Çanakkale ve Bozcaada`da rüzgar santralleri kuran Demirer Holding, Datça Yarımadası`ndaki 36 türbinlik enerji santralini de hizmet soktu. Türbinleri Alman enerji devi Enercon tarafından üretilen Datça Rüzgar Santrali’nde (DARES) günlük 29,6 megawat enerji üretimi gerçekleştiriliyor. Ayrıca Türibünlerin tamamının ismi de bayan isimlerinden oluşuyor.
YARGI ENGELİ AŞILDI
Türkiye’nin önde gelen rüzgar enerji santrali kurulum firmalarından Demirer Holding, yerli kaynakları harekete geçirmek için başlatılan projeler arasında yer alan Datça Rüzgar Enerjisi Santrali (Dares) için 2001 - 2002 yıllarında ön izinlerini aldı. Datça Yarımadası’nın Özel Çevre Koruma alanı olması nedeniyle ilgili kurumlardan izinler ancak 2003 - 2005 yılları arasında alınarak planlar hazırlandı ve onandı. 2007 tarihinde üretim lisansı alındı, inşasına ise Kasım 2007’de başlanması ve Eylül 2008’de tamamlanması planlanıyordu. Ancak orman izinlerini düzenleyen maddelerin durdurulması kararı çıktığı için orman alanlarında hiç bir izin verilemeyeceği gerekçe gösterilerek Datça’nın Kızlan Köyü’nde yapılacak olan DARES Rüzgar Santralinin inşasına başlanması süresi ertelendi. Orman ile yargı probleminin çözülmesinin ardından 2008 yılında başlanan türbinlerin monte çalışmaları kısa sürede tamamlanarak yaklaşık 1,5 yıl önce de enerji üretimi başladı.
YILLIK ÜRETİM 83 BİN MWh
Türkiye elektrik şebekesine yılda 83 bin MWh elektrik enerjisi sağlayacak olan Datça Rüzgar Santrali aynı zamanda havaya yılda 61 bin 500 ton eşdeğer Co2 salınımından da tasarruf etmiş olacağını belirten Elektrik Mühendisi ve Datça Rüzgar Enerjisi Santrali Müdürü Numan Bilginer, “ Projenin hayata geçmesinden sonra temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye toplam elektrik üretimi kapasitesi içerisindeki payı arttı. Temiz enerji kaynakları arttıkça ülkemizin enerji üretiminde dışa bağımlılığı azalacak ve yenilenebilir enerji sektörünün özellikle rüzgar enerjisi sektörünün gelişimine önemli katkı sağlanıyor. Datça Rüzgar Enerjisi Santrali projesinde, jeneratör kulesi, kanat, kablo, tranformatör ve diğer montaj ekipmanları gibi, rüzgar jeneratörünün haricinde kalan parçaların büyük bir çoğunluğu yerel olarak tedarik edildiğinden yerli sanayini de desteklediğini söyleyebiliriz ” dedi.
TÜRBİN YÜKSEKLİĞİ 65 METRE
Datça Kızlan köyü mevkiinde enerji üretimini gerçekleştiren rüzgar türbinlerinin boyları 55 ve 65 metre. Deniz kenarında kurulan rüzgar santrali türbinlerinin kanat çapları da 55 metrelik türbinlerin kanat çapları 44, 65 metrelik türbinlerin kanat çapları da 48 metre.
TÜRBİNLERE BAYAN İSMİ
Datça Kızlan köyünde bulunan 36 adet rüzgar türbinin tamamının isimleri de bayan isimlerinden oluşuyor. Demirer Holding bünyesindeki tüm rüzgar santrallerinin isimli bayan isminden oluşurken, şirket yönetimi birkaç türbinin ismini kendi ailesindeki bayanların ismini verirken, geri kalan türbinlerin isimleri de çalışanlarının eş ve çocuklarının isimlerinden oluşuyor. Datça Rüzgar Enerjisi Santrali Müdürü Numan Bilginer, Datça’daki türbinlerin isimlerinin de tamamının bayan isminden oluştuğunu belirterek, “ 36 türbinin tamamının isimleri bayan isimlerinden oluşuyor. Şirket isterse biri iki türbinin ismini kendi verir, geri kalanların isimlerini de çalışanlar verir. Şu anda buradaki 36 türbinin arasında Tuğba, Merve, Elif, Hülya ve Emel gibi isimler mevcut ” dedi. İHA / Muğla / 08.03.2010