İngiltere Türkiye Ortak Ticaret ve Ekonomik Komite toplantısında enerji
 
 

Bakan Çağlayan, Londra da …

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye de gelecek on yıl içinde 120 milyar dolar tutarında enerji yatırımı yapılacağını kaydederek, İngiliz firmalarına, İlk gelen, ilk alır; İngiliz firmaları acele etsinler diye seslendi.

 

Çağlayan, Londra da İngiltere - Türkiye Ortak Ticaret ve Ekonomik Komite (JETCO) toplantısına katıldı.

 

Toplantının ardından iki ülke arasında ticari ilişkilerin güçlendirilmesi, mevcut ticari engellerin kaldırılmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

 

Anlaşmayı, Türkiye adına Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile İngiltere adına da İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Davies imzaladı.

 

Devlet Bakanı Çağlayan, anlaşma imzalandıktan sonra yaptığı açıklamada, JETCO toplantısında enerji, savunma, yatırım, turizm, finans servisleri ve teknoloji konularının ele alındığını bildirdi.

 

Türkiye ile İngiltere arasındaki mevcut dış ticaret hacminin gerçek rakamları yansıtmadığını belirten Çağlayan, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 20-30 milyar dolar seviyesine kadar çıkartılması için altyapının mevcut olduğunu söyledi.

 

İki ülke işadamlarının birbirlerini yeteri kadar tanımadıklarını ifade eden Çağlayan, farkındalık oluşturulmasının iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesine yol açacağını söyledi.

 

İki ülke işadamlarının birbirlerine rakip futbol takımı değil, aynı takım içinde yer aldığını bilmeleri gerektiğini kaydeden Çağlayan, her iki ülkenin de öne çıkan sektörlerinin var olduğunu ve bu alanlarda işbirliği yapabileceklerini bildirdi.

 

İki ülke işadamlarının hangi alanlarda, hangi yatırımları yapabileceklerini bilmesi gerektiğini ifade eden Çağlayan, iki ülke işadamlarının üçüncü ülkelerde de ortak yatırım yapabilme imkanlarının da olduğunu kaydetti.

 

Enerji, çevre, savunma ve küçük ölçekli işletmelerin birbiriyle işbirliği yapabileceğini anlatan Çağlayan, Türk firmalarının İngiltere de daha iyi tanınması için marka tanınırlılığının sağlanması gerektiğini bildirdi.

 

Çağlayan, şöyle devam etti : İki ülkede çok güçlü işadamları, sektörler, firmalar var. Bize düşense çok hızlı gidilmesi için otobanlar ve altyapıları sağlamaktır. İki ülke işadamlarının karşılaştığı sorunları, alanları tespit ettik. Türk işadamlarına vize konusunda kolaylık sağlanmasını ümit ediyorum.

 

Görüşmelerde, hızlı tren konusunun da gündeme geldiğini ifade eden Çağlayan, Türkiye de enerji alanında on yıl içinde 120 milyar dolar tutarında yatırım yapılacağını söyledi. Bunun uluslararası düzeyde büyük enerji firmalarının ilgisini çektiğini kaydeden Çağlayan, İlk gelen ilk alır, pastadan büyük pay kapar. İngiliz firmaları acele etsin dedi.

 

Türkiye nin güvenli bir enerji koridoru olduğunu hatırlatan Çağlayan, Nabucco Projesi hakkında bilgi verdi.

 

İki ülke arasında seçilecek bir futbol takımı gibi on bir kişiden oluşan işadamları heyetinin yatırım konusunda, birbirlerini tanıma konusunda, görüşmelerde bulunacağını ifade eden Çağlayan, bu heyet içinde, enerji, çevre teknolojileri, savunma gibi sektörlerden işadamlarının yer alacağını kaydetti.

 

Çağlayan, bu çerçevede iki ülke işadamlarının hangi alanlarda işbirliği yapabileceklerini çok iyi tespit etmesi gerektiğini ifade etti ve konuşmasının sonunda İngiltere hükümetini Avrupa Birliği konusunda Türkiye ye verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

 

Çağlayan, toplantıdan ayrılırken, dışarıda sergilenen Nissan marka elektrikli otomobil hakkında bilgi aldı. Japonya dışında ilk kez İngiltere de üretilen otomobile ilişkin Çağlayan, elektrikli otomobil konusunda yeterli bilgiye sahip olduğunu, en önemli sorunun batarya konusu olduğunu ve küresel düzeyde elektrik enerjisinin bu otomobillerin elektrik ihtiyacını karşılayamayacak düzeyde olduğunu hatırlattı.

 

İNGİLTERE TİCARET VE YATIRIM BAKANI DAVİES

İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Davies de yaptığı konuşmada, başarılı bir JETCO toplantısı yaptıklarını ifade ederek, Küresel ekonomik krize rağmen İngiltere ve Türkiye arasında güçlü ticari ilişkiler vardır dedi.

 

Enerji ve çevre ile savunma ve güvenlik konularında iki ülke arasındaki işbirliği imkanlarıyla ilgili bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Lord Davies, ülkesinin düşük karbon ekonomisi ve yenilenebilir enerji konularında öncü olduğunu kaydederek, Türkiye nin yenilenebilir enerji gibi projelerinin memnuniyet yarattığını söyledi.

 

BP ve çeşitli İngiliz enerji şirketlerinin Türkiye de yatırımlar yaptığına da dikkati çeken Lord Davies, Daha fazla işbirliği görmek istiyoruz. Her iki ülkenin bakanları iki ülke arasındaki potansiyel işbirliği alanlarını seçerek ticareti artıracaktır diye konuştu.

 

Davies, Bakan Çağlayan ın iki ülke arasındaki ticaret potansiyeliyle ilgili ilk gelen, ilk alır sözlerinin doğru olduğunu ve ülkesinin bu sözlere hizmet edeceğini söyledi.

 

İngiliz Bakan, Türkiye yi AB de görmek istediklerini de söyleyerek, güçlü olan iki ülke ilişkilerinde ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesinin gerekliliğini vurguladı.

 

Bakan Çağlayan, daha sonra İngiltere de 150 mağazası bulunan Türk işadamı Cafer Mahiroğlu nun sahibi olduğunu Select adlı mağaza zincirinin üretiminin yapıldığı merkezi gezdi ve Mahiroğlu ndan üretimleriyle ilgili bilgi aldı.

 

Devlet Bakanı Çağlayan, bugün temaslarını tamamlayarak Türkiye ye dönecek. AA / 18.03.2010

-.-

MEHMET ZAFER ÇAĞLAYAN

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Milletvekili

ANKARA

Mehmet Zafer Çağlayan, 15 Kasım 1957 de Muş ta doğdu. Babasının adı M.Salih, annesinin adı Muhlise dir. Makine Mühendisi ve Sanayici; Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü nü bitirdi. Sanayici olarak çalıştı. 1987 de Ankara Sanayi Odası na Oda Meclisi Üyesi oldu. 1989 da Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi, 1991 de Başkanvekili ve 1995 de Yönetim Kurulu Başkanı olarak, 2007 ye kadar bu görevini sürdürdü. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nde üç dönem Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. TOBB Ekonomi Teknoloji Üniversitesi ile Türkiye Ekonomi Araştırma Vakfı nın Mütevelli Heyet Üyesi oldu. 60. Hükümet te Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak atandı. Hükümette yapılan değişiklikte, Devlet Bakanlığı görevine getirildi. İngilizce bilen Çağlayan, evli ve iki çocuk babasıdır.

www.tbmm.gov.tr / Mart 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: