İsrail in İstanbul Başkonsolosu Moshe Kamhi, Türkiye ile İsrail in benzer, bütünleyici ve rakip sektörlerinin birbirini tanıması konusunda çalışacaklarını söyledi.
İsrail in İstanbul Başkonsolosu Moshe Kamhi, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ı ziyaret etti. İsrail ile Türkiye arasında önemli yatırım fırsatları bulunduğunu anlatan Kamhi, doğru sektörlerin buluşmasıyla fırsatların daha iyi değerlendirilebileceğini belirtti.
Türkiye nin çok yüksek potansiyeli bulunduğuna dikkati çeken Kamhi, Ege Bölgesi nde değerlendirilmemiş potansiyel var. İki ülkenin benzer, bütünleyici, rakip sektörlerinin birbirini tanıması büyük önem taşıyor dedi.
İsrail in, bilişim, ALTERNATİF ENERJİ, su teknolojisinde önemli yatırımları bulunduğuna işaret eden Kamhi, şöyle konuştu :
Türkiye de Ege Bölgesi nin ileri olduğu sektörler var. Sağlık teknolojisi, ilaç teknolojisi gibi konularda nasıl işbirliği yapabiliriz konusunu görüşmek istiyoruz. Birlikte neler yapabileceğimize bakacağız.
EBSO Başkanı Yorgancılar ise iki ülke arasında uzun yıllardır süren köklü ilişkiler olduğunu, İzmir de Musevi cemaatinden çok sayıda kişinin yaşadığını, İzmir de doğup İsrail e göç etmiş insanlar bulunduğunu hatırlattı.
Siyasi anlamda ülkeler arası ilişkilerin çeşitli dinamikler doğrultusunda ilerleyebildiğini vurgulayan Yorgancı, şunları kaydetti :
Bizim işimiz siyaset değil, bizim işimiz ticaret, sanayi, yatırım. İsrail birçok konuda müttefik olduğu ABD ile ülke çıkarları söz konusu olduğunda karşıt görüşe sahip olabilir. Ülkeler arası siyasette olağan şeyler. Bunlar, biz sanayicileri ilgilendirmiyor. İsrail in birçok sektörde çok başarılı olduğunu biliyoruz. Ana görevimiz ikili işbirliğini geliştirmek. Burada bizlere önemli görevler düşüyor. Ege Bölgesi nde de kendi branşlarında söz sahibi firmalar var. Rüzgar enerjisi, turizm, jeotermal, kuyumculuk ve bilişim sektörleri, gelişmekte olan sektörler. Gelişmiş sektörler ise tekstil, gıda, metal, demir çelik, makine sektörleri. İlişkilerin gelişmesi için her şeyi yapmaya hazırız.
EBSO bölgesinde, 16 organize sanayi bölgesi bulunduğunu ifade eden Yorgancılar, İzmir in ihracat ve ithalatta yüzde 13 ile 15, vergide yüzde 9,8, istihdamda ise yüzde 10 payı bulunduğunu anlattı.
Limanları vasıtasıyla Akdeniz ve kuzey bölgeler arasında bağlantı noktası olan İzmir in iş potansiyellerinin gelişimindeki en önemli engelin ulaşım olduğunu vurgulayan Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü :
İzmir den Tel Aviv e gidebilmek için İstanbul üzerinden yol alınması gerekiyor. 3 saatte tamamlanan bir yolculuk. İzmir den Tel Aviv e direkt uçuş 1 saat 10 dakika. Tıpkı İzmir ile Atina arasında başlatılan karşılıklı seferler gibi, Tel Aviv seferlerini başlatma imkanı olsa, heyetlerin karşılıklı ziyaretleri çok daha kolay olacak. Komşu ülkelerle geliştirilen ilişkiler sayesinde vizelerin kalkması konusunda önemli adımlar atıldı. Gönül ister ki İsrail ile de vizeler kalksın. Ticari ilişkilerin en üst seviyeye çıkması temennimiz.
Kamhi de Türk iş adamlarına vize kolaylığı sağladıklarını, vize işlemlerinin süratle tamamlanmasına çalıştıklarını söyledi. AA / İzmir / 16.03.2010