Yerli üretim için yatırımcılarla bilim adamları ...
 
 

 

ODTÜ den güneş enerjisinde yerli üretim atağı

ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi (GÜNAM) araştırmacıları, düzenledikleri Solartr-1 Güneş Enerjisi Konferansı nda, Türkiye nin güneş enerjisi teknolojilerinde yerli üretim yapabilmesine katkı için yatırımcılarla bilim insanlarını bir araya getirdi.

 

ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Raşit Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişen dünyada giderek artan enerji ihtiyacına karşılık enerji kaynaklarının tükendiğini ya da çevreye olumsuz etkiler doğurduğunu belirtti.

 

Turan, ALTERNATİF ENERJİ kaynakları arasında bulunan güneş enerjisinin, Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde geleceğin enerji kaynağı olarak değerlendirildiğini ve bu teknolojinin geliştirilmesine yönelik yoğun Ar-Ge programları yürütüldüğünü söyledi.

 

Güneş enerjisi potansiyelinin Avrupa nın yaklaşık 2 katı olan Türkiye de güneşten elektrik üretimi konusunda Ar-Ge faaliyetlerinin yıllardır sürdüğünü anımsatan Turan, yetkililerin açıklamalarına göre yakın zamanda çıkarılacak yasayla Türkiye de güneş enerjisi teknolojilerine teşvik sisteminin gelmesinin söz konusu olduğuna işaret etti.

 

Bu yasanın çıkmasıyla sektörün çok hızlanacağını ifade eden Turan, Ancak burada çok önemli bir kaybımız var. Kendi teknolojimize sahip olmamamız nedeniyle Türkiye nin ithalat cenneti haline dönüşme tehlikesi var. Bunun karşısında yapılması gereken en önemli şey kendi Ar-Ge ürünlerimizi ortaya çıkarmak diye konuştu.

 

Bunun için de Türkiye nin araştırma kurumlarına ihtiyacı olduğunu bildiren Turan, şöyle devam etti :

 

Biz bu yönde büyük bir adım attık ve geçen yıl DPT nin desteğiyle GÜNAM ı kurduk. Ülkemizde fotovoltaik teknolojinin gelişimi için önemli rol oynayacak iki kurumdan biri GÜNAM, diğeri ise Ege Üniversitesince kurulan Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu. Bu iki kuruluş, diğer üniversiteler, dernekler, kamu temsilcileri ve yatırımcılar, interaktif şekilde Türkiye nin bu teknolojiyi en verimli kullanan ülke haline gelmesi için ortak hareket ediyor.

 

İki kuruluşun ortak organizasyonuyla 29 ve 30 Nisanda ODTÜ Kültür Kongre Merkezi nde SolarTR-1 Güneş Enerjisi Konferansı ve Sergisi nin düzenlendiğini bildiren Prof. Dr. Turan, etkinlikte çok sayıda firma ve katılımcının yer aldığını dile getirdi.

 

Avrupa dan güneş enerjisi teknolojileri alanında pek çok konuğu ağırladıklarını anlatan Turan, şunları kaydetti :

 

Etkinliğimize, bu alanda patenti bulunan çok sayıda bilim adamı katıldı. Türkiye deki yatırımcılar, araştırmacılar ve bürokratlar da bir araya gelerek fotovoltaik teknolojinin gelişimine yön vermek üzere ortak platformda buluşma imkanı buldu. Konferans kapsamında düzenlenen fuara da Würth Solar, Semco Engineriing, Oerlikon, Airliquid, Newport gibi yabancı firmalar ile Türkiye den Nurol Teknoloji, AnelTech, İnci Akü, Yiğit Akü gibi firmalar katıldı. Bu, diğer fuarlardan farklı olarak kendi Ar-Ge mizi oluşturmaya yönelik bir toplantı oldu.

 

Bu teknolojilerin yerli üretiminin de büyük önem taşıdığına dikkati çeken Turan, Türkiye nin bu konuda birden bire dışa açık pazar olmaması için de ilgili kurumların hassasiyet gösterdiğini ve bu nedenle GÜNAM da geliştirilecek teknolojilerin, yasanın çıkmasının ardından daha da önem kazanacağını söyledi. AA / 06 Mayıs 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: