Rüzgardan üretilen elektriğin alım fiyatı artmıyor ...
 
 

 

Rüzgar enerjisinde fiyat artışı yok

Bakan Yıldız, rüzgar enerjisinde 5,5 euro/cent olan alım fiyatının artmayacağını belirtti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rüzgar enerjisinde 5,5 euro/cent olan alım fiyatının artmayacağını bildirdi.

 

ASO Meclis Toplantısında konuşan Bakan Yıldız, 4646 Sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu ile doğal gaz ithalatının özel sektör tarafından yapılmasına karar verildiğini anlatan Yıldız, "6 milyar metreküplük doğal gazın Türkiye ye özel sektör eliyle getirilmesini sağlayacak süreci açıyoruz. Değişik girişimcilerimiz bu konuya katkı sağlayacakları gibi, OSB lerin bunu blok olarak almasını da açıkça desteklediğimizi söylemeliyim" dedi.

 

Bakan Yıldız, Rusya ile 2011 de 6 milyar metreküplük kontratın yenilenmeyeceğini, ithalatın özel sektör tarafından yapılmasını istediklerini de söyledi.

 

Nabucco Projesi

Nabucco Doğal Gaz Hattı Projesinin 13 Temmuz 2009 tarihinde imzalandığını hatırlatan Yıldız, şunları söyledi : "Bu anlaşmayı tehdit eden birçok unsur vardı, biz bu tehdit unsurlarını kaldırdı. 3 bin 300 kilometrelik boru hattının, minimum 2 bin kilometresi Türkiye den geçiyor, bunu dizayn eden biziz. Türkiye deki yerli yatırımcıların da projeden en üst seviyede istifade edebilmesi için bunu yaptık. Bu proje uzun soluklu, acele etmeden, sabırla izleyeceğimiz bir süreç. Ben (bu iş problemsizdir) demiyor. 6 ülke, 6 ayrı şirket. Uluslararası ilişkilerden arındırılamayacak kadar büyük bir işten bahsediyoruz. Ama sıkıntıya kapılmamıza gerek yok."

 

Rüzgar alım fiyatı artmayacak

ASO üyesi olan ve elektrik tüketen sanayicilerin elektrik fiyatlarının yüksekliğinden, ASO üyesi elektrik üreticilerinin ise elektrik fiyatlarının düşüklüğünden yakındığını söyleyen Enerji Bakanı, "Oda üyelerinden bir kısmı (bu fiyatları yükseltin), bir kısmı da (düşürün) diyor. Bence oturup konuşun ve tek bir karar bildirin. Elektrik fiyatları tüketiciler için her zaman pahalı, üreticiler için her zaman ucuz olarak nitelendirilen bir konu olmuştur. Bunun makul noktasını yakaladığımız sürece bunlar dengede gider, ben bu dengeyi biraz oluşturduğumuz kanaatindeyim" diye konuştu.

 

Rüzgar enerjisinde 5,5 euro/cent olan alım fiyatının bir taraftan ucuz bulunduğunu, bir taraftan da lisans almak için yatırımcıların yarıştığını anlatan Yıldız, rüzgar maliyetlerinin düştüğünü ve alım fiyatının değişmesinin söz konusu olmadığını açıkladı.

Bakan Yıldız, "Yatırım maliyetleri düştü, o zaman bunlarla alakalı artırımı beklemek doğru bir beklenti değil. Yerli kaynaklarla alakalı fiyatlama mekanizmasını yaparken her zaman vatandaşı ve sanayiciyi finanse eden bir yapı kurulmalıdır. O yüzden rüzgar yatırımcıları 5,5 euro/cent üzerinden yatırımlarını kurguluyor. Bunun yükselmesini beklemek sektöre ve sanayiciye fayda vermez" dedi. www.dunyagazetesi.com.tr / Ankara / 30 Haziran 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: