UEA : Çevreci enerjiye 20 yılda 10 trilyon dolar
UEA projeksiyonlarına göre, 2001 - 2030 arasında yenilenebilir enerji kaynaklarına 10 trilyon dolarlık yatırım gerçekleşecek.
Günümüzde yenilenebilir ve ALTERNATİF ENERJİ kaynakları, enerji talebinin yüzde 2.5’lük bölümünü karşılarken, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) 2015 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarının, toplam talebin yüzde 3.3’ünü karşılayacağını öngörüyor.
UEA’sının projeksiyonlarına göre, 2001-2030 yılları arasındaki dönemde, yenilenebilir enerji kaynaklarına 10 trilyon dolarlık yatırım gerçekleşecek.
OECD ülkeleri arasında da yenilenebilir kaynakların enerji üretimindeki payının yüzde 25’e ulaşması hedefleniyor.
Nitelikli işgücü gerekiyor
Türkiye hem AB üyesi olması hem de fosil yakıt ithaline olan aşırı bağımlılığı nedeniyle, bu alanlarda hızlı bir şekilde gerekli olan etkin politikaları hazırlıyor. 2005 yılında çıkan Yenilenebilir Enerjiler Kanunu kapsamında Türkiye’de başta rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına ve yenilenebilir enerji kaynaklı enerji üretiminde kullanılacak ekipmanlara yatırımların hızla artacağı ve EPDK’ya yapılan lisans başvurularının yüksekliğinin de bunu gösterdiği ifade ediliyor.
Raporda yatırımların artmasına paralel olarak, yenilenebilir enerji alanında istihdam edilebilecek nitelikli işgücün yetiştirilmesi gerekliliğine dikkat çekiliyor ve sermaye gücü ne olursa olsum yetenekli iş gücü azlığının sektörün büyümesine engel teşkil edeceği belirtiliyor.
Enerjinin Türkiye için çok önemli olduğu hatırlatılırken, bu anlamda geleceğin enerji üretim teknolojilerinin bir an önce üretimini ve kullanımını sağlamak gerektiği kaydediliyor. Avrupa’nın büyük pazarlarının Türk üreticileri için önemli imkanlar sağlayacağı belirtilen raporda, Türkiye’nin özellikle güneş ve rüzgar kaynaklı yenilenebilir enerjilere uygun olan doğasının, bu alanda hem sanayiyi geliştirecek üretimin yapılmasını hem de enerjinin kullanımını kolaylaştıracağı belirtiliyor. www.geleceginenerjisi.com / 17.05.2010