Seracılık, yenilenebilir enerji kaynakları ve TARYAT
 
 

 

TARYAT TARIMSAL YATIRIMCI DANIŞMA OFİSİ

MİSYON

Tarımsal yatırımlara yönelik Bakanlığımızca sağlanan gerek teşvik ve destekler, gerekse izin alma ve ruhsatlandırma gibi bürokratik işlemler konularında ulusal ve uluslararası yatırımcıları bilgilendirmek,

 

Tarıma dayalı sanayi yatırımlarında yatırımcıların ihtiyaç duyacağı her türlü tarımsal hammadde ihtiyacının sözleşmeli üretim gibi modellerle kaliteli ve sürdürülebilir bir şekilde temini için Bakanlığımızın ilgili birimleriyle koordinasyonu sağlamak;

 

Ülkemizdeki uluslararası yatırımları artırmak için Başbakanlık bünyesinde oluşturulan “Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı”na tarımsal yatırımlar konusunda destek vermek.

 

FAALİYET KONULARI

Danışmanlık

Anlaşmalı Üretim için Yerel Destek

TARYAT uzmanları bakanlığımızın (TKB) yerel teşkilatlarındaki uzmanlarla birlikte çalışarak tarımsal sanayicilerimizin her türlü tarımsal hammadde ihtiyacının karşılanması için yerel üreticilerle bir araya gelerek anlaşmalı üretim yapmalarını sağlamak amacıyla aktif danışmanlık hizmetleri vermektedir.

 

Tarımsal Yatırım Geliştirme Forumları

Bölgesel Tarım Sektörü Çalışma Toplantıları

TARYAT uzmanları sayın bakanımız dahil olmak üzere bakanlığımızın bütün üst düzey yöneticileri ve ilgili bölgedeki ana tarımsal üretim ve işleme alanında faaliyet gösteren yerel ve ulusal sektör temsilcilerinin yer aldığı Bölgesel Tarım Sektörü Toplantıları düzenleyerek;

 

Toplantının düzenlendiği bölgelerdeki ana tarımsal üretim ve işleme ile ilgili sorunların ve çözümlerinin bakanlığımız tarafından en üst düzeyde çözüme kavuşturulması için alınması gerekli tedbirlerin belirlenerek uygulamaya geçirilmesi,

Toplantının düzenlendiği bölgelerin ana tarımsal ürünlerini işleyecek ve pazarlayacak olan yatırımların artırılması ve geliştirilmesi için ulusal ve uluslararası bazda tanıtım yapılması ve yatırımcıların çekilmesi başta olmak üzere bir çok konuda çözüm üretilmesi hedeflenmektedir.

 

Bilgilendirme

Mevzuat ve Diğer Yasal Düzenlemeler

TARYAT uzmanları tarımsal yatırımlarla ilgili mevzuat gelişmelerini yakından takip etmekte  ve ve yatırımcıları bu konularda bilgilendirmektedir.

 

Mali Kaynaklar

Tarımsal Yatırımcılara özellikle TKB tarafından sağlanan teşvikler, desteklemeler ve teşvikli krediler başta olmak üzere diğer finansal kaynaklarla ilgili temel bilgilendirme hizmetlerini kapsar.

 

Tarım Sektörü

TARYAT uzmanları TKB ve diğer kamu ve özel kurumlar bünyesinde bulunan tarımsal üretim, tarımsal sanayi ve pazarlama ile ilgili bütün güncel bilgileri takip ederek tarım sektörüne yatırım yapmak isteyen yatırımcıların hizmetine sunmaktadır. 

 

SERACILIK - ALTERNATİF ENERJİ KULLANIMI

Soru-1 : Kurulu olan tekstil fabrikalarından elde edilen sıcak su veya buhar ile ısıtmalı sera kurmak isteyoruz. Programa başvurabilir miyiz ?

Cevap-1 : Evet

 
Soru-2 : Doğalgaz, natif enerji kaynakları içerisinde midir ?

Cevap-2 : Hayır.
 

Soru-3 : Jeotermal enerji ile ısıtmalı sera kurabilir miyiz?

Cevap-3 : Evet.

 

Soru-4 : Pirina (zeytinyağı fab. atığı) ALTERNATİF ENERJİ kaynağı olarak sera projesi sunulabilir mi?

Cevap-4 : Evet.

 

Soru-5 : Jeotermal, güneş ve rüzgar enerji kaynaklarını kullanacak seralarda proje gider kalemleri içinde sıcak suyun çıkarılması, güneş kollektörlerinin yapılması, rüzgar santrallerinin kurulması gibi harcama kalemleri de yer alabilir mi ?

Cevap-5 : Proje giderleri kapsamında, inşaat işleri alımı, mal (makine, ekipman ve malzeme) alımı, danışmanlık hizmetleri alımı ve proje yönetim giderleri kabul edilen proje kalemleridir.

 

Soru-6 : Biyogaz ısıtmalı sera projesi yapılacak, biyogaz ünitesinin maliyeti, projeden karşılanır mı ?  
Cevap-6 : Sadece kurulması planlanan seranın bir parçası olan ve sera ihtiyacını karşılayacak kapasitedeki biogaz tesis inşaatı hibe desteği kapsamındadır.

 

Soru-7 : 4,5 dekarlık 5 tünel serayı bitirmek üzereyiz. İlk defa karanfil yetiştireceğiz. Serayı pancar kooperatifine yaptırıyoruz. Henüz seraları teslim almadık ve de fatura falan da kesilmedi. Bir projemizde mevcut. KKYD programına başvursak projemiz kabul edilirse hibe sözleşmesi yapmamızda bir sakınca var mı ?

Cevap-7 : Belirtmiş olduğunuz yatırım teklifi hibe kapsamında değildir.

 

Soru-8 : Yaş meyve ve sebze kurutma sistemini içeren, Güneş Enerjili sera Tesisi Projesi ekonomik yatırımlar kapsamında desteklenir mi ?

Cevap-8 : Evet.

 

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği

Enerji için günümüzde birçok ülkede ağırlıklı olarak hala fosil yakıtlar olarak nitelendirdiğimiz kömür, petrol ve doğalgaz kullanılmaktadır. Ancak bu kaynakların rezervi dünyadaki enerji sarfiyatına bağlı olarak sürekli azalma eğilimindedir ve bu nedenle fiyatları devamlı yükselmektedir. Kaynağı tükenmekte olan fosil yakıtlardan farklı olarak, esasında tükenmeyen kaynaklardan üretilen enerjiye “Yenilenebilir Enerji” denmektedir. Bunlara örnek olarak ağaç, atık, jeotermal, rüzgar ve güneş (solar) enerjisi verilebilir.

Yenilenebilir enerji neden önemlidir ?

Yenilenebilir enerjiler sağladığı faydalar yüzünden önemlidir. Esas faydaları şunlardır:

Çevresel Faydaları :

Yenilenebilir enerji teknolojileri çevreyi fosil enerji teknolojilerinden daha az etkiler. Çünkü kirleticisi yoktur. Kaynağının bitmesi söz konusu değildir. Her zaman da var olacaktır. Sera etkisi ve küresel ısınma konuları sebebiyle önem verilmesi gerekmektedir.

Gelecek nesillerin de kullanacağı bir enerjidir.

Diğer enerji kaynakları sonlu ve sınırlı iken yenilenebilir enerjiler hiç tükenmezler.

İş ve ekonomi :

Yenilenebilir enerji yatırımlarının çoğu, yüksek maliyetli enerji dış alımları yerine, tesislerin kurulması için malzeme ve insan gücüne yapılır. Yenilenebilir enerji için yapılan yatırımlar yapıldığı yörede kalır, iş ve lokal ekonomiler için enerji kaynağı olur. Yenilenebilir enerji teknolojileri zaman içinde oldukça gelişmiştir, enerji üreten çoğu ülke yenilenebilir enerji ve teknolojilerini satarak ticari açıklarını kapatmaktadırlar.

Enerji güvenliği : 1970 lerin başında petrol teminindeki zorluklardan sonra, bazı ülkeler yabancı petrole olan bağımlılıklarını azaltma girişimlerinde bulundular. Bazıları da azaltmak yerine dışa bağımlılığı artırarak sürdürdüler. Her iki durum, ülkelerde enerji politikalarının üzerinde oldukça etkili olmuştur.

Enerji verimliliği ve önemi

Enerji verimliliği, aynı işi gerçekleştirmek için daha az enerji kullanmak demektir. Enerjinin daha verimli kullanımı, ev sahiplerinin, okulların, devlet dairelerinin, iş ve endüstriyel çevrelerin enerji kaynaklarına daha az para ödemesi demektir. Enerji için fazladan (gereksiz) harcanan paralar, tüketici ihtiyaçlarına, üretime, eğitim ve diğer hizmetlere harcanabilir. Enerjisi verimli bir ekonomi, fazla enerji kullanılmadan da gelişebilir. Bir ekonomi daha az enerji kullanırsa daha az kirletici üretmiş olur. Çünkü kirlilik ve enerji birbirine sıkıca bağımlıdır. 1999 a kadar enerji kullanımından kaynaklanan sera gazları emisyonunun 1990 seviyesinden %13 daha fazla olduğu rapor edilmiştir. O dönemde enerji kullanımındaki artış da hemen hemen aynı yüzde ile olmuştur. Eviniz ya da iş yeriniz için ve diğer binalar için enerji verimliliği binanın ısınma, serinleme ve aydınlanması için daha az enerjinin kullanılması demektir. Enerji koruyucu (tasarruf edici) cihazların satın alınması da enerji verimliliğini artırır, bilgisayar ve bina ile ilgili diğer donanımlar gibi. Ev sahipleri ya da iş sahipleri için enerjiye daha az para ödenmesi paranın kazanılması demektir. Enerji departmanları enerjiyi kazanmak isteyen ev sahipleri için bir takım örnek uygulamaları ve enerji verimliliği projelerinin listesini sunmalıdır.

Otomobil ve diğer araçlar için, enerji verimliliği, daha gelişmiş teknolojilerin otomobil üretiminde kullanılmasına imkan sağlanması ve üreticilere bu konularda destek olunmasıdır. Enerjisi verimli araçlar için iki örnek; yakıt hücrelerinin kullanılması ve melez gas-elektrik motorlarının kullanılmasıdır. Yakıt ekonomi rehberi ve araç teknolojisi programları ile daha uygun teknolojileri seçme imkanları tüketiciye sürekli sunulmalıdır.

Temiz enerji kullanımıyla ne kazanılır ?

Ev sahibi olarak, yenilenebilir enerji ve enerjisi verimli teknolojileri evinizde ya da otomobilinizde kullanmakla, çevre korunmasına yardım etmiş olacak ve uzun süreli kullanımlarda daha fazla tasarruf edeceksiniz. Küçük bir iş yeri sahibi olarak yenilenebilir enerji ve enerjisi verimli teknolojileri kullanarak, enerji faturanızı ve çevreye olan etkinizi azaltmış olacaksınız. Ayrıca temiz enerjide küçük iş fırsatları vardır. Bir elektrik üreticisi iseniz, elektrik üretmek için çok sayıda yenilenebilir enerji teknolojileri vardır. Bu sayede enerji verimliliğinden siz ve müşterileriniz tasarruf etmiş olursunuz. Bir küçük çiftçi ya da çiftlik sahibi olarak yenilenebilir enerji teknolojileri ve enerji verimliliğini kullanarak paradan tasarruf etmiş olursunuz, yenilenebilir enerjideki tarımsal iş fırsatlarından yararlanabilirsiniz. Bir mucit olarak yenilenebilir enerji teknolojileri ve enerji verimliliği kullanımlarında çeşitli fırsatlar mevcuttur.

Yenilenebilir Enerji ve Tarım

Tarım ürünlerinin atıklarının biyogaz tesislerinde değerlendirilerek elektrik enerjisine, doğalgaza ve komposta dönüşmesi artık mümkün. Bugüne kadar çevre kirliliğine neden olan, koyacak yer bulamadığımız için yakarak doğayı kirlettiğimiz ve yok etmeye çalıştığımız sera atıklarının ve evsel atıklar aslında birer hammadde dir. Atıkların kâğıt, cam, demir, organik ve evsel atıklar v.s. şeklinde ayrıştırılarak hammadde olarak kullanılması döviz kaybını önlediği gibi uluslar arası rekabet gücümüzü de arttıracaktır. Çünkü hiçbir kaynak sonsuz değildir ve tüm kaynakları verimli kullanmak gerekir.

 

BİYOGAZ ÜRETİMİNDE KULLANILABİLECEK ATIKLAR

Hayvancılık atıkları

Zirai atıklar

Orman endüstrisi atıkları

Deri ve tekstil endüstrisi atıkları

Kağıt endüstrisi atıkları

Gıda endüstrisi atıkları (çikolata, maya, süt, içeçek üretimi )

Sebze, meyve, tahıl ve yağ endüstrisi atıkları

Bahçe atıkları

Yemek atıkları

Hayvan gübreleri (büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, tavukçuluk)

Şeker endüstrisi atıkları

Evsel katı atıklar

Atık su arıtma tesisi atıkları

www.taryat.gov.tr / Nisan 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: