ATSO ve MMO Antalya Şubesinden Güneş Elektriği ile Tarımsal Sulama Semineri
 
 

Güneş Enerjisinde Atso

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, Türkiye nin enerjide dışa bağımlılığının önüne geçmek için öncelikle sürdürülebilir enerji kaynaklarından yararlanması gerektiğini bildirdi.

 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile MMO Antalya Şubesi işbirliğiyle güneş enerjisinin tarım sektöründe kullanılması konusu masaya yatırıldı. ATSO da düzenlenen Güneş Elektriği ile Tarımsal Sulama Sistemleri Semineri nde, Antalya nın güneş enerjisi kullanımında en uygun kentlerden biri olduğu ve güneş enerjisinin tarım sektöründe çok rahat kullanılabileceği belirtildi.

 

MMO Şube Başkanı Hüseyin Barut, seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye nin enerjide dışa bağımlı olduğunu, dışa bağımlılıktan kurtulmak için de sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini söyledi. MMO olarak eğitim ve enerji konusuna büyük önem verdiklerini belirten Barut, MMO da iki ayrı enerji komisyonu oluşturduklarını kaydetti. Barut, şöyle devam etti :

 

Enerji konusunda çok duyarlıyız. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji verimliliği üzerine iki ayrı komisyon kurduk. Peki ama niçin duyarlı olmalıyız ? Çünkü bilim adamlarının araştırmalarına göre var olan enerjilerimiz arasında bulunan petrol 45 yıl, doğal gaz 60 yıl, kömür ise 150 yıl sonra tükenecektir. Yaşamak için tükenmekte olan enerji kaynaklarına natif enerji üretmek zorundayız. Enerjide dışa bağımlılık son bulmalı. Türkiye enerji ihtiyacının yüzde 75 ini ithal ediyor. Dünya güneş, rüzgar, jeotermal, biyogaz, dalga ve hidrojenden oluşan yenilenebilir enerji kaynaklarının son hızla kullanılması adına çalışmalar yapıyor. Enerjimizi ithal kaynaklardan temin etmek yerine kendimiz üretmeliyiz. Ülkemizde bulunan yenilenebilir enerji kaynaklarına önem vermeli, ilgili teşvik yasalarının çıkarılması için her platformda çalışmalarımızı artırmalıyız.

 

Antalya nın güneş enerjisinden fazlasıyla yararlanabilecek kentlerin başında geldiğini anlatan Barut, Güneş enerjisi tükenmez bir enerji. En iyi şekilde kullanabilir enerjide dışa bağımlılığımızın önüne geçebiliriz dedi.

 

KARBON VERGİSİ İLE TANIŞACAĞIZ

MMO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karabağır da enerji yatırımlarına bu hızla devam edilmesi halinde, 2015 yılında elektrik kesintilerinin başlayacağını öne sürdü. Karabağır, şunları kaydetti :

 

Yenilenebilir enerjiye ağırlık vermezsek karbon vergisi ile tanışacağız. 2015 yılında üreteceğimiz elektriğin yatırım planlarını bugünden yapmamız gerekir. Avrupa Birliği tahminlerine göre, 2015 yılında güneş elektriği fiyatı ile şebeke elektriği fiyatı eşit olacak. Enerji yatırımlarında yenilenebilir enerjiye öncelik verilmezse vatandaşlarımız karbon vergisiyle tanışacaklar veya ürünlere karbon zammı yapmak zorunda kalınacaktır.

 

Tarımsal sulama sistemlerinde uzun vadede örneğin 20 yıl güneş elektriği yerine jeneratör kullanılması halinde toplam harcamanın 9 kat arttığını bildirdi. Karabağır, sözlerini şöyle tamamladı :

 

Dolayısıyla güneş enerjisinin önemi anlaşılmaktadır. Tarımsal sulamada ve turizm sektörünün soğutma ihtiyacının olduğu yaz dönemi güneş veriminin en yüksek olduğu dönemdir. Bu alanda güneş enerjisinin kullanımı önemli miktarda enerji tasarrufu sağlayacaktır. Antalya güneş enerjisinin turizm ve tarım kullanımında pilot bölge kabul edilmelidir. Güneş enerjisi yatırımcısı hibe veya uzun vadeli kredi ile devlet teşviki verilmesini bekleniyor. Bu destek verildiğinde güneş enerjisi ile yer altından çıkarılan su, doğrudan damlama sulama sistemi çalışmalarının hızlanarak en azından tarımsal alanda enerji tasarrufumuz önemli ölçüde gerçekleşecektir. Bunun en büyük örneğini Antalya Güneşev bahçesinde kurulan güneş enerjili serada önümüzdeki günlerde göreceğiz.

 

ATSO Başkan Vekili Adnan Özen de işletmelerin verimliliğini ön plana çıkarmak için ATSO olarak 2007 yılından bu yana güneş enerjisi ile ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi. AA / Antalya / 09.05.2010

-.-

Dünden Bugüne ATSO

Şehirler kurumlarıyla, kurumlar şehirleri ile büyürler

23 Nisan 1886 tarihinde Antalyalı bir avuç tüccar, Barutçuzade Abdi Efendi’nin İskeledeki mütevazı yazıhanesinde bir araya gelir. Amaçları Akdeniz’in bu küçük liman kentinin ticaretini geliştirmektir. Antalya Ziraat ve Ticaret Komisyonu kurulur.

 

İlk Yönetim Kurulu; Başkan Barutçuzade Abdi Efendi, Başkan Yardımcısı Başçıoğlu Panayot Efendi ile Rıza Bey, Mühacir Nevfel Bey, Moralı Hacı Salih Efendi, Bordonyalı Mehmet Efendi, Zanailzade Hacı Vasil Efendi ve Kahyaoğlu İstavri Efendi’den oluşur. İskele’deki vapur acentesinde iki yıl kadar çalışmalarını sürdüren Komisyon, daha sonra Antalya Hükümet Konağı’na taşınır. Konağın 1893 tarihinde çıkan yangında zarar görmesi üzerine, Komisyon’un tüm malzeme ve evrakları da Vilayete ait eşyalarla birlikte Tophane Parkı ndaki mahzenlere yerleştirilir. 

 

31 Mayıs 1910 tarihli "Ticaret ve Sanayi Odaları Nizamnamesi" ile Komisyon, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası adını alır. Hükümet Caddesi’ndeki çeşitli binalarda ve Zincirli Han’da faaliyet gösteren ATSO, 1937 yılında, Elmalı Mahallesi’nde iki katlı bir binaya taşınır, 1970 yılında bina yıkılarak yerine yedi katlı hizmet binası yaptırılır. 

 

Üye sayısı ve faaliyetleri her geçen gün büyüyen ATSO, 2008 yılından itibaren Gazi Bulvarı üzerindeki yeni binasında hizmet vermeye devam eder.

 

Değişen Dünya, Büyüyen Antalya

Bir yüzyılı tamamlayıp diğer yüzyıla geçmek ve yaşamını sürdürmek her kurum için çok önemlidir. ATSO, bir yüzyılı devirerek ulaşılması zor bir yaşa varıyor.

 

Dünyamızın iki büyük savaş yaşadığı, birçok önemli gelişme ve buluşun insanlık tarihine damga vurduğu bir dönem. Osmanlı İmparatorluğu’nun dağıldığı, kazanılan Kurtuluş Savaşı üzerine Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulup yeşerdiği yıllar yine 123 yıllık tarih içerisinde yer alıyor. 

 

19.yüzyılın küçük tarım ve ticaret şehri olan Antalya bugün başta turizm ve tarım olmak üzere birçok sektörde ülkemizin en dinamik ekonomilerinden birisine sahip olur, 21.yüzyılın dünya kentlerinden birisi olmayı hedef edinir. 

 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, hiç kuşkusuz bu hedefin gerçekleşmesinde ve Antalya’nın gelişmesinde en önemli paylardan birine sahiptir.

 

Yerel Kalkınmada Öncü

1922 yılında üye sayısı 100, bütçesi 2 bin Dolar olan ATSO, özellikle Cumhuriyet Dönemiyle birlikte, her alandaki atılımlara paralel bir gelişme gösterir. 1971’de 4.250, 1991’de 15.150, 2001’de 26.000 olan üye sayısı bugün 40 binlere ulaşmıştır.

 

Bu uzun yolculukta kent ekonomisinin gelişmesi açısından farklı dönemlerde, farklı görevler üstlenmiştir. Antalya Fuarcılık A.Ş.’den, Antalya Serbest Bölge İşletmeleri A.Ş.’ye, Antalya Spor A.Ş.’den, Antalya Güçbirliği Holding A.Ş.’ye, Batı Akdeniz Teknokent A.Ş.’den, Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ne kadar Antalya ekonomisinin yapı taşları içerisinde aktif ve öncü olarak görev almaktadır.

 

Ayrıca, Antalya Eğitim Vakfı, Antalya Altınportakal Kültür ve Sanat Vakfı, Antalya Sağlık Vakfı, Mavi Bayrak Vakfı, Antalya Tanıtım Vakfı ve Akdeniz Üniversitesi Vakfı gibi birçok sosyal girişimin kurucuları arasında yer almaktadır.

 

ATSO, yalnız Antalya için değil, Batı Akdeniz Havzası’nın gelişmesi için öncü olmuştur. Bu çerçevede; Batı Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Güçbirliği Platformu, Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı’nın (BAGEV) kuruluşuna öncülük etmiştir. Bölge, ATSO’nun liderliğinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetiminde temsil edilmektedir.

 

Ulusal ve Uluslararası Platformda ATSO

ATSO, ülkemizde ticaret ve sanayinin gelişmesi ve ekonominin istenen düzeye gelmesi ve böylece toplumsal refahın yükselmesinde rol oynayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olmak üzere, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türk Akreditasyon Konseyi gibi ulusal kuruluşlarda aktif olarak görev alır. Ayrıca, Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME), Akdeniz Turizm Birliği, Türk Alman Ticaret Odası (TATSO) gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlarda da görev yapmaktadır. www.atso.org.tr / Mayıs 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: