3. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı istanbulda açıldı
 
 

 

Bakan Yıldız 3. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’na katıldı …

Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerji kaynakları açısından baktıklarında güneş enerjisinin Türkiye de daha fazla kullanılabilecek bir kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

Enerjinin üretilmesinde bunların Türkiye ye kazandırılması gerektiğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti : Türkiye ışınım, kaynak olarak şu anda bir çok Avrupa ülkesinden daha avantajlı. Bu güneşin avantajını kim kullanacak ? Bu güneşin avantajını bu güzel ülkemizde yaşayan vatandaşımızın kullanması lazım. Fiyat olarak yalnızca Avrupa da uygulanan fiyatlar olarak buraya gelirse bu vatandaşımızın cebinden tarife yoluyla, biraz da yüksek fiyatlarla çıkabilecek bir rakam olacaktır. Bunun yerine Türkiye deki ışınımın fazlalığından dolayı, güneşin avantajını hem buraya gelecek uluslararası yatırımcı kullansın ama öncelikle de vatandaşımız kullansın. Bunu Türkiye de rehabilite edeceğimiz yenilenebilir enerji kanunuyla alakalı kanun taslağında oluşacak, fiyat açısından da söylüyorum, buraya gelecek uluslararası yatırımcı açısından da söylüyorum, her ikisinde de buna dikkat etmemiz lazım. Ama vazgeçilmeyecek bir şey varsa o da güneş enerjisini mutlaka Türkiye de görmek isteyişimizdir.


2009 yılında global krizin etkisiyle yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili bir küçülme olduğunu ifade eden Yıldız, bunun hızlıca kendini toparlayacağını belirtti.

Yıldız, Bu sektör özellikle enerji sektöründe hızlıca kendini toparlayacaktır ve büyüme rakamlarına geçecektir. Çünkü güneşteki alınan rakamlar bu kadar küçülmediğini gösteriyor, diğer yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı küçüldüğünü gösteriyor dedi.


Bakanlık ve hükümet olarak güneşe verecekleri desteğin bir kararlılık olarak devam ettiğini söyleyen Yıldız, bununla ilgili yatırımlarda özel sektörün önünü açma isteklerini vurguladı.

Bakan Yıldız, daha sonra fuarın açılışını gerçekleştirerek, stantları gezdi.
Fuara 70 in üzerinde yabancı, toplam 200 ün üzerinde firma katılıyor. Girişin ücretsiz olduğu fuar, 14 Mart 2010 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.

 

SORULAR

Fuarda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Yıldız, Güneş enerjisinde teknolojinin ilerlemesiyle bir konut için 6 - 7 bin avrolardaki maliyet seviyesinin, önümüzdeki yıl 6 - 7 bin dolar, ondan sonra 6 - 7 bin lira civarına inebileceğini belirterek, Bunun sanayi tipi ve bizim geliştirmek istediğimiz güneş ışığından enerji elde etmeyle ilgili çalışmalarda şu anda bu kadar hızlı bir fiyat ilerlemesi var. Bunu önemli buluyoruz. Türkiye de verilecek fiyat için de bunu geçerli görüyoruz ve önemli buluyoruz diye konuştu.


Nükleer güç santralleriyle alakalı dün Güney Kore ile iyi niyet anlaşması yaptıklarını anımsatan Yıldız şunları kaydetti : Sinop taki yapılacak bir çalışma için, Akkuyu da da bildiğiniz gibi Rusya Federasyonu ile devam ediyoruz, bizim nükleer enerji güç santrallerinin kurulmasıyla alakalı kararlılığımızın bir göstergesi olarak dünkü anlaşma açıklanabilir. 3-4 aylık bir çalışma süresi içerisinde, çalışma grupları beraber bir araya gelecekler, hem zeminle alakalı hem bir kısım hukuki mevzuatla alakalı çalışma yapacaklar. Sonra da bir rapor ortaya çıkartıp bize sunacaklar. Uygun şartlar olması halinde tabii ki bir sonraki anlaşmaya geçilecek. Uygun şartlar olmaması halinde ise bu çalışma nihayetlenmiş olacak.


Yerli partner hususunda bazı sorular olduğunu belirten Yıldız, Biz bu konuda enerji sektörüne yakın, buradaki değişimi anlayabilecek, kapasite, finans koyabilecek bir yapıyı tercih ediyoruz. Ama hangi özel sektörün, isminin ne olacağı ile alakalı bizim bir dahilimiz olmaz. Bu bize gelecek firmanın teklifi ile alakalıdır. Uluslararası firmanın teklifi ile alakalıdır, Güney Kore nin teklifi ile alakalıdır. Aynı şekilde Rusya Federasyonu nun teklifi için de aynı şeyi söyleyebilirim dedi.


Bu konuda bir firma tercihleri olmasından daha ziyade kendilerine gelecek teklifle alakalı görüşlerini belirtebileceklerini ifade eden Yıldız, Bunun şu anda bahsettiğiniz Enka olabilir, bir başka firma olabilir, enerji sektöründeki değişimi özellikle takip eden, bununla ilgili hem finansını hem de zihnini koyabilen herhangi bir firma bizim için geçerlidir. Bu manada gelen teklifleri değerlendiriyoruz şeklinde konuştu.

 

GÜNEŞ ENERJİSİ

Taner Yıldız, Yenilenebilir Enerji Kanunuyla ilgili olarak da şunları belirtti : Yenilenebilir enerji kaynaklarının rüzgarla alakalı bölümünde zaten işleyen mekanizma var. Güneşle alakalı kısmında beklenen bir fiyat var. Bu fiyatı ben açıkça beyan ediyorum ki ortalama fiyatlarımızla örtüşebilecek, Türkiye deki fiyatlarla örtüşebilecek, teknolojik gelişmeleri buraya aktarabilecek ve Türkiye nin güneş enerjisiyle alakalı ışınımının daha fazla aydınlatıyor olmasının avantajını fiyatlara yansıtabilecek bir mekanizmayı kurmamız lazım. Türkiye deki güneş enerjisinin daha fazla olmasının avantajını vatandaşımızın da hissedebilmesi, kullanabilmesi lazım. Bu da ancak fiyatta olabilecek. O yüzden ben yatırımcılarımızı bu konuda daha hassas olmaya davet ediyorum. Her zaman olduğu gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı gerçek yatırımcının önünü her zaman açacağımızı, bununla alakalı kararlılığımızın devam ettiğini beyan ediyorum.


AB den daha düşük bir tarife mi söz konusu olacak ? sorusu üzerine Yıldız, AB ülkelerinin, Almanya daki 800-900 saat güneşten faydalanma oranı ile Türkiye deki 2 bin-2 bin 500 saatlere varan oranın farklı olduğunu, bunun avantajını mutlaka fiyatlara yansıtmaları gerektiğini belirtti.

 

ENERJİ SEKTÖRÜ DAHA FAZLA YATIRIM ÇEKEBİLECEK HALE GELMİŞTİR

Taner Yıldız, başka bir soruya karşılık da hem elektrik dağıtım şirketlerinde hem de üretim şirketlerinde bir takvim yayınladıklarını, bu takvime itina göstermek gerektiğini ifade ederek, şu ana kadar gelen tekliflerde 54 santralin ihaleye çıkma sürecinde 900 e yakın dosyaya ilgi duyulduğunu ve 600 e yakın da teklif verildiğini, bunun çok önemli bir rakam olduğunu söyledi.


Yıldız, Bu, global krizle alakalı enerji sektörünün en az etkilenen sektörlerden birisi olması lazım geldiğine işaret eden bir veridir. Enerji sektörüne diğer sektörlerden aktarılan finansın, ilginin olduğuna bir göstergedir. Bunu da önemsiyorum. Enerji sektörü olarak daha fazla yatırım çekebilecek bir hale gelmiştir. O yüzden bu çalışmalar da devam edecek dedi.


Yerli üretimi teşvik etmek için ne gibi tedbirler alındığına ilişkin bir soruyu da Yıldız, Bizim her verdiğimiz fiyatın yerli sanayiye yansıyabilecek bir yanının olduğunu biliyoruz. Bunu da son derece doğru buluyoruz. Yerli üretimin enerji sektörü ve güneş kolektörleri açısından da mutlaka bir hissedilebilir bir farkının olması lazım. Bunu farklı mekanizmalarla beraber inşallah yerli yatırımcımız da hissedecektir şeklinde yanıtladı.

www.enerji.gov.tr / 11.03.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: