AYB Başkan Yardımcısı Kollatz-Ahnen : Türkiye’nin ekonomik performansı iyi …
Avrupa Yatırım Bankası AYB Başkan Yardımcısı Mathias Kollatz-Ahnen aralarında ABHaber’in olduğu bir grup gazeteci ile (25 Şubat ) akşam yemeğinde buluştu. İşte ABHaber’in çalışma yemeğiyle ilgili notları:
Avrupa Yatırım Bankasının Türkiye’ye verdiği 2.648 milyon kredinin 1.138 milyonu bireysel borçlara diğerleri kredi limitleri olduğunu bildirildi. Avrupa Yatırım bankasının ek aktiviteleri krizin en çok vurduğu üç alana odaklanmıştır; küçük ve orta büyüklükteki şirketler, konverjans ve enerji sektörü.
2 yıl içinde Avrupa Yatırım Bankası Türkiye ekonomisine verdiği desteği arttırmıştır özellikle bunu küçük ve orta büyüklükteki şirketler aracılığıyla yaptı.
Avrupa Yatırım Bankası Türkiye’deki yerel varlığını Ankara e İstanbul ofislerinde verdiği kredi başarılarıyla gösteriyor. Bu kredi vermekteki amaçları Türkiye’nin ön giriş yolunu ekonomideki üretim sektörlerini destekleyerek düzeltmek. Bunu üç yoldan yapıyor Avrupa yatırım Bankası; hem ulusal seviyede hem yerel otoritelere altyapı finansmanı sağlayarak, küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri kredi yoluyla desteklemek (1.5 milyar euro ki bu Türkiye’ye verdiği yıllık borcun %57’si demek), şirketler kesimine finans sağlayarak destekleyerek, özellikle de enerji ve yenilenebilir enerji sektörleri yararına.
Türkiye’de 2009 yılında krize rağmen küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri desteklemede liderdi ve bu destek Türk Bankaları arasında da sinerji yaratarak büyümenin gerçekleşmesini sağlamayı amaçladı. Öncelikli konuları ulaşım ve enerjiyi altyapısını daha fazla desteklemekti. EIB ülkedeki en rüzgar gücü projesini destekledi. Avrupa Birliği’nin bankası olarak Avrupa Yatırım Bankası Türkiye’ye desteğini sürdürme konusunda kararlılığını sürdürecek ve Türkiye Birlik dışında olup da Avrupa Yatırım Banksının en çok finansal desteğini alan ülke olmaya devam edecek.
2009 yılında EIB 460 milyon euro sağladı enerji sektörünün gelişimi için. Avrupa Yatırım Bankası ekektrik dağıtımını ve yenilenebilir enerjiyi ve enerji etkinliğini destekliyor. Yenilenebilinir enerjide Osmaniye’deki Rüzgar çiftliğinin finansmanı sağladı.
Avrupa Yatırım Bankası 335 milyon euro destek vererek kamu sektörü araştırma aktivitelerine kolaylık sağlamışlardır. Ve ilk 15 üniversitenin araştırma ve geliştirme konularında aktivitelerinin finansmanı için kolaylık sağlamıştır.
Avrupa Yatırım Bankası Türkiye’nin İstanbul Ankara arası yapılacak ilk hızlı tren demiryolu hattı projesinin finansmanını sağlıyor. Bu proje demiryolu kullanımını ve etkinliğini arttırmak isteyen Türk hükümetinin anahtar elemanlarından biri. Marmaray projesi de AYBnin yatırım projelerinden biridir. Diğer bir proje ise Sofya İstanbul hızlı demiryolu hattı yapılması sadece demiryolu değil karadan da bağlantı oluşturmaya çalışıyorlar. Marmara 2009 yılında Türkiye’de %57 SMEs, %17 Enerji, %11 ulaşım, %2 endüstri, %13 hizmet sektörlerine finansman sağlanmıştır.
Türkiye yapılan yatırımlar katlım süreciyle doğrudan orantılı artış içinde önceleri 400 milyon yatırım yapılırken bu rakam 2.6 milyar euroya ulaştı 2009 yılında.
Diğer uluslar arası Bankalardansa Avrupa Yatırım Banksının seçilmesinin nedeni olarak AYB’nin daha az faiz orani uygulamasını gösteriyorlar. Bunu ‘discrimination free’diye adlandırıyorlar.
Türkiye pazarında olgunluğun çok önemli olduğunu gözlemlenmiş. Uzun vadeli stabil bir Pazar olduğu görülüyor. Stabilliği sağlayan olgunluk bu yüzden uzun vadeli projeleri de desteklemekten çekinmeden bir miktar risk de almış olunuluyor. Bu KOBİlerle büyük adımlar demek.
Diğer yandan Türk Şirketleri uluslar asılaşıyor örneğin cam sektöründe Türkiye uluslarası alanda biliniyor.
Hırvatistan ve Türkiye bankaları arasındaki fark ? Hırvatistan’dansa Türkiye bankaları daha stabil. Ekonomik krizdeki durumu karşılaştırırsanız Türkiye daha kolay üstesinden gelecektir.
Avrupa Para Fonu kurulmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz ?
Tabiki Avrupa Birliğinin böyle bir kuruluiu olmalı ancak bu 3.ülkelere hizmet edeceğini düşünmüyorum. Zaten IMF var ve birçok ülke halihazırda buna üye.
Gelecek yatırımlara gelince yenilenebilir enerjiyle özellikle ilgileniyorlar. 3.köprü yapımının finansmanında yer almıyorlar. TEDAŞ’ı aktif finanse ediyorlar.
Ankara’nın doğusundaki illerde de KOBİ lerin oluşturulması, yatırım yapılması için Avrupa Birliğinin yapısal fonları kapsamında bankaları cesaretlendirmek için öncü olunacak. Ama henüz resmi olarak hangileri olduğu belli değil. Belirlenen iller ise Trürk Hükümetinin halihazırda belirlemiş olduğu iller.
Türkiye’yle üyelik müzakerelerine bakıldığında borç verme hareketlilik kazanmış ve AYB’nin işlem hacmi de artmış.
Türkiye hem sosyal hem ekonomik olarak gelişiyor. Sadece ucuz üretimde değil bazı üretim alanlarında uzmanlaşmış olarak. Türkiye’de son yıllarda inanılmaz, sıra dışı projeler gerçekleştiriliyor. Örneğin deprem projesi.
Hiç gelmemiş ama bizim katkıkda bulunmak istediğiz bir proje metro projesi. Büyük şehirlerde kamu taşımacılığına destek verildiğinde işe yarıyor.
Türkiye ekonomisi BB- olduğu için borç vermek daha ucuz.
Türkiye deki bankalar geçmişe göre daha profesyonel. Bunda yasal düzenlemelerin çok etkisi oldu bu yüzen krizde finans sektöründe bankalar batmadı. www.abhaber.com / 28 Şubat 2010
-.-
www.solar-bazaar.com
www.solar-santral.com
www.solar-academy.com