Dünya kupası Çinli şirketin hisse değerini coşturdu.
Güney Afrika daki Dünya Kupası nda boy gösteren Çinli şirketin New York borsasında işlem gören hisseleri coştu.
Dünya Kupası’nın ilk Çinli sponsoru olan güneş enerjisi şirketi Yingli Solar ın New York borsasında işlem gören hisseleri yüzde 40’a yakın değer kazandı. Güney Afrika da oynanan tüm maçlarda, saha kenarındaki reklam panolarında boy gösteren şirketin uluslararası siparişlerinde de büyük artış olduğu belirtildi. Çinli şirketin New York borsasındaki değerinin 500 milyon dolardan fazla arttığı bildirilirken, sponsorluk karşılığında Yingli’nin kasasından 80 milyon doların çıktığı tahmin ediliyor.
ÇİN BORSASI YÜZDE 1,62 DÜŞTÜ
Çin’de bazı bankaların konut kredisi kısıtlamalarını gevşettiğine yönelik haberlerle dün tırmanışa geçen borsa, hükümet kurumlarından ardı ardına gelen açıklamalar ile değer yitirdi.
Bankacılık Düzenleme Kurumu’nun internet sitesinden dün akşam saatlerinde yapılan ilk açıklamada, 3’üncü konut alımına uygulanan kredi sınırlamalarının gevşetildiğine yönelik haberler yalanlanarak, Devlet Konseyi’nin konuya ilişkin aldığı politika tedbirlerinin uygulanmasına kararlılıkla devam edileceği vurgulandı. Kurumun açıklamasını, ülkenin en güçlü kurumlarından biri olan Devlet Varlıkları Komisyonu ile Konut Bakanlığı’ndan yapılan bildiriler takip etti. Açıklamaların gölgesinde güne başlayan Shanghay borsası, açılışla birlikte düşüş trendine girerek günü yüzde 1,62 düşüşle 2450 puandan kapadı.
İKİNCİ ÇEYREK BÜYÜME RAKAMI AÇIKLANIYOR
Çin Ulusal İstatistik Bürosu, yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verilerini Perşembe günü yayımlayacak. Analistler, birinci çeyrekte yüzde 11,9 büyüyerek aşırı ısınma trendine giren ekonominin, özellikle emlak piyasasında uygulanan soğutucu tedbirlerin etkisiyle yavaşladığını belirtiyor.
Ülkenin en etkili düşünce kuruluşu olan Sosyal Bilimler Akademisi’nin Finans Araştırmaları Departmanı Direktörü Pei Zhanghong, ikinci çeyrekte ekonomik büyümenin yüzde 10,6 düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
Çinli uzmanlar, küresel finans krizi dolayısıyla uygulanan teşvik edici önlemlerin etkisini kaybettiğine dikkat çekerek, büyüme hızının yılın geri kalan kısmında da yavaşlayacağı konusunda fikir birliği içinde bulunuyor. Bu doğrultuda, büyümenin yılın son çeyreğinde yüzde 8’e kadar düşebileceğini belirtiliyor.
İŞÇİ ÜCRETLERİ ARTIŞI FIRSAT MI TEHDİT Mİ
Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’da yer alan bir değerlendirme yazısında, artan işgücü maliyetlerinin tehdit mi yoksa fırsat mı olduğu tartışıldı. Değerlendirmede, artan ücretlerin işletmeleri zora sokması nedeniyle istihdam sorununu ağırlaştırdığı belirtildi. Buna karşın, ucuz işgücüne dayalı kalkınma modelinin terk edilmesi açısından önemli bir fırsat oluşturduğunun altı çizildi. Ayrıca, işgücü maliyetleri artışının işletmeleri verimlilik artışına zorladığı ifade edildi.
İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Mo Rongshui, ülke çapında ortalama işçi ücretlerinin 2004 yılında 600 yuan civarında olduğunu, bu yıl gerçekleşen son ücret artışlarından sonra ise 1500 yuane çıktığını söyledi.
Asgari ücretlerdeki keskin artışlara ilişkin görüşü de alınan Mo, ekonominin 2000- 2009 arasında ortalama yüzde 10.3 büyüdüğü belirterek, işçi ücretlerindeki ortalama artışın ise bunun çok altında kaldığını vurguladı. Resmi verilere göre, Çin’in çeşitli bölgelerindeki asgari ücretler son 3 ayda yüzde 16 ila 31 arasında yükseltildi. Çin, küresel finans krizi nedeniyle son 2 yılda asgari ücret artışlarını dondurmuştu. DHA / 13.07.2010