Vestas : Rüzgarda iki darboğaz var, kanun ve lisanslar
Rüzgar enerjisi konusunda faaliyet gösteren Vestas ın Türkiye ve Orta Doğu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Neyzi, rüzgar enerjisi konusunda iki darboğaz bulunduğunu, bunların kanun ve lisanslar olduğunu söyledi.
Vestas ın Türkiye ve Orta Doğu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Neyzi, Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı ICCI 2010 kapsamında gerçekleştirilen Türkiye Enerji Sektörünün Güncel Görünümü konulu oturumda yaptığı konuşmada, Avrupa da rüzgar enerjisi yatırımlarının önemli bir noktaya geldiğini belirterek, Türkiye nin de bu konuda bir şeyler yapması gerektiğini vurguladı.
Rüzgar enerjisi sektörünün ekonomik krizden etkilenmeden yıllık hızlı büyümesine devam ettiğini belirten Neyzi, pahalı olduğu düşünülen rüzgar enerjisinin teknolojik atılımlarla rekabetçi duruma geldiğini anlattı. Rüzgarın belirsiz bir kaynak olduğu yönünde de görüşler bulunduğunu hatırlatan Neyzi, bunun aksinin ispatlandığını, 12 aylık rüzgar ölçümleriyle 1 yılda ne kadar enerji üretilebileceğinin tespit edildiğini söyledi. Bağımsız bir enerji kaynağı olan rüzgarın, karar verilmesi durumunda yatırımın kısa sürede yapılabileceğini, 1 yıl içinde enerji üretimine başlayabileceğini belirten Neyzi, rüzgarın aynı zamanda temiz bir enerji kaynağı olduğunu hatırlattı. Neyzi, Ülkemizde büyük bir potansiyel olduğunu bilmemiz lazım dedi.
Bu konuda hükümetin, rüzgarın önemini son yıllarda anladığını ve 20 bin megavatlık hedef ilan ettiğini belirten Neyzi, bunun önemli bir hedef olduğunu ve Türkiye yi iyi bir konuma getireceğini ifade etti. S ektörde iki darboğazın söz konusu olduğunu söyleyen Neyzi, bunların kanun ve lisanslar olduğunu dile getirdi. Neyzi, Biz inanıyoruz ki bunlar artık son aşamadadır. 8 bin 500 megavatın lisansa bağlanmasını ümit ediyoruz. İhalelerin tamamlanmasını istiyoruz dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek de, sektörde bir şeyler yaparken bazı şeylerin mecrasından taşırıldığını belirterek, Bazı şeyleri düzeltmek için ne kadar hesap yapsak arkasından bir çıkmaz çıkıyor. Ya teşvik kanunu çıkartmak zorunda kalıyoruz yatırımlar hızlansın diye ya da bağlantılar olsun diye birtakım kriterler getirmeye çalışıyoruz. Ben sektörün düşe kalka mecrasına oturacağına inanıyorum. Piyasa liberalizasyonu sayesinde de elektrik sektörü beklentileri yerine gelecektir. İnsanların biraz sabırlı olması gerekiyor diye konuştu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkan Yardımcısı Vedat Gün de, rekabetin doğrudan tüketiciye yansımasının önemli olduğunun altını çizdi. www.geleceginenerjisi.com / 13.05.2010