Alman iş dünyası geleceğe iyimser bakıyor ...
 
 

 

Ekonomik moral dorukta

Alman iş dünyası yıllardır geleceğe bu kadar iyimser bakmamıştı. Konjonktür barometresi önemli sıçrama yaparken, şirket yöneticileri ve uzmanlar ihracat bağımlılığının geri tepebileceği uyarısında bulunuyor.

 

Almanya, ekonomik gücü bakımından yeniden kabına sığmaz oldu. Yönetim kademelerindeki ekonomik beklentiler 1990 yılındaki birleşmeden beri hiç bu kadar yüksek olmamıştı. IFO Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün konjonktür barometresi temmuz ayında 4,4 puanlık beklenmedik bir sıçrama yaparak son üç yılın en yüksek değeri olan 106,2 puana çıktı. Enstitü Başkanı Hans-Werner Sinn Münih’teki basın toplantısında, ‘Alman şirketlerinin keyfi yeniden yerine geldi’, dedi. Sinn ekonomik canlanmanın bütün branşlara yayıldığını, Dünya Futbol Şampiyonası’nın da perakendecilikle meşrubat sanayine doping olduğunu belirtti. Ekonomi uzmanları özel sektörün bu tempoyu uzun süre koruyamayacağı uyarısında bulunuyorlar.

 

Alman ekonomisinin durumunu yansıtan göstergelerin en önemlisi sayılan IFO barometresindeki ani sıçrayış herkesi şaşırttı. Avrupa’daki borç krizi ve Amerikan ekonomisinden gelmeye başlayan duraklama sinyalleri nedeniyle Almanya’daki beklentilerin bu kadar iyimser çıkması beklenmemekteydi. Anket bazında hazırlanan ve 38 yıldır yayınlanan IFO endeksi bundan önce sadece iki kez (1972 ve 1983) daha fazla puan artışı kaydetmişti. Ankete katılan yedi bin şirket yöneticisi iki yıldır böylesine iyimser tahminde bulunmamıştı. Önümüzdeki altı aylık dönemi kapsayan tahminler de son üç yılın en yüksek değerine ulaştı.

 

Euro ve DAX tırmanışta

Konjonktür barometresinin açıklanması piyasalar hemen canlandırdı. Euro/dolar paritesi 1,29’u geride bırakırken Alman Birleşik Borsa Endeksi DAX’a kayıtlı hisse senetleri yüksek oranda prim yaptı.

 

Öncelikle Alman sanayi sektörü kapasite sınırlarını yoklamaya başladı. Euro’nun değer kaybetmesinin de yardımıyla adeta patlayan ihracatın önümüzdeki aylarda daha da artacağını tahmin eden ihracatçı şirketlerin işgücü talebi artıyor. İnşaatçılık, hizmetler sektörü ve toptancılık branşı da canlananlar kervanına katıldı. Perakendecilikteki beklenti endeksi 1997 yılından bu yana ilk kez artış gösterdi. Uzmanlar dünya şampiyonası faktöründen söz ediyor ve sadece Adidas şirketinin fazladan 1,2 milyon adet Alman milli takım forması sattığını, turnuva sırasındaki sıcak havanın da meşrubat üreticilerinin yüzünü güldürdüğünü belirtiyorlar.

 

Teflon ekonomisi değil

Alman ekonomisinin yılın ikinci yarısına hızlı girmesi nedeniyle 2010 yılı büyüme hızının tahminleri aşacağı belirtiliyor. Commerzbank gayri safi yurtiçi hasılanın %2,5 oranında artacağını tahmin ediyor. Tahmin tutarsa, 2009 yılında kaydedilen %4,9’luk negatif büyüme yarı yarıya telafi edilmiş olacak. Ancak BD, Çin ve euro ülkelerinde konjonktür riskinin artması nedeniyle canlanmanın önümüzdeki aylarda hız kaybetmesi bekleniyor. Commerzbank’ın baş iktisatçısı Jörg Kraemer, ekonomi cephesinden gelecek kötü haberlerin Almanya’yı teğet geçmesinin beklenemeyeceğini ve ‘teflon ekonomisi’ olmadıklarını söyledi. Diğer uzmanlar da konjonktürün yılın ikinci yarısında vites küçültmekle birlikte yoluna devam edeceğini belirtiyorlar.

 

Sanayi sektörü da aşırı iyimserliğe kapılmama uyarısında bulunuyor. Son altı ayda satış rekoru kıran Avrupa’nın en büyük motorlu araçlar imalatçısı Volkswagen tröstü de önümüzdeki ayların satış rakamlarında düşüş olabileceğini duyurdu. Yılın ikinci yarısında otomobillerin kendiliğinden satılmasını beklemediklerini belirten şirket yöneticileri, konjonktürün ne yönde gelişeceğinin kestirilemeyeceğini ifade ediyorlar. Yılın ikinci üç aylık döneminde yüzde birlik büyüme kaydeden Alman ekonomisinin son çeyrekte yüzde yarım oranında büyümesi bekleniyor. www.dw-world.de/dw / 23 Temmuz 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: