Rüzgâr enerjisinde “ikinci el” büyük ilgi görüyor
Almanya, 2040 yılına gelindiğinde enerji ihtiyacının yüzde 40 ını yenilenebilir enerjilerden karşılamayı hedefliyor. Ancak bunun için mevcut santrallerin performansının artırılması, yeniden elden geçirilmesi gerekiyor.
Yaklaşık 90 rüzgâr türbininin rotorları denetlenmek üzere yan yana yere yatırılmış. Uzaktan öyle ufak gibi durduklarına bakmayın. Türbinlerin her biri 45 metre yüksekliğinde ve 10 ton ağırlığında. Alanı çevreleyen dikenli tellerin önünde tırlar bekliyor. Rüzgâr türbinleri yeni evlerine taşınmaya hazırlanıyor.
L&L Rotor Sistemleri firmasının satış sorumlusu Norbert Lührs türbinleri farklı yolculukların beklediğini şöyle anlatıyor : "Bunlar Çek Cumhuriyeti’ne satıldı. Arkadakilerse Romanya’ya gidecek. Buradaki Vestas marka rüzgâr türbinlerini de biz demonte ettik. Onlar da Çek Cumhuriyeti ne gidecek. Bu sistemlerin montaj ve demontajını da biz yapıyoruz."
Aşağı Saksonya nın Bremen kenti yakınlarında bulunan firma kullanılmış rüzgâr enerjisi sistemlerinin yenileriyle değiştirilmesi ve rüzgâr türbini onarımıyla ilgileniyor.
Norbert Lührs, gelişmekte olan ülkelere pazarladıkları kullanılmış rüzgâr türbinlerinin yüzde 80’ini Almanya dan geri kalanınıysa Hollanda dan aldıklarını, ara sıra Danimarka dan da birkaç türbin getirttiklerini kaydediyor. Firma ilk sistemleri Güney Amerika, Doğu Avrupa ve Tayland a göndermiş.
Deniz yoluyla taşınıyorlar
Kullanılmış rüzgâr sistemleri yerlerinden çıkarılarak deniz üzerinden nakliyesinin yapılabilmesi için yarım saat mesafedeki liman kenti Bremerhaven a taşınıyor. Altı yaşındaki bir rüzgâr türbininin ücreti yeni türbin fiyatının yaklaşık yarısı kadar. On yıllık türbinlerin fiyatı dörtte bire kadar düşebiliyor.
Norbert Lührs türbinlerin onarım sürecini şöyle açıklıyor : "Burası onarım bölümümüz. Türbinler burada tıraşlanıp, düzeltilip, hazırlanıyor. Hasarlı parçaları onarılıyor. Türbinler hazır olduğunda bir sonraki bölüme alınıp cilalanıyor, son haline getiriliyor. Burası da cilalama bölümü..."
Firmanın kurulu olduğu arazi daha önce Amerikan Ordusu na aitmiş. İşe ordunun garaj olarak kullandığı yapılarla başlayan tesise, kısa süre sonra hassas elektronik parçaların hava şartlarından etkilenmesini önlemek için yeni kapalı bölümler ilave edilmiş. Firmanın ticari temsilcisi Ingolf Lührs şu bilgileri veriyor : "8 bin 500 metrekarenin üzerindeki üstü kapalı depolama ünitelerimizde bu parçalar güvenli olarak muhafaza edilebiliyor. Kendi kamyon ve tırlarımız sayesinde 50 metreye kadar olan iş iskelesi, jeneratör, kule ve türbin gibi ekipmanların nakliyesini yapabiliyoruz."
Norbert ve Ingolf Lührs kullanılmış rüzgâr türbinlerine büyük bir ilgi olduğunu ve türbinlerin en geç iki ayda alıcı bulduğunu anlatıyor.
www.dw-world.de/dw / 19 Temmuz 2010