İki ülke arasında ekonomi, yatırım ve yenilenebilir enerji ...
 
 

Yunanistan krizi Türkiye için fırsat oldu.

İTO Meclis üyeleri kriz yerine artık iki ülke arasında ekonomi ve yatırımın konuşulması gerektiğini açıkladılar.

 

Türkiye nin Yunanistan’la olan ilişkilerinin krizle gündeme geldiğini dile getiren İTO Meclis üyeleri kriz yerine artık iki ülke arasında ekonomi ve yatırımın konuşulmasının zamanının geldiğini dile getirdiler.

 

TİCARET HER ZAMAN YUMUŞATICIDIR

İTO Meclis Üyesi Necmi Sadıkoğlu, Yunanistan’a mermer, tekstil, sebze-meyve ve mobilya ihracatı yaptıklarını dile getirerek iki ülke iş adamları da artık ekonomi ve işbirliğinin konuşulmasını istiyor, dedi. Sadıkoğlu, bölgede mobilya sektörünün çok hareketli olduğuna değinerek bunun değerlendirilmesini istedi. Türkiye deki farklı alanlara yapılan Yunan yatırımlarının bugün itibariyle 6 milyar doları geçtiğini söyleyen Sadıkoğlu, ekonomi konusunda yeni işbirliği alanlarının değerlendirilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu :

 

“Türk ve Yunan firmaların ortak çabalarıyla iki ülkede ve üçüncü ülkelerde farklı alanlarda iş yapılabilir. Özellikle enerji ve üretim alanlarında bunun örneklerini görüyoruz. Yenilenebilir enerji konusunda her iki ülkenin dinamiklerini değerlendirmesi gerekir.”

 

2.2 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YAPIYORUZ

Türkiye nin Yunanistan a ihracatı 2.2 milyar dolar seviyesinde olduğunu, Yunanistan ın Türkiye ye ihracatının ise, 950 milyon dolar dile getiren Meclis Üyesi Hacı Abdullah Korun, ülkede beyaz eşyadan otomobil yedek parçasına, elektronikten inşaat malzemelerine toplam talebinin yüzde 80 ini dışarıdan sağladığını dolayısıyla Türkiye’nin daha fazla ihracat yapma şansı olduğunu dile getirdi. Türk işadamlarının vize konusunda yaşadıkları sıkıntının ticaretin önünde de bir engel olduğunu bu konunun çözülmesi gerektiğini söyleyen Korun, bu çözüldüğü takdirde inanıyorum ki ekonomik işbirliğimiz daha da artacaktır. Yunanistan’la yaşanan krizden ders çıkartılarak akıllıca bir politika sayesinde yıllaradır süren it dalaşının yerini dostluğun alabileceğini de kaydeden Korun, bunun için hükümetin çalışma yapması gerektiğine dikkat çekti.

 

TIR GEÇİŞLERİ KOLAYLAŞTIRILMALI

Meclis Üyesi Kamil Turgut Erkeksin, komşumuz Yunanistan ile ekonomik ilişkilerin artması için, başta finans dünyasının katkısının şart olduğunu dile getirerek bunun da siyasi gerilimlerin azalması koşulunu beraberinde getirdiğini ifade etti. Erkeksin, görüşlerini şöyle açıkladı : “TIR şoförlerine ortalama 3 aylık sürelerle verilen vizelerin en az 1 yıllık olmasını istiyoruz. Türk TIR’larına geçiş belgesi kısıtlaması ile özellikle yılın ikinci yarısı karayolu taşımacılığının aksaması sonucu ticareti engelleyen uygulamaların kaldırılması gibi ‘ufak adımların’, büyük sonuçlara ulaşmada elzem olduğunu düşünüyorum.

 

Bu düzenlemeler yapıldığı takdirde, Türk iş dünyası Yunanistan ile ticari ilişkilerin artması için gerekli her türlü donanım ve tecrübeye sahiptir.”

 

BULGURDA VERGİ KALDIRILMALI

Meclis Üyesi Hakkı İsmet Aral, Yunanistan’dan fasulye ithalatı yaptıklarını hatırlatarak; AB üyesi olmasına rağmen bulgurdan vergi aldıklarını oysa Almanya’nın bunu kaldırdığını hatırlattı. Karşılıklı vergilerin kaldırılması ile iki ülke arasında ticaretin daha da artacağına dikkat çeken Aral, sözlerini şöyle sürdürdü: “AB ilk kapımız Yunanistan dolayısıyla buraya daha fazla önem vermemiz lazım hem siyasi hem de ekonomik olarak. Trakya’da askeri bölge var. 50 Metre kadar içerde ekim yapmıyoruz. Yunanistan Meriç’in kıyısına kadar orada ekim yaparken biz yapamıyoruz. Yunanistan sınıra kadar ekim yaparken bizim yapamamamız ekonomik olarak kaybımıza sebep oluyor. Bunun biran önce çözülmesi gerekiyor.” www.dunyabulteni.net / 23.04.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: