İtalyan Enel Başkanı Conti : “ Rüzgar ve güneş enerjisi 10 yıl içinde geleneksel enerjilerle rekabet eder ”.
Enel tarafından üretilen enerjinin yüzde 45’i sıfır karbon emisyonuna yol açıyor.
İtalya’nın bir numaralı elektrik üreticisi Enel’in Başkanı Fulvio Conti, Enel tarafından üretilen enerjinin yüzde 45’inin sıfır karbon emisyonuna yol açtığını söylüyor. Önümüzdeki yıllarda güvenli, ekonomik ve çevreye zarar vermeyen enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekeceğine dikkat çeken Conti, “ On yıl içinde rüzgar ve güneşin geleneksel enerjilerle rekabet edecek konuma geleceklerini düşünüyorum. Bu süre boyunca devlet desteklerinin devam etmesi gerekiyor ” diyor.
Enel’in elektrik üretimi kaynaklarının çeşitlendirilmesi yönündeki stratejisi nedir ?
Enel uzun bir zamandır hammadde kaynaklarının çeşitlendirilmesi yönünde çalışıyor. Enerji karışımımızı Avrupa standartlarına getirmek üzereyiz. Temiz kömür gibi yeni teknolojilerin kullanımı ve yenilenebilir enerjiler de bu konuda oldukça etkili oldu.
Üretiminizin dağılımı ne şekilde ?
2009 Ekim ayında Enel grubu genelinde dağılım şu şekilde gerçekleşti : Yüzde 33 yenilenebilir enerjiler, yüzde 12 nükleer, yüzde 27 kömür ve yüzde 28 gaz.
Bazı enerji kaynaklarının diğerlerinden daha fazla geliştirilmesinin nedenini nasıl açıklıyorsunuz ?
Kaynaklarımızın sürekli ulaşılır olmasını sağlamak gerekiyor. İtalya’nın hidrokarbona çok fazla bağımlı olması sadece enerji fiyatların Avrupa ortalamasından farklı olmasına neden olmuyor, aynı zamanda enerji güvenliğimiz için de risk oluşturuyor. Buna ek olarak çevre ve küresel ısınma konularını da dikkate alıyoruz ve karbon emisyonu düşük olan kaynakları tercih ediyoruz. Bugün Enel tarafından üretilen enerjinin yüzde 45’i sıfır karbon emisyonu ile sağlanıyor, çünkü bu enerji yenilenebilir enerji kaynaklarından veya nükleerden elde ediliyor.
Bu strateji kısa vadede bir kazanç mı sağlıyor yoksa geleceğe yönelik bir yatırım mı ?
Geleceğe yönelik yatırım demeyi tercih ederim. Önümüzdeki yıllarda güvenli, ekonomik ve çevreye zarar vermeyen enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekecek.
Almanya, yenilenebilir enerjilere yönelik destek politikasını sorguluyor. İtalyan hükümetinin de aynı şekilde davranabileceğinden endişe ediyor musunuz ?
Yenilenebilir enerjiler veya temiz enerjilerin pahalı olabileceği ortada. Bu destekler sayesinde yenilenebilir enerjiler ekonomik açıdan diğer geleneksel kaynaklarla karşılaştırılabilecek konuma gelecek. Yeni teknolojiler dengesiz bir şekilde gelişme gösterdi. Dolayısıyla bu teknolojiler tam anlamıyla rekabetçi olmadan önce, yenilenebilir enerjilerin gelişmesi için bir destek sisteminin sürdürülmesi gerekli. On yıl içinde rüzgar ve güneşin geleneksel enerjilerle rekabet edecek konuma geleceklerini düşünüyorum. Bu süre boyunca devlet desteklerinin devam etmesi gerekiyor. www.geleceginenerjisi.com / Mart 2010