Türkiyenin rüzgarına yatırım yapmak için bekleyenler ...
 
 

 

Danimarka, Türkiye nin rüzgârına yatırım peşinde

Türkiye, ‘Yenilenebilir Enerji Yasası nda değişiklik için uzun zamandır beklerken Danimarka ise ülkenin rüzgârına yatırım yapmak için bekliyor. Yenilenebilir enerji ve ekipman ihracatı konusunda ileri durumda olan Danimarkalı işadamları, bu kapsamda Türk yatırımcılarla görüşmelere de başladı.

 

Danimarka İklim ve Enerji Bakanı Lykee Friis, Türkiye nin kendileri açısından enerji teknolojileri ihracatında büyük potansiyel taşıdığını belirterek Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile sıkı işbirlikleri olduğunu ve gelecek dönemde Türkiye ye daha çok odaklanılacağını belirtti.

 

Türkiye fırsat pazarı

Danimarka Dışişleri Bakanlığı ve Danimarka nın Türkiye Büyükelçiliği nin ortaklığında düzenlenen yenilenebilir enerji ile ilgili bir dizi toplantı kapsamında, Danimarka İklim ve Enerji Bakanı Lykke Friis de gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Friis, Türkiye yi bir fırsat pazarı olarak gördüklerini ifade ederek inşaat, rüzgâr enerjisi sektörünü yakın takibe aldıklarını vurguladı. Bu alanlara yönelik yatırım fırsatlarını ise TÜSİAD ile konuştuklarını ve mevcut işbirliğinin nasıl artırılacağını müzakere ettiklerini kaydetti. Friis, gelecek dönemde Türkiye ye daha çok odaklanılacağını ifade ederek iki ülke şirketlerinin de enerji teknolojisi alanında işbirliğine gidebileceğini belirtti.

 

İklim değişikliğine odaklanmalıyız

Friis, Danimarka nın fosil yakıtlardan tamamıyla bağımsız olması için çalıştıklarını ifade ederek bunun Danimarka için önemli bir hedef olduğunu kaydetti. Friis, bunun kolay bir hedef olmadığını da vurgulayarak "Fosil yakıtların yerini yenilenebilir enerji kaynaklarının alması ve bunu hızlı yapmamız gerekiyor. Bu nedenle rüzgâr ve biomass a ağırlık veriyoruz" diye konuştu. Friis, sanayide enerji verimliliğinin sağlanması konusunda hassasiyet yaratmak için bazı politikalar da uyguladıklarını ifade ederek enerji üzerindeki verginin artırıldığını ancak istihdam üzerindeki vergi yükünün ise azaltıldığını belirtti. Friis, iklim değişikliği konusuna odaklanılması gerektiğini ifade ederek bu konuda kararlı ve kesin olunmasının önemine dikkat çekti. Kopenhag Zirvesi ile ilgili olarak Friis, Danimarka nın sürücü koltuğunda yer alarak gündemi yürüttüğünü ve yapabileceği her şeyi de yaptığını ifade etti. Friis, Türkiye gibi ülkelerin enerji tüketimini düşürmesinin önemine de dikkat çekti.

 

Temiz enerji için fosil yakıtları rafa kaldıracaklar

Danimarka nın enerjide şu andaki en büyük hedefi yüzde 100 oranında kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlardan bağımsız olmak. Ancak bu hedef henüz politik düzeyde bulunuyor. Danimarka, bu yakıtlar üzerinden 5 milyar euroluk vergi geliri elde ederken bu kaynaklardan vazgeçmesi durumunda bu vergi gelirini ikame edecek ek kaynak da bulması şart olacak. Danimarkalılar enerji fiyatları üzerindeki vergi yükünden ise şikâyetçi. Vergi hariç fiyatların oldukça uygun olduğu ülkede ödenen paraların yarısından fazlası vergiye gidiyor. Fosil kaynaklardan tamamıyla bağımsız olunmaması gerektiğini savunanlar da yok değil. Özellikle kaynak çeşitliliği nedeniyle bu yakıtların da enerji tüketiminde bulunması gerektiği savunuluyor. Danimarka, organik atıklardan elde edilen biogaza da ağırlık veriyor. Danimarka Enerji Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Anne Hojer Simonsen, tüketilen yenilenebilir enerji içinde biogazın payının yüzde 3 olduğunu belirterek "Bunu üretmek pahalı ve çok etkin değil ama genişletilmesi durumunda enerji güvenliğine katkısı olur. Bu nedenle de genişletmeyi düşünüyoruz" dedi. Danimarka 2005-2015 dönemi içinde karbon emisyonlarını yüzde 20 oranında azaltmış olmayı hedeflerken 2025 yılında ise ilk karbon emisyonlarından tamamıyla arınmış ülke konumuna gelmeyi amaçlıyor. www.referansgazetesi.com / 10 Mayıs 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: