Avrupa elektrik sistemiyle entegre
 
 

Bakan Yıldız, Beyrut ta …

Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmasında Türkiye nin tarihi ve kültürel bağlantıları bulunan Orta Doğu ülkeleriyle beraber işbirliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, şunları söyledi : Dünya hızla gelişiyor. Dünyanın kirlenmesi başta olmak üzere bir çok problemler var. Biz enerji sektörünün siyasi sorumluları olarak bir irade koymak zorundayız. Büyük düşünüp büyük hareket yapmalıyız. Gerekeni yapmazsak geride kalırız. Her birimiz kendi ülkelerinde siyasi istikrardan bağımsız olmayacak bir sektörde çalışıyoruz.

 

Enerjinin daha da hızla globalleştiğini belirten Yıldız, iki ülkenin savaşa girse bile enerjiyle birlikte barış köprüsü kurabildiğini belirterek, Enerji konusunda her birimizin kendi politikaları var. Büyük resme bakınca bu tür bağlantılar daha fazla önem kazanıyor. Bu toplantının önemi bence stratejik davranmaktan kararlı davranmaktan farklı bir güç oluşturmaktan gelmiyor. Bizim stratejik düşünmemiz bile bu toplantıyı elzem kılıyor dedi.

 

Bölgede gazda enterkonneksiyon için 1200 kilometrelik bir doğal gaz boru hattı tamamlanmış olacağını belirten Yıldız, bunu ihtiyacı olan bütün ülkelerin kullanabileceğini söyledi. Yıldız, Türkiye nin AB üyesi olan olmayan 34 ülkeyle, elektrik üretimiyle senkron çalışabilecek bir duruma geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü : Bu sistem, 42 iletim işletim sistemiyle senkron çalışabilecek durumda. Avrupa ile Türkiye bunu başarabilecek seviyeye ulaştı. Niçin bunu sekiz ülkeyle yapamayalım. Bunun için teknik alt yapıyı, her türlü katkıyı Türkiye sağlayacaktır. Türkiye bu düzeyde ve buna her zaman hazırdır. Yaklaşık 44 bin megavat kurulu gücü var. 2020 ye kadar geldiğimizde 80 bin megavatlık bir güçten bahsediyoruz. Bunu rahatlıkla komşu ülkelerin hizmetine sunabiliriz.

 

Yıldız, Türkiye olarak 2 nükleer santral kurulması konusunda işbirliği protokolü imzalandığını, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili lisansları vermek üzere olunduğunu ve 2020 yılına kadar bunların da gerçekleşeceğini belirtti.

 

Türkiye nin güneş enerjisinde ülkelere yasal düzenlemeler konusunda katkı yapabilecek durumda olduğunu bildiren Yıldız, Avrupa elektrik sistemiyle entegre olunduğunda arz fazlalığının ortaya çıkacağını söyleyerek, şöyle devam etti : Türkiye de geliştirilen projelerden gerek nükleer gerekse güneş enerjilerinin yanında, şu anda 15 bin megavatlık hidroelektrik enerji söz konusu. 30 bin megavatlık da gaz kömür gibi termik santrallerden elektrik üretiyoruz. 200 milyar kilovat saatlik elektrik üretiyoruz. O zaman bu sistemlerin bir araya gelerek yeni bir enerji gücü oluşturması lazım. Biz güç aktaracak durumdayız ama altyapı buna hazır değil. Teknik çalışma yapan arkadaşlarımız yol haritası yapacaklar. Onunla birlikte biz buraya daha fazla güç aktarabileceğiz. Bizim burada aldığımız kararların alt yapısının güçlendirilmesi için mutlaka bu çalışmayı yapmamız lazım. Teknik heyetlerimizin 5-6 kez toplanması gerekebilir. Burada alacağımız cesur yapıcı kararların yeni imkanlar açacağına inanıyorum.

 

Bakan Yıldız, Lübnan ın ev sahipliğinde, Mısır, Irak, Ürdün, Libya, Filistin, Suriye nin de katıldığı bir günlük toplantı sırasında, konuk bakanlarla da ikili görüşmeler yapacak. Bakan Yıldız ın temaslarını tamamladıktan sonra bugün Türkiye ye dönmesi bekleniyor. www.enerji.gov.tr / 17 Mart 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: