Çanakkale ve Bozcaadadan sonra Datçada rüzgar santralları
 
 

Çanakkale ve Bozcaada`da rüzgar santralleri kuran Demirer Holding, Datça Yarımadası`ndaki 36 türbinlik enerji santralini de hizmet soktu. Türbinleri Alman enerji devi Enercon tarafından üretilen Datça Rüzgar Santrali’nde (DARES) günlük 29,6 megawat enerji üretimi gerçekleştiriliyor. Ayrıca Türibünlerin tamamının ismi de bayan isimlerinden oluşuyor.

 

YARGI ENGELİ AŞILDI

Türkiye’nin önde gelen rüzgar enerji santrali kurulum firmalarından Demirer Holding, yerli kaynakları harekete geçirmek için başlatılan projeler arasında yer alan Datça Rüzgar Enerjisi Santrali (Dares) için 2001 - 2002 yıllarında ön izinlerini aldı. Datça Yarımadası’nın Özel Çevre Koruma alanı olması nedeniyle ilgili kurumlardan izinler ancak 2003 - 2005 yılları arasında alınarak planlar hazırlandı ve onandı. 2007 tarihinde üretim lisansı alındı, inşasına ise Kasım 2007’de başlanması ve Eylül 2008’de tamamlanması planlanıyordu. Ancak orman izinlerini düzenleyen maddelerin durdurulması kararı çıktığı için orman alanlarında hiç bir izin verilemeyeceği gerekçe gösterilerek Datça’nın Kızlan Köyü’nde yapılacak olan DARES Rüzgar Santralinin inşasına başlanması süresi ertelendi. Orman ile yargı probleminin çözülmesinin ardından 2008 yılında başlanan türbinlerin monte çalışmaları kısa sürede tamamlanarak yaklaşık 1,5 yıl önce de enerji üretimi başladı.

 

YILLIK ÜRETİM 83 BİN MWh

Türkiye elektrik şebekesine yılda 83 bin MWh elektrik enerjisi sağlayacak olan Datça Rüzgar Santrali aynı zamanda havaya yılda 61 bin 500 ton eşdeğer Co2 salınımından da tasarruf etmiş olacağını belirten Elektrik Mühendisi ve Datça Rüzgar Enerjisi Santrali Müdürü Numan Bilginer, “ Projenin hayata geçmesinden sonra temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye toplam elektrik üretimi kapasitesi içerisindeki payı arttı. Temiz enerji kaynakları arttıkça ülkemizin enerji üretiminde dışa bağımlılığı azalacak ve yenilenebilir enerji sektörünün özellikle rüzgar enerjisi sektörünün gelişimine önemli katkı sağlanıyor. Datça Rüzgar Enerjisi Santrali projesinde, jeneratör kulesi, kanat, kablo, tranformatör ve diğer montaj ekipmanları gibi, rüzgar jeneratörünün haricinde kalan parçaların büyük bir çoğunluğu yerel olarak tedarik edildiğinden yerli sanayini de desteklediğini söyleyebiliriz ” dedi.

 

TÜRBİN YÜKSEKLİĞİ 65 METRE

Datça Kızlan köyü mevkiinde enerji üretimini gerçekleştiren rüzgar türbinlerinin boyları 55 ve 65 metre. Deniz kenarında kurulan rüzgar santrali türbinlerinin kanat çapları da 55 metrelik türbinlerin kanat çapları 44, 65 metrelik türbinlerin kanat çapları da 48 metre.

 

TÜRBİNLERE BAYAN İSMİ

Datça Kızlan köyünde bulunan 36 adet rüzgar türbinin tamamının isimleri de bayan isimlerinden oluşuyor. Demirer Holding bünyesindeki tüm rüzgar santrallerinin isimli bayan isminden oluşurken, şirket yönetimi birkaç türbinin ismini kendi ailesindeki bayanların ismini verirken, geri kalan türbinlerin isimleri de çalışanlarının eş ve çocuklarının isimlerinden oluşuyor. Datça Rüzgar Enerjisi Santrali Müdürü Numan Bilginer, Datça’daki türbinlerin isimlerinin de tamamının bayan isminden oluştuğunu belirterek, “ 36 türbinin tamamının isimleri bayan isimlerinden oluşuyor. Şirket isterse biri iki türbinin ismini kendi verir, geri kalanların isimlerini de çalışanlar verir. Şu anda buradaki 36 türbinin arasında Tuğba, Merve, Elif, Hülya ve Emel gibi isimler mevcut ” dedi. İHA / Muğla / 08.03.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: