülmüştür. Şanlıurfa da yıllık ortalama yağış 462 mm olarak hesaplanmıştır. Yıllık ortalama sıcaklık 18.6 C, buharlaşma 2048 mm, rüzgâr hızı 2.8 mĞsn dir.

 

Karlı ve don olan günlerin sayısı oldukça azdır. Yılda ortalama 10 günü geçmez. Şanlıurfa da  hakim rüzgarlar kuzeybatı ve batı  yönlerinden eserler.

 

ULAŞIM

Karayolları

Şanlıurfa başta Beyrut ve Şam olmak üzere Orta Doğu ülkelerinin ticari merkezlerine olan yakınlığı ile dikkat çekmektedir.

 

Şanlıurfa’ya en yakın sınır kapıları

Akçakale sınır kapısı: 53 km

Öncüpınar: 205 km

Habur sınır kapısı: 366 km

Bağdat: 821 km

Amman: 586 km

Tahran: 121 km

 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin merkezinde yer alan Şanlıurfa’ya karayolu ile ulaşım, yılın her mevsiminde kolay sağlanmaktadır. Cilvegözü sınır kapısı ise 338 km uzaklıktadır.

 

Orta Doğu Ticaret Merkezlerine Uzaklığı (km)

Şam: 421

Beyrut: 435

 

Şanlıurfa’nın bazı merkezlere uzaklığı

Merkez (km)

 

Adana : 345

Mersin: 414

Adıyaman: 115      

İskenderun: 450

Ankara: 822

Atatürk Barajı: 65

Bursa: 1180

Habur Sınır Kapısı: 380

Diyarbakır: 181

Harran: 47

Gaziantep: 138

Hasankeyf: 350

İstanbul: 1274

Nemrut Dağı: 190

İzmir: 1245

Karacadağ Kayak Mrk .: 190

Mardin: 185

Karaali Kaplıcaları: 40

 

Havayolları

Bölge içinde Gaziantep ve Diyarbakır’da birer konvansiyonel, Adıyaman, Mardin, Siirt, Batman ve Şanlıurfa’da 5 STOL tipi olmak üzere, 7 havaalanı bulunmaktadır. İl’deki STOL tipi havaalanı 1988 yılında hizmete girmiştir. Sivil kategoride olup şehir merkezine 8 km uzaklıktadır. Terminal kapalı alanı 825 m2 olup yolcu kapasitesi yılda 500.000 kişidir.

 

Demiryolları

Demiryolu ağı Bölge’deki yerleşmelerin çok azına hizmet verebilmektedir. Ulusal demiryolu ağı bölgeyi iki aks üzerinden doğu-batı doğrultusunda beslemektedir. Kuzeydeki hat Ergani’den bölgeye girmekte, Diyarbakır ve Batman’ı katederek Kurtalan’da son bulmaktadır. Güneydeki hat ise, Narlı’dan başlayarak Gaziantep ve Nizip üzerinden Barak’a varmakta, buradan Akçakale’den Suriye sınırını izleyerek Nusaybin’e kadar ulaşmakta ve Suriye topraklarından geçerek Irak’a bağlanmaktadır.

 

GAP ile Bölgede üretilen ürünlerin dünyanın dört bir yanına ulaştırılmasını sağlamak için Şanlıurfa’nın kuzeyindeki Taşdağı mevkiinde yapımı sürdürülen kargo ağırlıklı Şanlıurfa Uluslararası Havalimanı’nın %85’i tamamlanmış olup; kısa bir süre sonra hizmete girecektir.

www.sanliurfa.bel.tr / Ağustos 2010

 
 RAKAMLARLA ŞANLIURFA
 ŞANLIURFA İLİ GÜNEŞ KAYNAK BİLGİLERİ
 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: