Yatırım rüzgarı, desteklenmesi, bürokrasi ve temiz enerjilerin yaygınlaşması ...
 
 

 

Yatırım rüzgarları Bursa’da da essin!

İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, yönetim kurulu üyeleri ve inşaat mühendislerinin katıldığı gezide, Bandırma ya kurulan Asmakinsan Temiz Enerji Üretim A.Ş. tesisleri inceledi. Bursalı firmanın kurduğu rüzgar türbinleri hakkında katılımcılara teknik bilgileri ise Umut İnşaat adına İnşaat Mühendisi Seyfettin Bal verdi. Geziye katılan Asmakinsan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Hazır ise, tesisin 2.5 aydır devrede olduğunu belirterek, her biri 2,5 megavat gücünde 10 türbinden yılda 25 megavat enerji ürettiklerini söyledi.

 

BU YATIRIMLAR DESTEKLENMELİ

Yılda 85 ile 90 milyon kilovat saat arasında enerji üretmeyi hedeflediklerini anlatan Hazır, enerji üretiminde dışa bağımlılıktan kurtulmak için kaynağı yerel olan yenilenebilir çevreci enerji yatırımlarının artırılması gerektiğini vurguladı.

 

Hazır, şunları kaydetti :

"Türkiye de kurulu güç olan 40 bin megavatın yüzde 55 i yaklaşık 22 bin megavatı doğalgazdan elde edilir. Bu 22 bin megavatın yüzde 70 ini de dışarıya döviz olarak ödeniyor. Ülkenin enerjide dışarıya bağımlılıktan kurtulması için bu tür projelerin mutlaka desteklenmesi lazım" dedi.

 

BÜROKRASİ ENGELİ ARTIK AŞILMALIDIR

Bürokrasinin yenilenebilir enerji yatırımlarında engel teşkil ettiğini ileri süren Hazır, lisans işlemlerinin tamamlanmasının çok uzun sürdüğünü ifade etti. Toplam üretilen enerjide rüzgarın payının yüzde 1-2 olduğunun altını çizen Hazır, şöyle konuştu : "Türkiye de bu tür yatırımları yapmak gerçekten çok zor. Bu projeye kalkıştığımızda Türkiye de böylesi başka bir yatırım yoktu. Bürokrasi ile tam 5 yıl uğraştık.  Başvuruların yapıldığı yetkili kurum bir günlüğüne dilekçeleri almaya karar verdiğinde 78 bin megavat müracaat yapıldı. Bunların yüzde 60 ının 70 inin elendiğini düşünürsek yaklaşık 25 bin megavat gibi projenin kurulması mümkün ama 2-3 yıldır bunların lisans işlemleri bitmedi."

 

DOĞALGAZDAN İKİ KAT DAHA PAHALI

Firmalarına ait temiz enerji yatırımı konusunda 7 projelerinin daha olduğunu dile getiren Ali Hazır, yatırımların artması için devletin alım garantisi vermesi gerektiğinin altını çizdi. Hazır, şöyle devam etti : "Avrupa Birliği ülkelerinde bu projeler sübvanse ediliyor, alım garantileri veriliyor. Ülkemizde de bu tesislerin artabilmesi için yatırımların sübvanse edilmesi lazım. Bir doğalgaz yatırımında bir megavatı 500 ila 700 bin Euro arasında yaparken, biz bunu 1 milyon 400 bin euroya yapıyoruz. Bir doğalgaz yatırımından neredeyse 2 kat daha pahalı bir yatırım. Aynı fiyata satarsanız bu tesisler Türkiye de yapılamaz. Firmamızın 7 tane daha projesi var. Bunların 3 tanesi Bursa da, Çanakkale de ve Gökçeada da projelerimiz var. İnegöl de de hidroelektrik projemiz var."

 

TEMİZ ENERJİ YAYGINLAŞMALI

İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin de temiz enerjinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Şahin, şunları dile getirdi : "Temiz enerjinin mutlaka Türkiye de yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Temiz enerjiye yatırım yapanların mutlaka teşvik edilmesi ve gerekli primlerin verilmesi gerekiyor. Kriz döneminde Bursa firması Asmakinsan ın attığı cesur adımdan dolayı kendilerini tebrik ediyor, başarılar diliyoruz. Bu vesile ile Bandırma - Bursa arasında daha da işbirliği ve güç birliğinin olması en büyük temennimiz. Özellikle Osmaneli, Ayazma ve Bursa dan Bandırma ya gelecek demiryolu hattının yapılmasıyla da Bursa - Bandırma arasında çok önemli işbirliklerinin olacağını düşünüyoruz." www.bursahakimiyet.com.tr / 03.06.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: