Eko Enerji, AB ve Türkiye ...
 
 

Özlem Dalga : Eko Enerjide AB ye uyum için Türkiye ye 70 milyar euro yatırım gerekiyor.

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin kullanımının artması, Birleşmiş Milletler’in iklim değişimi konusundaki Kyoto Protokolü’ne uymasında ihtiyaç duyulan ölçüm paketinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Yine bu direktife göre, yenilenebilir kaynaklardan sağlanan elektriğin pazar durumunun artmasını orta dönemde sağlamak için tüm üye ülkelerin bu konudaki hedeflerini belirlemesi gerekiyor. Bu belirleyici hedefler Kyoto Protokolü’nün iklim değişimiyle ilgili kararına uyum göstermelidir diyen emredici kuralları da mevzuata eklendi. Türkiye ise artık zımnen kabul etmiş olduğu Kyoto Protokolü’ne imza attı. Peki, Tüm bunlar Türkiye’nin eko-enerji de AB’ye uyum sağlaması için ne kadar yatırım anlamına geliyor diye sorunca duyduğum rakam 70 milyar Euro.

 

Anadolu Grubu’nun basın toplantısında sohbet ettiğim Eski Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Melih Akalın’a göre, Türkiye’nin eko-enerjide AB’ye uyum için 70 milyar Euro gibi bir yatırıma ihtiyacı var. Tabii bu yatırım ihtiyacını Türk şirketlerinin karşılaması mümkün değil. Bu da Türkiye’nin AB’ye çevre müktesebatı konusunda attığı imzanın ardından uluslararası şirketlerin ilgisini çekmeye başlamış bile.

 

GE Avrupa Bölgeler Birliği’nin Karadeniz zirvesinde neden işbirliğine gitti ?

Avrupa Bölgeler Birliğinin geçtiğimiz hafta başında Karadeniz Bölgesinde enerji, su ve turizmin tartışıldığı konferansta bir ilk gerçekleşti ve GE gibi uluslararası bir şirketin işbirliğinde ilk defa gerçekleşti. Avrupa Bölgeler Birliği politik bir kurum ve ABD’deki eyaletler gibi AB içinde politika oluşturmakta ve uygulamaya geçirmede kuvvetli bir oluşum gösteriyor. Avrupa Bölgeler Birliği gibi kuvvetli bir siyasi kurumla, GE gibi güçlü uluslararası şirketin bilgi, mühendislik, ar-ge konusunda işbirliğine gitmesinin önemine gelince, Türkiye’nin büyük oyuncu olduğu Karadeniz Bölgesi’ndeki yatırım imkânı ön plana çıkıyor. Avrupa Bölgeler Birliği Başkanı Michelle Sabban’a, Karadeniz bölgesinin ekonomik potansiyelini ve şirketlerin ilgisini sorduğumda, “Bölgede, Ekonomik potansiyel son derece önemli. İstihdam yaratılan bölgeler ve bu şirketler buranın yaşamını sağlıyor. Bu sektörde bir dinamizm yaratılırsa ekonomi açısından ir çıkış noktası olacaktır. Çevresel ve enerji anlamında bunlar geliştirilebilir” diye yanıtladı. Anladığım kadarıyla, Avrupa Bölgeler Birliği, adında da anlaşıldığı gibi bölgeler arasında bir birlik kurmaya çalışıyor. Avrupa Akdeniz Birliği, buna güzel bir örnek olurken, birliğin bankası bile var. Aynı birlik Karadeniz tarafından da hedefleniyor. Michele Sabban’a göre, Karadeniz Bölgesi’nde ekonomik bakımdan belli aşama geçilmiş, çünkü Akdeniz’de olduğu gibi “su insanları yaklaştırıyor”.

 

GE büyümeyi hedefliyor

GE Dünya Su Bölüm Direktörü Michel Mercusot’dan öğrendiğime göre, GE Su da GE Enerji’den sonra Türkiye pazarında kuvvetlenmek için fizibilite çalışmaları yapıyor. Koç Grubu ile su konusunda yakında stratejik ortaklığa giden şirketin yatırım planlarında ne var diye sorduğumda Mercusot, “Fizibilite çalışmaları bitince Koç Holding ile atık su tesisi ya da tuz giderme tesisi yapmak için yatırımda bulunacağız. İlk etapta bir kaç yüz milyon dolarlık bir yatırım olur. GE Su olarak Türkiye’de yatırımlarımız şu an için çok büyük değil. Ama önümüzdeki 3 yıl içerisinde bunu iki üçle katlamak istiyoruz” yanıtını verdi.  Acaba GE bunun finansman kısmında yer alacak mı diye sorduğumda da Mercusot’dan GE nin finansman EFS (enerji finansman hizmeti) ‘nin yatırımların bir parçası olacağını öğrendim. Tabii GE Enerji de Türkiye’de enerji yatırımlarının hızlanıyor olmasından memnun. Çünkü 2 milyar Euro’luk enerji yatırım planını tanıtırken Anadolu Grubu İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın dediği gibi “Enerjiye yatırım yapmak bu ülkedeki tüm yatırımcıların görevi.” Nedeni ise gayet açık; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın arz-talep projeksiyonları 2013 yılından itibaren Türkiye’de toplam enerji ihtiyacının, üretimin üzerinde olacağını öngörüyor. Özlem Dalga-Haberturk / www.euractiv.com.tr / enerji / 25 Şubat 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: