Çeşmede yatırım için izin bekleyen firmalar ...
 
 

 

Rüzgar yatırımcıları Genelkurmay ın kararını bekliyor

İzmir in Çeşme İlçesi ne yapılması planlanan 1.2 milyar lirayı bulan 460 megavatlık 11 rüzgar enerji santral projesi, Genelkurmay Başkanlığı nın sistemden yayılan frekansların bölgede yapılan radar ve dinleme faaliyetlerine engel olup olmayacağının araştırılması isteğinden kaynaklı bekletiliyor.

 

Çeşme de yapacağı yatırım için izin bekleyen firmaların yapacağı 11 rüzgar enerji santral projesi bu kez de Genelkurmay engeline takıldı. Yaklaşık 5 yıldır TEİAŞ ın yapacağı iletim hatları için adım atılmasını bekleyen yatırımcı firmalar, durumu Çeşme Belediyesi’ne Genelkurmay Başkanlığı tarafından iletilen yazı sayesinde öğrendi. Genelkurmay Başkanlığı’nın söz konusu yazıda, rüzgar enerji santrallerinin devreye girmesi için iletim hatlarının yenilenmesi sırasında kurulacak trafo ve aktarma merkezleri ile rüzgar enerji santrallerinin yaydığı frekansların bölgede yapılan radar ve dinleme faaliyetlerine zarar verip vermeyeceğinin TÜBİTAK ve Bilim Teknoloji Kurumu tarafından araştırılacağının ifade edildiği öğrenildi.

 

EPDK : SORUN OLMAZ

Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, konu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, detaylı açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılacağını dile getirdi. Çeşme’deki rüzgar enerji santralleri ile ilgili olarak hazırlanan raporu beklediklerini ve rapor doğrultusunda hareket edeceklerini dile getiren Köktaş, “Konunun sorun olacağını sanmıyorum. Kısa süre içinde bu durum netliğe kavuşaktır” dedi.

 

BELEDİYE : SONUÇLANANA KADAR FİRMALAR BEKLEYECEK

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ise bilginin kendilerine bir yıl önce geldiğini kaydetti. Genelkurmay Başkanlığı’nın, kurulması planlanan rüzgar enerji santrallerinin Ovacık’taki dinleme istasyonunun faaliyetlerini engelleyip engellemediğini tespit etmek için ilgili birimlerce çalışma başlattığını ifade eden Tütüncüoğlu, rapor sonuçlanana kadar firmaların bekleyeceğini dile getirdi.

 

Tütüncüoğlu, “Milli çıkarlar açısından bu konu çok önemli. Rüzgar pervanelerinin yaratacağı manyetik alanın dinleme istasyonuna olumsuz etki yapıp yapmadığı araştırılıyor. Rapor sonucuna göre bölgedeki rüzgar santrali yatırımları değerlendirilecek. Biz belediye olarak yapım aşamasında inşaat ruhsatı veriyoruz” açıklamalarında bulundu.

 

Çeşme’ye yatırım planı bulunan ABK Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz de yatırımcıların bir an önce sorunun çözülmesini beklediğini vurgulayarak şöyle konuştu : “TEİAŞ ile yapılan anlaşma uyarınca enerji iletim hattını bölgede yatırım yapacak firmalar gerçekleştirecekti. Bunun için 70 milyon liralık teminat yatarıldı. Halen TÜBİTAK ve Bilim Teknoloji Kurumu’nun araştırmaları devam ediyor. Temennimiz bu çalışmaların bir an önce sonuçlanması ve radar, dinleme faailiyetlerine bir zarar vermediğinin ortaya çıkması.”

 

Yatırım için bekleyen 12 fima

ABK Enerji, Ağaoğlu Enerji, Ayen Enerji, Çalık Enerji, Egenda Enerji, Hassas Enerji , Lodos Enerji, Ortan Enerji, Sagap Eskim Enerji, Üçgen Enerji, Yaylaköy Enerji, Yapısan Enerji. DHA / 25.07.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: