<< Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
 
 

Kristalin solar hücreler : Pazar payı %78- %80

Kristalin silikon, mikroelektronik endüstrisindeki bilgi birikimi ve tecrübelerden yararlanılarak geliştirilmişlerdir ve günümüzdeki hücrelerin çoğunda bu malzeme kullanılır.

%32´lik teorik verimlerine karşın pratikdeki %11 - %16 verimlilikleriyle genel olarak günes ışığını çok iyi soğuramaz ve birkac yüz mikrona kadarki oldukca kalın bir tabakadan oluşurlar. 

Endüstride iki çeşit kristalin silikon kullanılır. İlki, yüksek saflıktaki mono – kristal bloklardan elde edilen 150 mm cap ve 350 mikron´a kadarki  kalınlıklardaki wafer disklerden üretilen monokristal ve ikincisi de silikon blokları önce çubuklar ve sonra da wafer´lar halinde keserek elde edilen multikristal silikon. Pazardaki kristalin hücre imalatında genel eğilim, multikristal teknolojisidir.

Mono ve multikristal hücreler, içine Bor ( p tipi katkı malzemesi ) katkılanmış olan Si wafer levhasının üst yüzeyine Fosfor ( n tipi katki malzemesi ) katkılanarak bu şekilde yarı iletken özellik kazandırılan Si malzemeden üretilirler.

Hücrenin üst ve alt yüzeylerine, hücrenin üst üzerine düşen günes ışığıyla katkılı Si malzemede oluşacak akımı hücre içersinde en az elektriksel direnç kaybıyla, en etkin şekilde toplayacak bağlantı terminalleri baskıları yapılır.

Her Si hücre yaklaşık olarak 0,5 V gerilim üretir. Böylelikle 12 V bir akünün sarj edilebilmesi için 36 adet hücrenin seri bağlandığı paneller kullanılırlar ( 36 * 0,5 V = 18 V ). Bu hücreler sertleştirilmiş, yüksek geçirgen özellikli cam altında ve kendilerini çok iyi muhafaza edecek malzeme ( EVA ) içersinde, yüksek güvenilirlikli ve dış ortama dayanıklı, 25 yıla kadar garantili paneller oluştururlar.

Paneller uluslararasi standart enstitülerinde titiz sertifika koşullarını sağlayacak şekilde dizayn edilirler.

 
 
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: