Avrupa Birliği ülkelerinde krizle mücadele ...
 
 

 

AB ülkeleri krizle mücadelede kamu varlıklarını elden çıkarıyor

Avrupa ülkeleri mali krizi aşamayınca sembol eserleri de dahil kamu mallarını satışa çıkardı.

 

Sabah Gazetesi nden İrfan Donat ın haberine göre mali krizdeki Avrupa Birliği ülkeleri birbiri ardına aldıkları kemer sıkma önlemlerinin ardından şimdi de ellerindeki kamu varlıklarını satışa çıkarmaya başladı. İtalya nın aralarında tarihi saray ve kalelerle birlikte plaj ve adaların olduğu toplam 9 bin varlığını satışa çıkaracağını açıklamasının ardından, Litvanya da sahip olduğu kamu varlıklarını satacağını duyurdu.

 

Devletin sahip olduğu enerji şirketleri ve gayrimenkul şirketlerini de halka arz edeceklerini açıklayan Litvanya, bu yolla elde edilecek gelir sayesinde bütçe açığını azaltmayı planlıyor. İngiltere hükümeti de yaklaşık 53 milyar dolara denk gelen kamu varlıklarını on yıl içinde satmayı planlıyor.

 

2009 da Avrupa daki kamu varlığı satışlarının yüzde 42 sini gerçekleştiren Almanya ise planladığı yeni kamu varlığı satışını daha çok yurtiçi bazda tutmayı hedefliyor. Sahip olduğu kamu varlıklarının bir kısmını satmayı planlayan bir diğer AB ülkesi ise Fransa. Bütçe açığını azaltmayı planlayan Fransa, önümüzdeki üç yılda sahip olduğu kamu binalarının yüzde 6 sını satmak için düğmeye bastı.

 

Dünyanın önde gelen gayrimenkul ve danışmanlık şirketi CB Richard Ellis in (CBRE) hazırladığı son raporuna göre AB ülkelerindeki kamu varlıkları satışı son dört yıla oranla 2010 da ikiye katlanacak. Rapora göre, son dört yılda yüzde 2 civarında olan kamu varlıkları satış oranı bu yıl mali krizdeki Avrupa da yüzde 4 leri bulacak. Avrupa da satışa çıkan varlıkların en büyük taliplileri arasında Rus, Arap ve Çinli işadamları gösteriliyor.

 

Hangi ülke ne satıyor ?

Aralarında saray, plaj, ada ve kalelerin yer aldığı toplam 9 bin varlığını satışa çıkaracak. Bu ay sonunda satışa çıkması planlanan gayrimenkullerin toplam getirisinin 3 milyar sterlini geçmesi bekleniyor. Satışa çıkarılması planlanan varlıklar arasında "Dünya nın en seksi plajı" olarak bilinen Caprera Plajı ve 900 yıllık bir tarihe sahip olan Norman Sarayı da yer alıyor. İtalya Ulusal Hazine Varlıkları Ajansı sözcüsü Agenzia del Demanio, varlıkların satışının ilk etapta yerel ve bölgesel yönetimlere teklif edileceğini söyledi.

 

LİTVANYA

DEVLETE ait gayrimenkul ve enerji şirketleri halka arz edilerek, kurumların özelleştirilmesi süreci için düğmeye basılacak. 6.6 milyar euro değerinde yaklaşık 300 şirketin devletin elinde bulunduğu Litvanya daki halka arzdan milyarlarca euroluk gelir bekleniyor. Ormanlık alan, demiryolu ve diğer ulaşım sektöründe halka arz projeleri planlanırken, bir kısım kamu binalarının satışı da gündemde.

 

YUNANİSTAN

MALİ kriz yüzünden "Adaları satılığa çıkartıyor" haberleri ile gündemden düşmeyen Yunanistan, kamu finansı konusunda danışmanlık hizmeti aldığı Lazard firmasından, sahip olduğu kamu varlıklarının satışı konusunda da fikir alacak. Yunanistan özellikle Ortadoğulu yatırımcılara yatırım fırsatları konusunda sıcak bakıyor.

 

ALMANYA

GELECEK 5 yıl içinde 6.8 milyar euroluk kamu varlıklarının yarısından fazlasını satmayı planlıyor. Konut satışlarını da gerçekleştirecek olan devlet, satışlarda önceliğin uluslararası yatırımcılardan çok yerel yatırımcıya sağlanması taraftarı. Satılamayacak diğer kamu varlıklarının ise kiralanması gündemde.

 

İNGİLTERE

ÇOĞUNLUĞU öğrenci yurtları olan kamu binalarının yanı sıra ulaşım dahil altyapı kurumları da satışa çıkarılacak. Yaklaşık 53 milyar dolar değerinde kamu varlığının on yıl içinde satılması planlanıyor. İngiltere de Almanya gibi satılamayacak varlıklarını kiralama yoluna başvuracak.

 

FRANSA

BÜTÇE açığını azaltmaya yönelik olarak sahip olduğu kamu binalarının yüzde 6 sını üç yıl içinde satmayı hedefliyor. Fransa Bütçe Bakanı Francois Baroin, devletin 28 bin mal varlığından bin 700 ünü satmayı planladıklarını açıkladı.

 

Çinlilerin Avrupa iştahı kabarıyor

Küresel krizin patlak verdiği ilk dönemde emlak fiyatlarının taban yapması ile ABD de konut yatırımı fırsatları için özel turlar düzenleyen Çin, şimdi de gözünü Avrupa ya dikti. Yunanistan da Akdeniz in en büyük ticaret limanlarından biri olan Pire Limanı nın bazı bölümlerini 35 yıllığına kiralayan Çinli COSCO şirketinden sonra diğer Çin şirketlerinin de Avrupa da olası satın almalara hazırlandığı öğrenildi. Avrupa daki varlık satışları ile ilgilenen diğer uluslararası yatırımcılar arasında Ortadoğulu ve Rus işadamları yer alıyor. www.euractiv.com.tr / 12 Temmuz 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: